Ξεχωριστή ενότητα στο χώρο των εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, που απασχόλησε συχνά την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Κεφαλονιάς στα τρεισήμισι χρόνια της λειτουργίας της , είναι και η κατηγορία του Θρησκευτικού, γνωστού ως «Θρησκευτική περιήγηση».
Πλούσιο το Νησί μας και σε Θρησκευτικούς Θησαυρούς, έχει να προσφέρει μοναδικά Βυζαντινά και μετα-Βυζαντινά Μνημεία, Εκκλησίες, Μοναστήρια και εξωκλήσια, διάσπαρτα απλωμένα «έργα Τέχνης» της Θρησκευτικής μας παράδοσης.
Με κορωνίδα το Γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, που χτίστηκε από τον ίδιο τον Προστάτη του Νησιού Άγιο Γεράσιμο τον 16ο αιώνα στην κοιλάδα των Ομαλών, ακουμπούν σε κάθε χωριό και κωμόπολη τα απαλά θρησκευτικά αποτυπώματα της βαθιάς πίστης των Κεφαλλήνων.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο στο Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα στα Περατάτα προσφέρει πολύτιμα εκθέματα και θησαυρούς Αγιογραφίας , Εικόνων και Θρησκευτικών Κειμηλίων.
Τα Μοναστήρια της Παναγίας της Άτρου, των Αγριλίων, των Σισσίων , των Κηπουραίων, της Αγίας Παρασκευής και οι περισσότερες μικρές ή μεγάλες Εκκλησίες βρίσκονται σε πανέμορφα φυσικά τοπία και περιοχές, προσφέροντας αξέχαστες πεζοδρομιακές διαδρομές.
Το ιερό Ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου στην Πεσσάδα, οι Μελέτες του οποίου πρόσφατα επικαιροποιήθηκαν σε ειδική Εκκλησιαστική Ημερίδα, έρχεται να συμπληρώσει μία θρησκευτική ιστορική παρακαταθήκη, που εντυπωσιάζει κάθε πιστό Έλληνα ή Ξένο επισκέπτη ή περιηγητή.
Η παρουσία του Δημάρχου κ.Αλέξανδρου Παρίση στη Ρωσία στα πλαίσια της υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας με την ιερή περιοχή του SergeyPosand, κύριο σκοπό είχε να δυναμώσει τις σχέσεις των συγγενικά Ορθόδοξων περιοχών, με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας των Ρώσων στην Κεφαλονιά.
Η «Ισχυρή Κεφαλονιά» έγραψε την εισαγωγή στο Βιβλίο του Θρησκευτικού Τουρισμού.