skip to Main Content
Samaras10 462 355

Κέρδισε τον πρώτο (εσωκομματικό)… γύρο ο Σαμαράς – Μόνο 18 βουλευτές ζήτησαν συνέδριο

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο πρώτος… γύρος της εσωκομματικής μάχης και ο Αντώνης Σαμαράς αναδείχθηκε… νικητής, αφού μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε την παραίτησή του και οι “φωνές” για έκτακτο συνέδριο, για να τεθεί θέμα ηγεσίας, ήταν μόλις 18!

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 12 ώρες η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τηςΝέας Δημοκρατίας, όπου έχουν τοποθετηθεί σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη, με άλλους να ζητούν έκτακτο συνέδριο, που είναι ένας τρόπος να δρομολογηθούν εξελίξεις για αλλαγήηγεσίας και άλλους να ζητούν την παραμονή του Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην ομιλία του εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει τέλος στα σενάρια αντικατάστασής του και κάλεσε όποιον θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας, να το κάνει κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή», είπε και κάλεσε όποιον θέλει να θέσει θέμα αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος, να το κάνει στην Κ.Ο. ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν θα πάει σε έκτακτο συνέδριο. Το σκέφτηκα, είπε αλλά «θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας της παράταξης και θα εκμεταλλεύονταν την παραμικρή δήλωση στελέχους μας για να δείξουν την παράταξη σπαρασσόμενη τις κρίσιμες ώρες».

Και στη δευτερολογία του όμως ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε λέγοντας πως με την Εθνική Συνδιάσκεψη θα είναι μπια πρώτη θετική εξέλιξη για τη Νέα Δημοκρατία και τους πολίτες. Ωστόσο, σημείωςε πως δεν έχει πρόβλημα για έκτακτο συνέδριο, αλλά “δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνω”, σημειώνοντας πως όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν ξετυλίγονται προσωπικές ατζέντες και το εγώ μπαίνει πριν το εμείς”.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως δέχεται πολλές από τις θέσεις που εκφράστηκαν και κάλεσε τους βουλευτές να έχουν μοναδικό κριτήριο τη στάση τους προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί βάρος στην επικοινωνιακή πολιτική.

Κατά την ομιλία του θυμήθηκε τα λόγια του κ. Δένδια που του είχε πει “να ξεκουραστείς κύριε Πρόεδρε”, παραδεχόμενος ότι μετά τον ανασχηματισμό του 2014 πέρασε προς τους πολίτες η εικόνα της στροφής της κυβέρνησης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί και ζήτησε να γίνει έκτακτο συνέδριο, όπως αναμενόταν. “Όλοι οι πρόεδροι της ΝΔ όταν έχαναν, παραιτούνταν”, είπε και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο και επανεκκίνηση του κόμματος. Ακόμη άσκησε κριτική στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου.

Υπόλοιπες τοποθετήσεις στελεχών

Μάκης Βορίδης: απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές σε περιβάλλον ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς. Πρόσθεσε ότι απαιτείται αντιπολίτευση με αυτοπεποίθηση και διαφώνησε με την υπερψήφιση της παράτασης της δανειακής συμφωνίας αν έρθει στη Βουλή. Τάχθηκε, επίσης, κατά της διοργάνωσης έκτακτου συνεδρίου και αντιπρότεινε διάλογο στη βάση, στις νομαρχιακές οργανώσεις.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, αντίθετα, τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης έκτακτου συνεδρίου και πρόσθεσε ότι όποιος βουλευτής θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η ηγεσία να το πει σήμερα και να εξηγήσει γιατί κάποιος άλλος θα είναι καλύτερος από τον σημερινό αρχηγό. Ζήτησε να σταματήσουν οι ομαδοποιήσεις και να γίνουν ανοιχτές διήμερες περιφερειακές διασκέψεις και οργανωμένος διάλογος. Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της εξεταστικής επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Έχουμε χάσει τους μίσους μας ψηφοφόρους. Δεν κινηθήκαμε όλοι στην κυβέρνηση με την ίδια ταχύτητα. Έχουμε πάρει διαζύγιο από τον κρατισμό; Ίσως ένα έκτακτο συνέδριο αλλά χωρίς εσωστρέφεια είναι χρήσιμο. Ίσως κληθούμε να παίξουμε τον ρόλο που μας ταιριάζει πολύ σύντομα».

Ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ήταν πολύ καλό το αποτέλεσμα του Ιανουαρίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Πάσχα θα πέσει. Σημείωσε ότι στην ψυχραιμότερη ανάλυση η κοινωνία πάει δεξιά και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και το ποτάμι πήγαν δεξιότερα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κομβικό λάθος ήταν, σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη, η θέσπιση του ΕΝΦΙΑ όπως θεσπίστηκε. «Να ψηφίσουμε την παράταση της δανειακής σύμβασης» υποστήριξε. Επίσης, αναφέρθηκε στα θέματα Υγείας λέγοντας ότι «αν είχαμε πει εμείς αυτά που είπε ο Π. Κουρουμπλής θα χαμε πάει σπίτι μας».

Ο Βασίλης Κικίλιας τάχθηκε κατά των ομαδοποιήσεων και πρόσθεσε: «Οι προσωπικές ατζέντες δεν ωφελούν το κόμμα. Τραυματίσαμε τη ραχοκοκαλιά μας. Χρειάζεται περισσότερη αξιοκρατία στο κόμμα. Αρχηγό έχουμε τώρα, πολεμάμε για την Ελλάδα».

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Ντολ είπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ότι ο Αντ. Σαμαράς ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός που υπήρξε. «Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η παράταξη τους χρωστά. Δεν έχουμε πρόβλημα ιδεολογίας» ανέφερε ακόμη.

Η Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας εμμέσως στην κα Μπακογιάννη, είπε ότι δεν παραιτήθηκαν όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί μετά από ήττα, «ούτε ο Μητσοτάκης το 1985 ούτε ο Καραμανλής το 2000».

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «είχαμε τον πιο ακάματο πρωθυπουργό» και τοποθετήθηκε υπέρ της διοργάνωσης έκτακτου συνεδρίου.

newsit.gr

Back To Top