skip to Main Content
Tsipras

Κόντρα χωρίς τέλος -Οργή Μαξίμου για τα τεχνικά κλιμάκια -Θυμός από τις Βρυξέλλες για την Ελλάδα

  • Εκνευρισμός στην κυβέρνηση για την «αποικιοκρατική συμπεριφορά» των εταίρων
  • Θυμός των δανειστών για τη στάση της Ελλάδας
  • Οχι σε εκβιασμούς είπε η κυβέρνηση και κατέθεσε το νομοσχέδιο για 100 δόσεις και ανθρωπιστική κρίση
  • Reuters: Η Αθήνα δεν έδωσε πληροφορίες στην τηλεδιάσκεψη
  • Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα για να ξεκλειδώσει η ρευστότητα
  • Ολο το παρασκήνιο

Εκνευρισμός, πόλεμος δηλώσεων και η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να είναι στον αέρα, ήταν τα αποτέλεσματα της χθεσινής κόντρας κυβέρνησης-δανειστών.

Η απαίτηση του επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ στους θεσμούς Ντεκλάν Κοστέλο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προκάλεσε έκρηξη.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση: Οχι μόνο κατέθεσε το νομοσχέδιο αργά το βράδυ, αλλά και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσουν ώστε να αντισταθούν στον εκβιασμό που επιχειρείται.
Μάλιστα η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι και πάλι:«Το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχέδιο της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη» σχολίασαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας τις θέσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών μίλησαν για «αποικιοκρατική συμπεριφορά».

Reuters: Θυμός των δανειστών για τη στάση της Ελλάδας -Το παρασκήνιο

Εκνευρισμό προκάλεσε στους δανειστές η στάση της Αθήνας την Τρίτη όταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να ενημερώσει τους εταίρους.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, η Αθήνα δεν έδωσε πληροφορίες για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο, αλλά επέμεινε ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Περιγράφοντας την ενόχληση που προκαλεί στις χώρες της ευρωζώνης η προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε: «Για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτού του απογεύματος θα μπορούσε να είναι η τελευταία σταγόνα».

Τρεις πηγές του Reuters, με γνώση της τηλεδιάσκεψης, ανέφεραν ότι αντί για ενημέρωση ένας Ελληνας αξιωματούχος είπε ότι τα ζητήματα που ήταν προγραμματισμένο να αναλυθούν θα τα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι ο ένας από τους αξιωματούχους της τηλεδιάσκεψης δήλωσε ότι μετά από την άρνηση της Ελλάδας για ενημέρωση, οι συζητήσεις είναι σε αδιέξοδο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι δεν καταλαβαίνουν τι ελπίζει να πετύχει η Ελλάδα, πηγαίνοντας το θέμα στη σύνοδο κορυφής, όπου μπορεί να συζητηθεί μόνο στις συναντήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο και μόνο με γενικούς πολιτικούς όρους. Οπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να προσφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα τίποτα περισσότερο από ότι το Eurogroup, γιατί οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Αθήνα εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα.

Και οι τρεις πηγές με γνώση της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσαν, όπως αναφέρει το Reuters, το θυμό των υπουργών της ευρωζώνης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν θέλει να τιμήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της, με αντάλλαγμα σχεδόν 240 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κυβέρνηση: «Να λυθούν οι…παρερμηνείες»

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση και διαβεβαιώνει πως «δεν θα υπάρξει ούτε ρήξη, ούτε πιστωτικό γεγονός, ούτε graccident»  υποστηρίζοντας πως «οι επιπτώσεις ενός ναυαγίου θα είναι καταστροφικές».

Τέλος, η ίδια ανώτατη πηγή διατυπώνει την άποψη ότι «εκείνο που ενοχλεί τους δανειστές είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει από τις βασικές της δεσμεύσεις». Αντιθέτως, -όπως σημειώνει-«από τη στιγμή που Αθήνα και Βρυξέλλες επιθυμούν αμφότερες να βρεθεί λύση,  γεννάται το ερώτημα ποιος θέλει την Ελλάδα αποσταθεροποιημένη».

Ο Τσίπρας πολιτικοποιεί τη διαπραγμάτευση

Νέος κύκλος διεθνών επαφών και ζυμώσεων –με δύο σημαντικούς σταθμούς μέσα στο επόμενο επταήμερο- ανοίγει για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναχωρεί για την Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού είναι οι Βρυξέλλες και η Σύνοδος Κορυφής που αρχίζει αύριο, ενώ τη Δευτέρα ακολουθεί η «θρυλούμενη» συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο, με την Αθήνα να επιδιώκει μέσα σε θολό τοπίο μία αμοιβαία και επωφελή λύση για το ελληνικό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο, τραβώντας διαχωριστική γραμμή από τις τεχνικές διαβουλεύσεις.

Με φόντο την πιστωτική ασφυξία και την κρίση ρευστότητας, προηγήθηκε η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα  για πενταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου με τη συμμετοχή των κκ Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Ντράγκι. Κίνηση που μεταφράστηκε ως πρόθεση της κυβέρνησης η ελληνική κρίση να παραμείνει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα δίχως να …εγκλωβιστεί σε αντιπαράθεση του δίπολου Ελλάδας-Γερμανίας.

Οι στόχοι της στρατηγικής Τσίπρα

Όπως διαβεβαιώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση θέτοντας σε πρώτο πλάνο τρεις στόχους:

  • Να τηρήσουν όλες οι πλευρές την απόφαση για την εφαρμογή της συμφωνίας του eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η αξιολόγηση να γίνει στη βάση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση
  • Να αρθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης και να δοθεί «ανάσα» ρευστότητας. Η ΕΚΤ να διευκολύνει ανοίγοντας τη στρόφιγγα, καθώς όπως τονίζουν από το Μαξίμου «με τη στάση που κρατούν, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα οδηγούν σε ύφεση την οικονομία»
  • Να σταθμιστεί απ’ όλες τις πλευρές το υψηλό ρίσκο – οικονομικό και γεωπολιτικό – που συνεπάγεται ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση Ελλάδας και εταίρων

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top