skip to Main Content
Costas49

Κώστας Ευαγγελάτος: Η Τέχνη πρέπει να είναι ελεύθερη και όχι υπηρετική ή κατευθυνόμενη

Θα μπορούσα να τον περιγράψω ως Homo Universalis καθώς ζωγραφίζει, γράφει ποίηση, ασχολείται με εικαστικά φαινόμενα, επιμελείται εκθέσεις και εκδόσεις, κάνει χρόνια περφόρμανς, ενώ έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο εικαστικό χώρο στην Κεφαλλονιά, την Villa Ροδόπη. Εάν πίστευα στην μετενσάρκωση, θα σας διαβεβαίωνα ότι έζησε στην Αναγέννηση. Παρακολουθώ χρόνια την πορεία του και συνεχώς με εκπλήσσει.

Πάντα ευγενικός και δραστήριος, ο εικαστικός και πολυπράγμωνΚώστας Ευαγγελάτοςλέει ναι στις προκλήσεις και μάλιστα πρόσφατα η δουλειά του πλαισίωσε καλλιτεχνικά το 16ο Συμπόσιο Κβαντικής Πληροφορικής.
Μιλώντας στοculturelovers.grεκμυστηρεύεται τα πρώτα του δημιουργικά σκιρτήματα, τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και τις απόψεις του. Υπερασπίζεται μια τέχνη που μπορεί να προσφέρει διεξόδους, αν βέβαια είναι ελεύθερη και όχι υπηρετική ή κατευθυνόμενη, ενώ μοιράζεται μαζί μας τα σχέδια του για το μέλλον καθώς θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην Αθήνα για τα 35 χρόνια των εικαστικών του δράσεων. .


συνέντευξη στην Μαρία Αλιμπέρτη


-Ως παιδάκι τι ζωγραφίζατε; Τι σας ώθησε σε αυτό τον τρόπο έκφρασης;

“Η τάση μου στη ζωγραφική  φάνηκε από το Δημοτικό, ήδη οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές μου με έλεγαν ο « ζωγράφος». Όμως με βοήθησε πολύ η θεία μου Ειρήνη που ζωγράφιζε καλά καθώς και μια νεαρή γειτόνισσα, επίσης Ειρήνη, που σπούδαζε τέχνες, και της πόζαρα μικρός. Σε αντίθεση με το κοινωνικό περιβάλλον που με υποστήριζε ενθουσιωδώς οι γονείς μου ήταν αντίθετοι στην καλλιτεχνική επιλογή μου. Η υπερβολική  τους αγάπη και η αγωνία τους για το μέλλον μου τους εμπόδιζε αρχικά να με καταλάβουν. Όμως στα 11 χρόνια μου αποφάσισα ότι θα γινόμουν ζωγράφος.”
-Ποια πλευρά σας εκφράζει η ποίηση;
-Υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη πολυσχιδών ανθρώπων σε μια εποχή εξειδίκευσης;
“Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από παρακμιακά φαινόμενα και από έντονη εξειδίκευση, που για μένα σημαίνει μονοδιάστατα αποτελέσματα για τη συντήρηση του συστήματος. Πρότυπο μου , με βάση τις μελέτες μου, είναι ο Άνθρωπος με όλες τις εκφάνσεις, δυνατότητες και δημιουργικές τάσεις. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για να είναι αποδοτικά πολυπράγμων κάποιος είναι η συνεχής άσκηση και μελέτη. Ζωγραφίζω, γράφω ποίηση, αναλύω εικαστικά φαινόμενα, επιμελούμαι εκθέσεις και εκδόσεις, κάνω εδώ και πολλά χρόνια περφόρμανς. Τα ζωντανά εικαστικά έργα-performance, είναι σημαντικό κεφάλαιο της τολμηρής ερευνητικής μου εικαστικής πορείας.
-Η Τέχνη μπορεί να προσφέρει διέξοδο από την κρίση;
“Η τέχνη είναι σημαντικότατο πνευματικό αγαθό. Η κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ιδεολογική. Σίγουρα η τέχνη μπορεί να προσφέρει διεξόδους, αν βέβαια είναι ελεύθερη και όχι υπηρετική ή κατευθυνόμενη.”

-Γιατί δημιουργήσατε την Villa Ροδόπη;

“Το 2000 ίδρυσα στο Αργοστόλι το χώρο εκθέσεων και εκδηλώσεων ονόμασα στη μνήμη της μητέρας μου Villa «Ροδόπη».Στη Σύγχρονη Πινακοθήκη που λειτουργεί 14 χρόνια και πρωταγωνιστεί στη θερινή εικαστική ζωή της πόλης μου στεγάζεται το σπίτι, το ατελιέ και ο εκθεσειακός χώρος. Η καθιέρωση των ετήσιων δρωμένων τέχνης και λόγου κάθεΑυγουστιάτικη πανσέληνο, στη λίθινη ΜΩΒ σκηνή του μεγάλου, κατάφυτου κήπου, οι ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο οι δικές μου, όσο και Ελλήνων και ξένων φίλων καλλιτεχνών την έκαναν πόλο αναφοράς και επίσκεψης των φιλοτέχνων.”
-Πως προέκυψε η πρόσφατη συνεργασία με το 16ο Συμπόσιο Κβαντικής Πληροφορικής;
Προέκυψε από την συνεργασία μου με τον καθηγητή φυσικής Γιάννη Πάχο, που διδάσκει κβαντική πληροφορική στο Leeds. Το 2012  συμπεριλήφθηκαν εννοιακά σχέδια μου στην έκδοση του βιβλίου του, που εκδόθηκε από το CAMBRIDGEUNIVERSITY PRESS,  και παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή με προσκεκλημένους καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο φυσικής  Poincaré Institute workshop on disordered quantum systems, στο Παρίσι. Σημειωτέον, ο εκδότης ανέφερε ότι είχαν 20 χρόνια να χρησιμοποιήσουν έργα τέχνης σε επιστημονική έκδοση. Η συνεργασία μας συνεχίστηκε και φέτος στο Ιστορικό Παλαιό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έγινε  το  16ο Συμπόσιο Τοπολογικής Κβαντικής , με παράλληλη έκθεση πρόσφατων έργων μου.”
 
 –Ποια είναι τα όνειρά/σχεδιά σας για το μέλλον;
 “Με την έναρξη της νέας σεζόν θα γίνουν εκδηλώσεις στην Αθήνα για τα 35 χρόνια των εικαστικών μου δράσεων. Προετοιμάζω τις φετινές θερινές εκθέσεις στη Villa Ροδόπη και  την κυκλοφορία της νέας ποιητικής συλλογής μου « Πολύσμιγος Αίνος», εκδόσεις Συλλογές.. Η συλλογή περιλαμβάνει παλαιά ποιήματα μου.”

Από το http://cultureloversgr.blogspot.gr/

Back To Top