skip to Main Content
COSTAS2

Κώστας Ευαγγελάτος 35 χρόνια performance

Τίτλος:
Κώστας Ευαγγελάτος 35 χρόνια performance
Πότε:
02.11.2014 00.00
Που:
Artville Πολυχώρος Γλυφάδας – Γλυφάδα
Κατηγορία:
Έκθεση

Περιγραφή

Η εκδήλωση Κώστας Ευαγγελάτος 35 χρόνια performance αρχίζει 02.11.2014 και ώρα 00.00 @ Artville Πολυχώρος Γλυφάδας – Γλυφάδα!!!

Έκθεση

#eventsinfo

#events

#εκδηλώσεις

 

Λεπτομέρειες Δραστηριότητας

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ- 35 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ-PERFORMANCE. ΣΧΕΔΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ.

Ο ζωγράφος, ποιητής, περφόρμερ και θεωρητικός της τέχνης  Κώστας Ευαγγελάτος αρχικά σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε ελεύθερες σπουδές σε καλλιτεχνικά έργαστήρια. Το 1984, με υποτροφία, σπούδασε αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης και ζωγραφική στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στο Παν/μιο The New School For Social Research. Από το 1978 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει παράλληλα με την ζωγραφική του παραγωγή πολλά και πολυσήμαντα Ζωντανά Εικαστικά Έργα- Performance στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ζωντανά αυτά εικαστικά του έργα βασισμένα σε λιτά εικαστικά μέσα και ” νεορομαντικές” αισθητικές ιδέες, σηματοδότησαν με την αισθητική τους δύναμη και τη σημαντική απήχηση που είχαν στο κοινό και τον τύπο, μια προσωπική προσέγγιση στη “ζωντανή” έκφραση και το νέο εικαστικό είδος των performance ή actions. Οι ζωντανές εικαστικές δράσεις ξεκίνησαν από τη ρωσική πρωτοπορία των αρχών του 20ου αιώνα, άνθισαν την περίοδο του “ντανταιστικού” κινήματος και έγιναν ευρέως γνωστά με την ανάπτυξη την δεκαετία του 1960 και μετά του κινήματος fluxus.. Ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Στέλιος Λυδάκης αναφέρει επιγραμματικά για τον Κώστα Ευαγγελάτο στο  βιβλίο-λεξικό του ” Ορολογία Εικαστικών Τεχνών ” στο αναλυτικό λήμμα περί performance:”…Στην Ελλάδα γνωστότερες είναι οι περφόρμανς του Κώστα Ευαγγελάτου”.

Ενώ ο καλλιτέχνης από το 1978 (προδρομική παράσταση στο θεμέλιο λίθο της Πανεπιστημιούπολης Άνω Ιλισίων) μέχρι και τη διπλωματική του Performance στο Central Park της Νέας Υόρκης το 1985, όπου εμφανίστηκε γυμνός επί βάθρου, σαν άγαλμα, μπροστά στο κτίριο που δολοφονήθηκε ο Τζων Λένον και άρχισε κατόπιν να τυλίγεται με επιζωγραφισμένα ρολά τηλετύπων, είναι μόνος-εκφραστής-performer στις τολμηρές εικαστικές παραστάσεις του, με την επιστροφή του στην Αθήνα παρουσιάζει από το 1986 performance με την συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών-εικαστικών μοντέλων, χορευτών, ηθοποιών, μουσικών.

Το 1987 στην GALLERY DADA, δημιουργεί το tableau vivante “Μνημείο για τους νέους που πέθαναν”, αφιερωμένο στα πρώτα θύματα του AIDS! Η δράση αυτή συγκλόνισε το κοινό της Αθήνας και είναι από τις πρώτες παγκόσμια, αν όχι η πρώτη παρουσίαση με θέμα το πρόβλημα της ασθένειας με εικαστικές μεθόδους επικοινωνίας. Το 1988 παρουσιάζει στην εναρκτήρια εκδήλωση της Εταιρείας Βύρωνος, Byron Society, στο Βρετανικό Συμβούλιο της Αθήνας, τη ζωντανή εικαστική εικόνα “Ο Θάνατος του Ποιητή”. Η σύνθεση του ήταν εμπνευσμένη από το πολυπρισματικό έργο και την τολμηρή προσωπικότητα του Βύρωνα, Lord Byron. Οι ξένοι επίσημοι που παρευρίσκονται σκανδαλίζονται στη θέα του ολόγυμνου σώματος του θνήσκοντος ποιητή, που από το πέος του ξετυλίγεται στο χώρο ένα ρολό τηλετύπου, με γραμμένο το τελευταίο  ποίημα του ηρωικού Λόρδου.Το 1990 με την ίδρυση της ομάδας τέχνης-εργαστηρίου του ART STUDIO EST αρχίζει μια νέα περίοδος δρωμένων στο πνεύμα της συλλογικότητας. Η σημαδιακή εναρκτήρια performance του EST είναι αφιερωμένη στον πρωτοπόρο τολμηρό φωτογράφο Βαρώνο Βίλχελμ Βαν Γκλόντεν, που έδρασε φωτογραφικά  κύρια στην Ταορμίνα της Σικελίας. Στην γεμάτη κίνηση performance οι φωτογραφίες του προβάλλονται πάνω στα σώματα των μοντέλων, ενώ μια ειδυλλιακή δράση-στην οποία πρωταγωνιστεί και ένα φίδι- telescopus falax-καθηλώνει τους θεατές. Το 1991 ο γνωστός χορευτής της άφροτζαζ Ilanga συμμετέχει σε performance του Ευαγγελάτου στην Αθήνα.

Διοργανώνεται στο χώρο τέχνης του ART STUDIO EST το ” Μάθημα Ζωγραφικής”, όπου ο καθένας από το κοινό μπορεί εκ του φυσικού να ζωγραφίζει τα γυμνά μοντέλα. Αλλά γενικά η κάθε έκθεση του ART STUDIO EST παίρνει χαρακτήρα ευρύτερης παράστασης, με την αθρόα προσέλευση κοσμικών κυριών, γνωστών συλλεκτών, καταξιωμένων ή περιθωριακών καλλιτεχνών και κορυφαίων Ακαδημαικών…

Το 1992 ο Κώστας Ευαγγελάτος παρουσιάζει με επιτυχία στο χώρο τέχνης DRACOS Contemporary Art τη σύνθεση του ” Επιτύμβιο”. Την ίδια χρονιά παρουσιάζει στη Βαρκελώνη της Ισπανίας το ” Αφιέρωμα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες” . Η performance αυτή του 1992 όπως και η πλέον γνωστή του με τίτλο “Μνημείο του Αντιμιλιταρισμού”, που παρουσιάστηκε κατόπιν επίσημης πρόσκλησης στη διεθνή εικαστική συνάντηση WINTERSCHOOL στη Γλασκώβη της Σκωτίας το 1994, ήταν στο πνεύμα μιας φανερά κοινωνικής τέχνης στρατευμένου χαρακτήρα με εστίαση σε ανθρωποκεντρικά προβλήματα.

Το 1995 στο χώρο τέχνης του ART STUDIO EST εξέπληξε πολλούς με την αντισυμβατική εγκατάσταση-δράση “Αντι-performance”. Δεκάδες ψητά κοτόπουλα και κόκαλα ζώων που εκκρεμούσαν από την οροφή της γκαλερί έγιναν ” λεία” των φιλότεχνων…Το δρώμενο αυτό ήταν σινιάλο της αγανάκτησης του, πρωιόν  από τη συσσωρευμένη εμπειρία του στο χώρο της σύγχρονης τέχνης και την “κωμικοτραγική’ μεταχείριση  και αντιμετώπιση της από τα εμπορικά κυκλώματα και το κοινό. Το 1996 και το 1997 αξιοποιεί και πάλι την τεχνική του body-art.

Το 1998 παρουσίασε στις European Echoes στο Γκέτενμπορκ, Σουηδία την ιδιότυπη σύνθεση του ” Μνημείο Εποχής” στο Performance center “Roda Sten”, που είχε διεθνή εμβέλεια. Το 1999 στα πλαίσια της αναδρομικής έκθεσης του , με τίτλο Scriptorium,στο Κέντρο Τεχνών Δ. Αθηναίων, παρουσιάζεται η ζωντανή εικόνα-γλυπτό ” ILANGA’S PRAY”, ενώ το 2000 φωτογραφίζεται ο ίδιος στη σύνθεση ” Το τέλος του Αιώνα”. Όμως η διεθνής καταξίωση και προβολή έρχεται το 2000 με την προβολή στο Channel 4,UK στην διάσημη εκπομπή Eurotrash, του βιντεοφίλμ ” Greek Narcissus”, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τα γυμνά μοντέλα του στην Αθήνα. Το 2000 και το 2001 δημιουργεί νέες εικαστικές εικόνες με τα μοντέλα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2002 κάνει μια απροσδόκητη στροφή στην αισθητική και τη θεματική του με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Στο Κέντρο Τέχνης στην Αθήνα κάνει μια εγκατάσταση-performance καταγγελία για την τηλεοπτική προβολή των reality…Στο τολμηρό δρώμενο του ” B.B. TRASH” συμμετέχει γνωστή τρανσέξουαλ της εποχής και η πρωτοφανής για τα δεδομένα απευθείας αναμετάδοση του έργου από τηλεοπτικό κανάλι προξενεί θύελλα ποικίλων αντιδράσεων, με πολλαπλές συνέπειες και προεκτάσεις…

Η δράση του Κώστα Ευαγγελάτου συνεχίζεται το 2005 και το 2006, μετά τρία χρόνια, με ζωντανές συνθέσεις σε εκθεσιακούς χώρους, αναβιώνοντας ουσιαστικά το γνώριμο ποιητικό και αισθητικό ύφος του. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι συνθέσεις του ” Homo-decorated Atlas’, Κ.Ε.Ο Αθηνών, “Η Αναμονή του Τηλέμαχου” και ” Action with art- objects”, στην Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

Το 2007 είναι μια χρονιά ορόσημο στην πορεία του. Η επιτυχημένη 4η ατομική του έκθεση ζωγραφικής στο Παρίσι τον επανασυνδέει δυναμικά με τα δρώμενα της γαλλικής πρωτεύουσας, με συνέπεια να έχει συνεχή εκθεσιακή παρουσία εκεί μέχρι και το 2012. Παράλληλα με τις εκθέσεις και τις εκδόσεις ποιημάτων του στη γαλλική γλώσσα δημιουργεί ζωντανά έργα, εικόνες και εγκαταστάσεις στο χώρο. Ανάμεσα τους το 2008 η performance ” Le Dernier Rouleau”/ ” Το Τελευταίο Ρολό” και η δράση του τo 2010 στην έκθεση “Conceptions et documents sous la lumiere d’ Attique”, όπου εκτίθενται με την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία, έργα του και ντοκουμέντα από την πολυετή δράση του ART STUDIO EST, στο Maison De la Grece.

Το 2013 ο Κώστας Ευαγγελάτος με αφορμή  το Έτος Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗ, 150 χρόνια από τη γέννηση του στην Αλεξάνδρεια το 1863 και 90 χρόνια από το θάνατο του (την ημέρα των γενεθλίων του) το 1933, έλαβε μέρος εκθέτοντας και απαγγέλοντας σε αφιερωματικές εκδηλώσεις για τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στην Αθήνα και αλλού.

Όμως η σχέση του με την ποίηση του Καβάφη εκδηλώθηκε χρόνια πριν στην έκθεση έργων του “Καβαφικές εικόνες της ζωής μας” στη Gallery DADA το 1988. Ο νεουορκέζος καθηγητής λογοτεχνίας και εκδότης A.Poulin jr, είχε γράψει:…Αφήνοντας ανθρώπινα σχήματα που κατευθύνονται προς το αγγελικό, σε μια ερημωμένη ηθικά γη τα έργα του Ευαγγελάτου είναι οι παρασκηνιακοί ψίθυροι μιας καθαρής φωνής που αντηχεί την ευαισθησία ενός ανθρώπινου και αισθητικού προγόνου σαν τον Καβάφη”/ …Leaving shapes of the human that leap toward the angelic in a desolate moral landscape, the paintings of Evangelatos are the offstage whispers of pure speech echoing the sensibility of a human and aesthetic predecessor like Cavafy.-

Σαν επιστέγασμα της πολύχρονης ενασχόλησης και μελέτης του στο Καβαφικό έργο, ιδιαίτερα των ερωτικών ποιημάτων, συνέλαβε την ιδέα της ανασύστασης ενός σύγχρονου Καβαφικού δωματίου με σχέδια, ψηφιακές εικόνες, εικονογραφημένα ποιήματα και προβολές .

Η πραγματοποίηση έγινε τον Δεκέμβριο λίγο πριν την εκπνοή του Έτους Καβάφη με μεγάλη επιτυχία στο Art Studio EST / LA CHAMBRE. Η απόπειρα του συγκίνησε και έδωσε δυναμική ερμηνευτική προσέγγιση στα αισθητικά θέματα που ανακύπτουν από την ενδόμυχη και εξόχως καλλιτεχνική ποιητική δημιουργία του μεγάλου Αλεξανδρινού, σε γενιές που τον αγάπησαν και που ο λόγος του διαπότισε εξελικτικά  την στάση τους, όσον αφορά τη ζωή και την τέχνη.

Ο Ευαγγελάτος ξενάγησε στο “Καβαφικό δωμάτιο”, διαβάζοντας το πρώτο από τα “12 Ποιήματα για τον Καβάφη” του Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο “Ο χώρος του ποιητή”, που καταλήγει: “ Άν άφεση δεν είναι η ποίηση,-ψιθύρισε μόνος του- τότε , από πουθενά μήν περιμένουμε έλεος”. 

Το αέναο παιχνίδι μεταξύ τέχνης και ζωής, πράξης και φαντασίας, ιδέας και  ταύτισης, για τον πρωτοπόρο ποιητή των εικόνων και του λόγου Κώστα Ευαγγελάτου θέτει πολυσήμαντα ερείσματα έρευνας σε ένα ατέρμονο αισθητικό συμβάν, πρωτοποριακό και παρά τις απόπειρες πολλών μιμητών του, μοναδικό και ανεπανάληπτο!

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Χώρος Εκδήλωσης

Artville Πολυχώρος ΓλυφάδαςΧάρτης

Χώρος Εκδήλωσης:
Artville Πολυχώρος Γλυφάδας   –   Ιστοσελίδα
Οδός:
Ιάσονος 5
Τ.Κ:
16561
Πόλη:
Γλυφάδα
Νομός:
Αττικής
Χώρα:
Greece

Περιγραφή

Πληροφορίες

Πολυχώρος Τέχνης, Μαθήματα Τέχνης, Εκθέσεις, Διαλέξεις, Events, Καφέ, Free wifi, Βιβλιοθήκη.

Περιγραφή
Ένας ολόκληρος κόσμος Τέχνης.
Καβαλέτα, προτομές και μπούστα, εικόνες Βυζαντινής τεχνοτροπίας, μολύβια, πίνακες, κολάζ και παιδικά χαμόγελα, τρία καρέ από ολόφρεσκο κόμικ, χαρακτικά, γυαλί και διαφάνειες, μαθητές σχεδιάζουν με κάρβουνο στο πρωινό φως.
Ένα ζεστό σαλονάκι με αναπαυτικό καναπέ, μια βιβλιοθήκη Τέχνης, τραπεζάκια Mondrian, βαμμένες γκρι παραδοσιακές καρέκλες καφενείου, μια γλάστρα εδώκαι δυο εκεί, ένα vintage σετάκι πολυθρόνες ριγέ, μυρωδάτος καφές, κρυστάλλινα ποτήρια για το κρασί, εναλλακτικό και εναλλασσόμενο μενού κρύων πιάτων, video art στον τοίχο από τον προτζέκτορα. Μια έκθεση ζωγραφικής στους τοιχους. Ένας νέος εικαστικός συζητά για το installation που θα κάνει στο χώρο. Δημιουργικά μυαλά και ωραίοι άνθρωποι σε μια παλιά, γκρίζα βιοτεχνία που μεταμορφώθηκε σε ένα φωτεινό μικρόκοσμο Τέχνης, ιδεών, χρωμάτων, Πολιτισμού.
Αυτό είναι το artville, ο νέος πολυχώρος Τέχνης, το νέο σημείο συνάντησης.
Ο χώρος διαθέτει free wifi – πρόσβαση και εγκαταστάσεις για ΑΜΕΑ.

Στο artville συστεγάζονται:

Το Εργαστήριο Καλών Τεχνών Γλυφάδας, με πολλά χρόνια παρουσία και εμπειρία, εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις των σπουδαστών του. Προετοιμαστείτε για τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής, κάνοντας ελεύθερο, γραμμικό σχέδιο και χρώμα, δημιουργήστε «portfolio» για σχολές του εξωτερικού. Ή επιλέξτε μαθήματα ζωγραφικής, αγιογραφίας, δημιουργίας comic, εικαστικών για παιδιά, σεμινάρια ταχύρρυθμης εκπαίδευσης σε θέματα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών.

Ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός arthina διοργανώνει ποικίλα προγράμματα εκδηλώσεων και events, πολιτιστικού χαρακτήρα και κοινωνικής ευθύνης. Προσεγγίζει τις εικαστικές Τέχνες, τα Γράμματα, τη Μουσική, το Χορό, το Θέατρο, τα New Media. Προσφέρει έτσι ένα βήμα έκφρασης για τους δημιουργικούς και πνευματικούς ανθρώπους και νέες αισθητικές εμπειρίες για όλους.

Το artville Café αποτελεί μια ζεστή γωνιά σε ένα χώρο απλό και ανθρώπινο. Εκλεκτός καφές, Ελληνικά κρασιά, ούζο, τσίπουρο και ρακόμελο, αλμυρές λιχουδιές και σπιτικά γλυκά, όλα αποπνέουν την παιχνιδιάρικη φαντασία της οικοδέσποινας.
Ελάτε για μια απολαυστική απόδραση μέσα σε μια συνηθισμένη ημέρα: χαλαρώστε με ένα βιβλίο από τα ράφια, χαζέψτε τα αντικείμενα του art shop, συζητήστε κάτι ενδιαφέρον στον καναπέ ή απλώς βουλιάξτε στα μαξιλάρια του.

Γενικές Πληροφορίες
Πολυχώρος Τέχνης, Μαθήματα Τέχνης, Εκθέσεις, Διαλέξεις, Events, Καφέ, Free wifi, Βιβλιοθήκη.

 

Back To Top