ΛΗΞΟΥΡΙ: ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ “ΥΠΕΡΙΩΝΑ” ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ-ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΙΚΗΣ
Σε μία κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Ληξούρι η ημερίδα του Συλλόγου “ΥΠΕΡΙΩΝ” για την παγκόσμια ημέρα των ΑΜΕΑ. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων ενώ ο Αντιδήμαρχος Παλικής Αλέξης Μοσχονάς έκανε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
Αξιότιμοι κύριοι προσκεκλημένοι
Αγαπητοί Γονείς, Φίλοι, κυρίες και κύριοι
Την 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες . Καθιερώθηκε το Δεκέμβριο του 1992 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ.
Τα ΑμεΑ είναι μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού, οι δυνατότητες των οποίων, πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού και της εκτίμησης από όλους μας και να αξιοποιούνται στο βαθμό που είναι δυνατόν.
Για να γίνει η πλήρης ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στην κοινωνία μας θα πρέπει να εργαστούν πολλοί άνθρωποι και να γίνουν ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις. Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία για εργασία, την ευκαιρία για άρτια εκπαίδευση και κατάρτιση με την εγκατάσταση υποβοηθητικών τεχνολογιών .
Αυτό δεν αφορά κάποιους συμπολίτες μας που είχαν την ατυχία να βρούν μπροστά τους ιδιαίτερες δυσκολίες. Μας αφορά όλους. Γιατί η Δημοκρατία, σε μια χώρα, μετριέται όχι μόνο με πόσα δικαιώματα έχουν οι πολλοί , αλλά με το πόσο διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μικρότερων ομάδων.
Αν οι πολλοί – αυτοί που αποφασίζουν σε μια δημοκρατία – αποφασίζουν με κριτήριο και τις ανάγκες και του τελευταίου πολίτη, τότε θα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τον πολιτισμό μας.
Ο καθένας από εμάς, από τη θέση την οποία ευρίσκεται, έχει την ευθύνη να οδηγήσει την Κοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση.
Συνεχίζεται, με λύπη μου το λέω, να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι αυτοί ως πλάσματα ενός κατώτερου Θεού αφού τους στερούμε το Συνταγματικό δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης , των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση αλλά και της ομαλής ένταξης τους στην Κοινωνία.
Η προσβασιμότητα, μας αφορά όλους
Δεν θα πρέπει, να οικοδομούμε μόνο για μια ομάδα υγιών ανθρώπων , αλλά για όλους. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι η αναπηρία, η ασθένεια, η αδυναμία λόγω
ηλικίας κ.λ.π. είναι φυσικά φαινόμενα και αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου . Ως εκ τούτου, κάθε τι που οικοδομείται, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει απαραίτητα ειδικές ράμπες πρόσβασης, ανελκιστύρες , επαρκή χώρους στάθμευσης, τα οποία είναι μερικά από τα στοιχειώδη μέτρα, ισότιμης μεταχείρισης και εγγυώνται την απρόσκοπτη πρόσβαση σε Δημόσια κτίρια.
Θα πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας και να δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε, ώστε να αντιμετωπίζονται τα άτομα με Αναπηρία ισότιμα και όχι με οίκτο από την πλειονότητα της Κοινωνίας.
Τέλος θέλω να σας επισημάνω ότι:
Η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα.
Τα ΑμεΑ είναι άνθρωποι σαν και εμάς δεν έχουν καμμία διαφορά. Πρέπει όλοι μας να το καταλάβουμε, να το πιστέψουμε αυτό και να αλλάξουμε τις αντιλήψεις μας, τις νοοτροπίες μας και κυρίως τον τρόπο συμπεριφοράς μας.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους γονείς γιατί καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, προσπαθούν να σηκώσουν το δικό τους φορτίο και να φτάσουν στην κορυφή.
Αξιέπαινη και σεβαστή είναι επίσης η προσπάθεια του νεοσύστατου Συλλόγου για την ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑμεΑ « ΥΠΕΡΙΩΝ » που με την Πρόεδρο του την κ. Μαροπούλου Ζαφειράτου Σοφία αλλά και όλων των άλλων μελών του, προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα αδιέξοδα που υπάρχουν.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο Δήμος μας θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας.