skip to Main Content
Schaeuble Varoufakis2 527 355

Λύση καμμία – Η Ελλάδα στη γωνία – Σόιμπλε μετά την συνάντηση με Βαρουφάκη: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε

– Πάνω από μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
– Συζητάμε ό,τι θέλετε αρκεί η Ελλάδα να παραμείνει σε πρόγραμμα, ξεκαθάρισε ο Σόιμπλε στον Βαρουφάκη
– «Δεν βρήκαμε λύσεις», είπε ο Σόιμπλε – «Δεν συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε», απάντησε ο Βαρουφάκης
– Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε και πάλι χρόνο για την Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσει νεο πρόγραμμα
– Βαρουφάκης: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε μιαχρεοκοπία
– «Θα εφαρμόζαμε το 60 με 70% των μέτρων που εμπεριέχονται στο Μνημόνιο»

Μπορεί το κλίμα να ήταν φιλικό, ωστόσο από τα λεγόμενα των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και τη Γερμανίας προέκυψε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, με άλλα λόγια δεν έγιναν δεκτά τουλ΄χιστον προς το παρόν αυτά που ζητεί η Ελλάδα.

Οι δυο άνδρες είχε προγραμματισθεί να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 13.30 αλλά τελικά η συνέντευξη άρχισε με μεγάλη καθυστέρηση. Η συνάντηση κράτησε παραπάνω απ’ όσο είχε προγραμματισθεί και ίσως αυτό να έχει και την σημασία του.

Ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις του δεν πρόκειται να αλλάξουν όσον αφορά στο ΜΗ κούρεμα του χρέους, στο να μην συμμετέχει η τρόικα στις διαβουλεύσεις.

Ο Σόιμπλε είπε ότι συζήτησε με τον Γιάνη Βαρουφάκη «όχι σε απόλυτη συμφωνία αλλά μιλήσαμε σε ένα γενικότερο πνεύμα συνενόησης δεδομένο ότι υπάρχει μακρά φιλία μεταξύ των δυο χωρών. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και για μια ισχυρή Ευρώπη ενωμένη. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος».

Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα αλλά έχει σημειωθεί προοδος.
«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει, η ανεργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα υποχωρεί, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα θα προχωρήσει ακομα περισσότερο».

Εδώ όμως ήρθε το πρώτο καμπανάκι: «Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ επακριβώς για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε».


Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι:

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στην Ελλάδα οποιαδήποτε βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι να αποστείλουμε 500 φορολογικούς υπαλλήλους ως συμβούλους αλλά αυτό δεν έχει γίνει εφικτό. Μιλήσαμε για διμερή προγράμματα και για διμερή βοήθεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε μαζί από κοινού προς το συμφέρον της Ελλάδας να προχωρήσει σε ένα μέλλον».

Και εδώ ήρθε το δεύτερο καμπανάκι: «Δεν έκρυψα βέβαια τον σκεπτικισμό μου για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η νεα κυβέρνηση. Οτι δεν κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Είπα ότι πρέπει να σεβαστουμε την βουληση των ψηφοφόρων αλλά πρέπει και οι ψηφοφόροι να σεβονται τους ψηφοφόρους των άλλων κρατων. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Απαραίτητη προϋποθεση για εμπιστοσύνη είναι η αξιοπιστία. Επεσήμανα ότι είχαμε τις καλύτερες προθέσεις για τα προγράμματα της Ελλάδας αλλά ήταν όλα βοήθεια έναντι αντιπαροχής. Το ισχύον πρόγραμμα αν αυτό αλλάξει τότε θα χρειαστεί μια συμφωνία. Πως θα μπει η Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα. Δεν βρήκαμε μια λύση σήμερα αλλά συζητήσαμε τα προβλήματα. Το κούρεμα του χρέους δεν είναι της παρούσης αλλά η πρόσβαση στις αγορές. Πρέπει να επιτευχθεί ένας δρόμος για την ανάπτυξη. Ο καθένας στην Ευρώπη πρέπει να υπολογίζει ότι η Γερμανία θα συμβάλλει ωστε η ευρώπη να μείνει στον δρόμο της προόδου. Δεν θα κουραστώ να αντλώ διδάγματα από την ιστορία τόσα χρόνια στην πολιτική. Μια ενιαία ευρώπη είναι το καλύτερο για όλους μας. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας αν θέλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν την ορθότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Παίρνοντας τον λόγο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, είπε ότι:

«Δεν πετύχαμε μια συμφωνία. Ουτε καν συμφωνήσαμε ότι διαφωνουμε. Συμφωνήσαμε να μπουμε σε διαβουλεύσεις για να βρεθεί μια λύση που να βάζει πάνω απ όλα το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν συζητήσαμε για το χρεος δεν συζητήσαμε για το κουρεμα αλλά βάλαμε τις βάσεις για συζήτηση».

Και συνέχισε:

«Οι συμπατριώτες μου δεν περιμένουν τίποτε άλλο παρα αξιοπρέπεια. Κάποιοι στην Ευρώπη πιστεύουν ότι η λύση είναι στον διαχωρισμό. Σήμερα όχι απλά επισκέφθηκα τον υπουργό Οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομικά δύναμης της Ευρώπης αλλά σήμερα έστειλα το μηνυμα στον Σόιμπλε ότι η κυβέρνηση μας δεν θα σταματήσει σε τίποτα για να καταπολεμήσει την διαφθορά, την σπατάλη και την αναποτελεσματικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια είπα στον υπουργό ότι θέλουμε την τεχνική και ηθική στήριξή του. Τα τελευταία 5 χρόνια χάθηκε πολύς χρόνος και πολλές ζωές. Αντιμετωπίσαμε ένα θέμα χρεοκοπίας σαν να ήταν θέμα έλλειψης ρευστότητας. Για να πουλήσουμε αυτό το μεγάλο λάθος ανακοιβνώθηκε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που δεν προσέφερε τίποτα. Αυτό δεν θα τελείωνε καλά. Αυός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ σήμερα. Το μηνυμά μου στον γερμανικό λαό είναι ότι μπορείτε να περιμένετε από εμάς προτάσεις. Μια δέσμευση να λέμε τα πράγματα όπως είναι χωρίς υπεκφυγές. Να περιμένετε από εμάς υγιή μακροοικονομική αναλυση. Είμαστε μια κυβένρηση που δεν εχει καν ορκιστεί ακομη αλλά ζητάμε χρόνο λίγο χρόνο για να παρουσιάσουμε στους εταιρους μας προτάσεις και έναν οδικό χάρτη, πρόγραμμα γεφυρα για λύσεις. Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ισορροπία. Πρέπει να σεβαστούμε τις υφιστάμενες συμφωνίες και να μην γίνονται δηλώσεις που να λένε ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης ότι ο γερμανικός λαός μπορεί να καταλάβει καλύτερα απ’ όλους ότι μέσα από την ταπείνωση εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού. Οταν επιστρέψω στην Αθήνα είπε θα επιστρέψω σε μια Βουλή που το τρίτο κόμμα είναι νεοναζιστικό. Χρειαζομαστε το λαό της Γερμανίας στο πλευρό μας. Να μας βοηθήσει κατά της μισανθρωπίας. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας», κατέληξε.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα ή όχι και αν είναι κακό μια νεοεκλεγείσα κυβερνηση είναι κακό να θέλει αν εφαμρόσει αυτά για τα οποία εξελέγη:

«Τίποτα δεν είναι κακό σε αυτό», είπε ο Σόιμπλε. «Ο νεος έλληνας προωθυπουργός ήταν ήδη πριν από δυο χρόνια εδώ και είχαμε συζητήσει γι’ αυτό. Γι’ αυτό και η Ευρώπη χρειάζεται βοήθεια. Η Ελλαδα το 2009 μας κάλεσε και φτιάξαμε ένα πρόγραμμα. Πριν τα Χριστούγεννα η γερμανική βουλή ενέκρινε μια παράταση του προγραμματος. Το πρόγραμμα έληγε στα τελη του χρόνου και το καναμε για να εκπληρωθουν οι όροι. Σήμερα 5 Φεβρουαρίου επισήμως είμαστε σε πρόγραμμα».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Επισήμως το πρόγραμμα ισχύει έως το τέλος του μηνα. Εκλεγήκαμε με την εντολή οτι οι εταίροι μας μας δίνουν πολλά χρήματα που πηγαίνουν στον λάθος σκοπό. Συνεχίσαμε να προσποιούμαστε. Δεν εχουμε άμεσο δικαίωμα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα. Το όλο θέμα με την Ευρώπη είναι να βρούμε ένα τρόπο να συνδυάσουμε τα συμφέροντα όλων. Ζητησα χρόνο για να προκύψει μια σύνθεση προς το συμφέρον της Ευρώπης. Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα γεφυρα ως τα τελη Μαϊου για μια νεα συμφωνια που να την ονομασουμε νεο συμβολαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Στο ερώτημα αν βλεπει χρεοκοπία και γιατί η  ελληνική κυβέρνηση αφησε τελευταία την Γερμανία είπε:

«Θα κάνουμε ότι περνάει από τις δυνάμεις μας για να αποφύγουμε μια χρεοκοπία. Θα βάλουμε την λέξη αυτή εκτός. Μια νομισματική ένωση για να εναι επιτυχής πρέπει να ειναι παντου. Να σας θυμίσω επίσης ότι επισήμως δεν έχουμε ορκιστεί ακόμα. Δεν εχουν γίνει οι προγραμματικές δηλώσεις».

Στο ερώτημα ποιοί είναι οι όροι του προγράμματος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκληρώσει απάντησε:

«Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και η έμφαση σε ποιές δεν θα έλεγα ότι όλες πρέπει να απαλειφθουν. Το 60 με 70% περιέχουν μέτρα που θα θέλαμε να λάβουμε κι εμείς», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Και συνέχισε: «Ζητάμε μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε να ξανασκεςφτουμε την φιλοσοφία του υφιστάμενου προγράμματος. Εχουμε την εντολή να σταματήσουμε να γίνονται τα πράγματα όπως συνήθως αλλα ειναι ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

newsit.gr

Back To Top