skip to Main Content
1

Μάκης Φόρτες, μια εκ βαθέων συνέντευξη-Μεγάλη συνέντευξη στα Κεφαλονίτικα Νέα

ΟΜάκης Φόρτες παραμένει ένα από τα πολιτικά πρόσωπα με την μεγαλύτερη ιστορία στα αυτοδιοικητικά της Κεφαλονιάς. Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης για 14 χρόνια και φυσικά δήμαρχος Αργοστολίου για 12 χρόνια (1995-2006). Η ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του από τον ίδιο όσο και η στήριξη που έλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον μετέτρεψε σε πρόσωπο των ημερών.

Τα Κεφαλονίτικα Νέα βρέθηκαν στο σπίτι του για μία μεγάλη συνέντευξη στην οποία μίλησε για όλους και για όλα. Για τους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει εκ νέου την δημαρχία στο Αργοστόλι, την στήριξή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, την θέση του σήμερα για το ΠΑΣΟΚ, μέσα στο οποίο «ανδρώθηκε» πολιτικά, αλλά και τους στόχους και τις προτεραιότητες που θα θέσει, εάν εκλεγεί δήμαρχος στην πρωτεύουσα του νησιού.

Έδωσε επίσης πολλές απαντήσεις για τη σχέση του με την Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά Νησί για όλους», για το αν βρίσκεται πίσω από τη «βιομηχανία καταγγελιών» εναντίον της δημοτικής αρχής (απαντώντας ουσιαστικά σε στελέχη της Ισχυρής Κεφαλονιάς που κατηγορούσαν «πρώην δήμαρχο» ότι κρύβεται πίσω από τις καταγγελίες), αλλά και για τα έργα που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο νησί και για τα οποία έχουν ακουστεί πολλά αρνητικά σχόλια, θέτοντας μάλιστα εκ νέου θέμα αλλαγών στην Πλατεία Βαλλιάνου ενώ προανήγγειλε, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος την επιστροφή του δημαρχείου στο προηγούμενο κτήριο.

Μίλησε επίσης για τους κινδύνους από τη διάσπαση των δήμων και εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί άλλος δήμαρχος να ψηφιστεί από τους Κεφαλονίτες και άλλος τελικά να προκύψει, λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχουν οι αιρετοί που θα πάρουν μέρος στις εκλογές. Εκεί μάλιστα έκανε λόγο για ενδεχόμενο «συμφωνίας κάτω από το τραπέζι».

Τέλος, εξήγησε τους λόγους που δεν δέχτηκε να μπει στο δημοτικό συμβούλιο, ως επιλαχών μετά την παραίτηση του Αλέκου Καλαφάτη, αποκάλυψε τον τρόπο που επιλέγονται τα πρόσωπα για το ψηφοδέλτιό του, αναφέρθηκε στη δημοτική αρχή ότι «κάνει έργα βιτρίνας» και την κατηγόρησε ότι αλλάζει το ιστορικό πρόσωπο της πόλης του Αργοστολίου.

Η αυτοδιοίκηση είναι έρωτας – Είναι ιστορική η στιγμή

Ξεκινήσαμε τη συνέντευξη ρωτώντας τον Μάκη Φόρτε για τον τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στην απόφαση να είναι και πάλι υποψήφιος στην πολιτική σκηνή του νησιού. Εκείνος εντόπισε δύο λόγους για τους οποίους πήρε αυτή την απόφαση. Ο ένας είναι η ιστορικότητα της στιγμής και ο άλλος η αγάπη του για την αυτοδιοίκηση.

«Αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος σε αυτές τις δημοτικές εκλογές με πάρα πολύ σκέψη και αίσθημα ευθύνης. Άμα έχεις χρηματίσει δώδεκα χρόνια δήμαρχος στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, και ούτε ξέρω πόσα χρόνια στα συμβούλια της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, έχεις δηλαδή μια πείρα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αντιλαμβάνεσαι την ιστορικότητα αυτής της στιγμής», είπε, εντοπίζοντας την ιστορικότητα της περιόδου, κυρίως, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θα υπάρχουν τρεις δήμοι στην Κεφαλονιά.

Αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της αυτοδιοίκησης με τις οποίες είχε συνεργαστεί στο παρελθόν και από τους οποίους έμαθε πολλά για την αυτοδιοίκηση μαζί και την αγάπη γι’αυτήν, όπως ο Δ. Ποδηματάς, ο Γ. Φιλιππάτος, ο Τζ. Τζιβράς, ο Σπ. Αρσένης, σημειώνοντας ότι ανέκαθεν τα ψηφοδέλτιά του είχαν υπερκομματικό χαρακτήρα. Τόνισε όμως ότι η αυτοδιοίκηση, γι’ αυτόν, είναι έρωτας: «όταν αγαπάς κάτι, θέλεις να το υπηρετήσεις, αυτό είναι δεν υπάρχει άλλος λόγος».

«Ίσως ήταν λάθος που εγκατέλειψα το Δήμο το 2006» ανέφερε ο κ. Φόρτες, αλλά, «για να το πω λαϊκά είχα “μπουχτήσει”». Συνεχίζοντας, μίλησε επίσης για τους λόγους που τον οδήγησαν στο να μην αποδεχτεί τη θέση του δημοτικού συμβούλου, μετά την παραίτηση του Αλέκου Καλαφάτη, σημειώνοντας ότι «ήταν αδύνατον να συμμετάσχω σ’ένα δημοτικό συμβούλιο με τα όσα συμβαίνουν και τα οποία κατάγγειλε ο Αλέκος παραιτούμενος, τα οποία, συχνά – πυκνά, γίνονται αρνητικό θέμα Πανελλήνια».

«Αποκλειστικά με δική μου πρωτοβουλία»

Τον ρωτήσαμε επίσης για το πώς δημιουργήθηκε ο σημερινός συνδυασμός και για το ποια ήταν η ανάμιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντησή του ήταν κάθετη: «Ο συνδυασμός φτιάχτηκε αποκλειστικά με δική μου πρωτοβουλία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει καμία ανάμειξη», είπε, αρνούμενος όμως να ανακοινώσει ονόματα «αφού βρισκόμαστε πολύ μακριά από τις εκλογές πολύ περισσότερο όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων».

Παράλληλα, σχολίασε το γεγονός ότι ορισμένοι από τους παλιούς του συντρόφους έχουν ήδη δηλώσει ότι θα βρίσκονται σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Συγκεκριμένα τον ρωτήσαμε για τον Γιώργο Τσιλιμιδό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στον συνδυασμό του Θεόφιλου Μιχαλάτου. Αρνήθηκε όμως να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ρωτήσαμε επίσης εάν πιστεύει ότι, εάν είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον συνδυασμό, ίσως, τόσο ο κ. Τσιλιμιδός, όσο και άλλα πρόσωπα, να επέλεγαν την «Επόμενη Μέρα», τον συνδυασμό στον οποίο ηγείται. Εκείνος απάντησε ότι η πρόθεσή του ήταν «γνωστή τοις πάσι», υπονοώντας ότι, εάν ήθελαν θα μπορούσαν να βρίσκονται στο πλευρό του. Δήλωσε πάντως, ότι «τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει το κουτσομπολιό» και γενικά αρνήθηκε να σχολιάσει τις κινήσεις των πρώην συντρόφων του «τονίζοντας πως όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας».

Διάχυση, αποσύνθεση και αποδιοργάνωση των ιδεολογιών

Ζητώντας του να προσδιορίσει τον πολιτικό χώρο, στον οποίο κινείται σήμερα, εκείνος σχολίασε το θέμα της ιδεολογικής σύγχυσης που υπάρχει σε ένα μεγάλο φάσμα της πολιτικής ζωής, τόσο στην Κεφαλονιά, στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη χαρακτηρίζοντας όλο αυτό ως «διάχυση αποσύνθεση και αποδιοργάνωση των ιδεολογιών».

«Κάποτε υπήρχαν σαφή ιδεολογικά όρια. Εγώ και τις τρεις φορές που κατέβηκα για Δήμαρχος, είμαστε τρεις υποψήφιοι. Ένας του ΠΑΣΟΚ, ένας της ΝΔ και ένας του ΚΚΕ. […] Σήμερα έχει γίνει τέτοια διάχυση πολιτικού δυναμικού και της ιδεολογίας, αποσύνθεση και αποδιοργάνωση που τι κουβεντιάζουμε τώρα;»

«Στην Αριστερά-Κεντροαριστερά έχουμε καεί δύο και τρεις φορές – Δυσδιάκριτα τα όρια ακόμη και μεταξύ Δεξιάς και Ακροδεξιάς»

– Εσείς θα τοποθετούσαμε τον εαυτό σας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, που είναι έτσι και μια ορολογία πολύ επίκαιρη;

– Όχι. Εγώ πιστεύω στη δημοκρατία.

– Ούτε στην Κεντροαριστερά;

– Κοίταξε να δεις, αυτά είναι σχηματικά. Δηλαδή όταν βλέπεις ροές τεράστιες, ακόμη κι αν δεις την Ευρώπη. Στην Ευρώπη, τι είναι Κεντροαριστερά; Για οριοθέτησέ την. Αν πιάσουμε από πάνω, από την Σουηδία που ήταν κάποτε το λίκνο της σοσιαλδημοκρατίας, και να φτάσουμε στην Κύπρο.

– Εννοείτε ότι έχουν πέσει όλοι οι διαχωρισμοί;

– […] Ποια είναι σήμερα η μορφή της σοσιαλδημοκρατίας; Κάποτε είχαν διαφορές. Και υπήρχε ένας σαφής διαχωρισμός. Σήμερα είναι δυσδιάκριτη ακόμα και η διαφορά της δεξιάς με την ακροδεξιά σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες».

– Με την ακροδεξιά;

– Βέβαια. Για πάρε την Γαλλία, πήγαινε στο Βέλγιο, πάρε την Κεντρική Ευρώπη, πήγαινε βόρεια (π.χ. στην Ουκρανία). Υπάρχουν κυβερνήσεις με ακροδεξιούς.

– Σε επίπεδο πολιτικών το καταλαβαίνω αυτό που λέτε. Σε επίπεδο κοινωνίας όμως δεν υπάρχουν πλέον ταξικές διαφορές;

– Ταξικές διαφορές βεβαίως και υπάρχουν. Πολύ σωστή η ερώτησή σου και σωστή παρατήρηση. Εκεί υπάρχουν. Δηλαδή είναι άλλο η φιλελεύθερη πολιτική που πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης (που δεν ξέρω αν γνωρίζει και ο ίδιος τι πρεσβεύει), και άλλο η Αριστερή. Εγώ δεν θέλω να προσδιοριστώ, και δεν προσδιοριζόμουν έτσι ποτέ, Αριστερός… Είμαστε μία γενιά εν τω μεταξύ που περάσαμε πολλά… καήκανε πολλά πράγματα. Έχουμε «καεί δύο τρεις φορές. Π.χ. Μεταπολίτευση, μεγάλο σοκ. Διώξαμε τη χούντα και έμειναν τα σταγονίδια. Μας έφεραν τον Καραμανλή. Γι’ αυτό έγινε το Πολυτεχνείο; Αν ψάξεις στην Κεφαλονιά υπάρχουν ακόμη γράμματα (σ.σ. εννοεί σε συνθήματα) του Αντώνη του Τρίτση. Και δικά μας: “Έξω από το ΝΑΤΟ, έξω από την ΕΟΚ…” Αν πάρεις σήμερα έναν πιτσιρικά θα πει: “τι μας λέει τώρα τούτος εδώ πέρα»;

– Αν είναι διαβασμένος πιτσιρικάς μπορεί και όχι.

– Εδώ είναι τώρα το μεγάλο ζήτημα. Δηλαδή πόσοι πιτσιρικάδες είναι διαβασμένοι…

Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε στο Καστελόριζο

Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον κ. Φόρτε για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, πολύς κόσμος πιστεύει ότι ξεκίνησε ως ένα ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα και κατέληξε ένα μάλλον «συστημικό» κόμμα. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική:

– Υπάρχει σήμερα ΠΑΣΟΚ;

Συμπληρώνοντας, σημείωσε ότι θεωρεί πως έχει αλλάξει η ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, τοποθετώντας ως σημείο τομής το Καστελόριζο και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Χαρακτήρισε «αλλοίωση της λαϊκής βούλησης» το γεγονός ότι, ενώ ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζητούσε, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Φόρτες, «με τον Στρος Καν για το Μνημόνιο», διακήρυττε ότι «λεφτά υπάρχουν» και στη συνέχεια υπέγραψε μνημόνια χωρίς να υπάρχει λαϊκή εντολή. «Για μένα, που ήμουν υποψήφιος το 2009, όλο αυτό ήταν ένα σοκ. Ποιον ερώτησε για να πάρει μία τέτοια απόφαση»

Σε παρατήρησή μας ότι για τον περισσότερο κόσμο, η μεγάλη στροφή του ΠΑΣΟΚ έγινε επί εποχής Σημίτη, εκείνος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, και επέμεινε ότι η ρήξη του κόμματος με το λαϊκό του έρεισμα έγινε με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου.

«Κι εμένα μου άλλαξε όλη τη ζωή, όπως όλων των Ελλήνων. Έπρεπε να προσφύγει στη λαϊκή εντολή πάλι. […] Από πού κι ως πού είχε την λαϊκή εντολή να μου βάλει μετά έναν εξωκοινοβουλευτικό για πρωθυπουργό, τον Παπαδήμο και να συγκυβερνήσει με ακροδεξιούς; Με τον πρώην αρχηγό της νεολαίας του Παπαδόπουλου Βορίδη και τον Άδωνη[…] Παρ’ όλα αυτά εγώ έδωσα μία τελευταία ευκαιρία στις εκλογές του 2012. Δεν υπήρξε τίποτα. Και γι’ μένα αυτό ήταν η χαριστική βολή».

Δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν ευσταθεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, ο κ. Φόρτες απάντησε αρνητικά. «Η Ελλάδα δεν έχει βγει από τα μνημόνια και μάλιστα δεν έχει ζήσει και ποτέ ανεξάρτητη. Για πάρα πολλά χρόνια, όπως συμβαίνει και σήμερα, οι νόμοι γράφονταν στα Ελληνικά και στα Γερμανικά. Τους φέρνανε και τους μεταφράζανε. Τι, βαυκαλιζόμαστε; Πρέπει να ρωτήσουμε την κ. Μέρκελ για το τι θα κάνουμε. Αν θα πάμε στην τουαλέτα ή όχι…».

Πετυχημένη ναι, Αριστερή όχι

Σχολιάζοντας το σημερινό πολιτικό σκηνικό, χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τσίπρα ως «πετυχημένη κυβέρνηση, επειδή προσαρμόστηκε στα δεδομένα που υπάρχουν», αρνήθηκε όμως ότι είναι μία Αριστερή κυβέρνηση

Υπερκομματικό ψηφοδέλτιο

Απαντώντας για τους υποψήφιους που θα περιέχει ο συνδυασμός του επιβεβαίωσε ότι θα προέρχονται απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, ακόμη και από την «συντηρητική παράταξη», προσθέτοντας ότι με τον ίδιο τρόπο είχε κινηθεί συνθέτοντας τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια τις προηγούμενες φορές που είχε κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Αργοστολίου. Γι’ αυτό, όπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ τότε έπαιρνε 30-35% πανελλαδικά κι εγώ έφτασα να παίρνω μέχρι και 65%».

Έργα βιτρίνας – Θα ανοίξω και πάλι το θέμα της Πλατείας

Μιλώντας για τα έργα που ολοκληρώνει η Δημοτική Αρχή (Πλατεία Αργοστολίου, παραλία κλπ), αν και είναι απόλυτα σύμφωνος με τις πεζοδρομήσεις διαφωνεί με τον τρόπο που γίνονται, γιαυτό και αποκτούν τον χαρακτήρα των έργων «βιτρίνας». Άλλα λένε οι μελέτες και άλλα γίνονται. Για το εργοστάσιο του νερού είπε ότι είναι έργο σημαντικό που όμως «δεν είναι έργο ενός» όπως εμφανίζεται. Ειδικά για την πλατεία σημείωσε ότι ήταν «δική του μελέτη», η οποία όμως αλλάχτηκε, και μάλιστα η έγκριση της τροποποίησής τις έγινε μετά την κατασκευή του έργου, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του έργου που περιλάμβανε την ενοποίηση όλων των «σημαντικών ορόσημων της πόλης (Νάπιερ, Πλατεία Βαλλιάνου, Παναγή Βαλλιάνου, Ριζοσπαστών, 21ης Μαΐου και όλα τα κάθετα καντούνια)».

Τέλος, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος, θα ανοίξει και πάλι του θέμα της Πλατείας, καλώντας ειδικούς οι οποίοι θα προτείνουν για το πώς θα μπορέσει να αποκτήσει και πάλι την ιστορική της ταυτότητα.

Θα επιστρέψω στο παλιό δημαρχείο της Πόλης

Μιλώντας για τα έργα ο κ. Φόρτες τόνισε ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος, θα επιστρέψει στο προηγούμενο δημαρχείο της πόλης, χαρακτηρίζοντας αυτό που χρησιμοποιεί η παρούσα δημοτική αρχή ως «το κέντρο της… μεγαλοσύνης τους» γι’αυτό και έχει αποκαλείται από το λαό …. «Μέγαρο», διαβεβαιώνοντας ότι το παρόν δημοτικό κτίριο θα πρέπει να αποκτήσει τη χρήση για την οποία αγοράστηκε, δηλαδή αυτής της πινακοθήκης.

Συκοφαντίες ότι μετέχω σε «ομάδα καταγγελιών»

Ρωτήσαμε επίσης για την περίφημη «ομάδα καταγγελιών» η οποία, σύμφωνα με την δημοτική αρχή, λειτουργεί στο παρασκήνιο και έχει επιδοθεί σε υπονόμευση του έργου της. Ο Νίκος Ανουσάκης μάλιστα,μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του Σάκη Βούτου, είχε, κατά πολλούς, φωτογραφίσει τον Μάκη Φόρτε, κάνοντας λόγο για «γνωστό πρώην δήμαρχο»  που συμμετέχει σε αυτή την ομάδα.

Εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο λέγοντας «Εάν έχουν στοιχεία, να βγουν επισήμως. Τόσα χρόνια γιατί δεν τα δίνουν στη δημοσιότητα; Εάν δεν έχουν στοιχεία, είναι κοινοί συκοφάντες […] Αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει ονοματεπώνυμο, ποιοι το έχουν δημιουργήσει και ποιοι το έχουν καλλιεργήσει. Όταν ρωτήσεις τον δήμαρχο γιατί αυτή η αρρωστημένη κατάσταση, αποποιείται των ευθυνών του. Αλλά σίγουρα ξέρει…. Και όταν του πεις όνομα, ο τάδε, θα σου πει: έλα μωρέ τώρα…ο έτσι ….ο αλλιώς, δίνεις βάση σε όλα όσα λέει αυτός ο ..….». Και βέβαια υπάρχει θέμα με τις λεπτομέρειες κάποιων καταγγελιών τις οποίες ελάχιστοι γνώριζαν, όπως π.χ. για την εργολαβία της πλατείας. Και ενώ ασχολούνται με αυτά ….με την ουσία των καταγγελιών, και των ελέγχων απόλυτη σιωπή».

Τεράστιοι κίνδυνοι από την διάσπαση των δήμων

Στη συνέχεια η συζήτηση πήγε στο θέμα της διάσπασης των δήμων. Ο κ. Φόρτες δήλωσε ότι φοβάται πολύ την επόμενη μέρα δηλώνοντας τα εξής: «εγώ παρότι ήμουν υπέρ του ενός δήμου, απεύχομαι να έρθουμε ξανά σε ένα λαϊκό αίτημα του ενός δήμου. Όμως το φοβάμαι αυτό πολύ. Γιατί αυτό γίνεται, όχι δομημένα, όχι θεσμικά. Οι Ληξουριώτες έχουν δίκιο γιατί παραμελήθηκαν. Το ίδιο και οι Σαμικοί. Σε κάποιους φταίει ο Καλλικράτης. Ο Καλλικράτης όμως ευθύνεται που δεν έχει επενδυθεί ένα ευρώ των σπηλαίων στην περιοχή της Σάμης; Πού έχουν πάει τα 2.500.000 εκ. των ανεμογεννητριών; Στα 6 χιλιάρικα της παιδικής χαράς των Διλινάτων»;

Σε ερώτησή μας για τον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος έλλειψης προσωπικού, η οποία θα επηρεάσει τη λειτουργία των νέων δήμων, η απάντηση που έδωσε ήταν σαφής:

«Βεβαιότατα, και αν δεν είσαι έμπειρος, εάν δεν έχεις ικανότητες αποδεδειγμένες, ζήτω που καήκαμε… Θα γίνει λαϊκό αίτημα, πλέον, να επανασυσταθεί ο δήμος Κεφαλονιάς».

Δήλωσε, επίσης, υπέρ της απλής αναλογικής, και χαρακτήρισε «άσχετους» αυτούς που θεωρούν ότι μέσω αυτής θα υπάρξει ακυβερνησία. Πρόσθεσε επίσης ότι κριτική στην απλή αναλογική ασκείται από τα «κατεστημένα που έχουν τους μηχανισμούς» και ανέφερε την αντίδραση της ΚΕΔΕ και του πρόεδρου της Γιώργου Πατούλη.

Δικαστικές εκκρεμότητες και συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι»

Ο κ. Φόρτες, αναφερόμενος στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στους νέους δήμους πρόσθεσε και το θέμα των δικαστικών εκκρεμοτήτων των υποψήφιων αιρετών:

«Δεν θέλω να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια, αλλά δεν μπορείς να μην λάβεις υπόψη σου τα δικαστήρια που έχουν δρομολογηθεί» είπε και ζήτησε από τους υποψήφιους να δηλώσουν από τώρα τι θα συμβεί αν άλλοι ψηφιστούν και άλλοι τελικά προκύψουν μετά από τις δικαστικές αποφάσεις και τις πειθαρχικές παραπομπές . «Μπορεί να σου προκύψει άλλος δήμαρχος από αυτόν που ψήφισες. Αυτή είναι η αλλοίωση της λαϊκής βούλησης που λέγαμε […] Αν ο δήμαρχος εκπέσει, σύμφωνα με τον Κλεισθένη ψηφίζει το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου μεταξύ υποψηφίων των δύο πρώτων συνδυασμών που έχουν βγει. Που σημαίνει ότι, αν έχει γίνει μία συμφωνία κάτω από το τραπέζι, θα σου προκύψει για Δήμαρχος υποψήφιος του δεύτερου συνδυασμού, ο οποίος δεν έχει τη λαϊκή εντολή».

Συζητήσαμε με άτομα από την Κίνηση

Ο κ. Φόρτες παραδέχτηκε ότι είχαν υπάρξει συζητήσεις με μέλη της Κίνησης Πολιτών Κεφαλονιά Νησί για Όλους (σε προσωπικό επίπεδο, όπως διευκρίνισε).

«Καταρχήν είναι γνωστά όλα τα παιδιά. Με κάποιους έχω και κάποιες σχέσεις. Μαθητές μου… προσωπικές σχέσεις. Είχαμε κουβεντιάσει. Είχαμε ανταλλάξει απόψεις, δεν συμφωνήσαμε, πάμε παρακάτω… »

Αρνήθηκε, όμως, ότι ο ίδιος ήταν ο λόγος που αποχώρησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν. Χαρακτήρισε μάλιστα αυτές τις υποθέσεις ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας». Αργότερα, δε, όταν επανήλθαμε στο θέμα σχολίασε χαρακτηριστικά: «Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια. […] Αυτό, το να μεταθέτω την ευθύνη σε κάποιον άλλον, έχει κουράσει, δεν την μπορώ πλέον. Στην Κίνηση δεν ασχολούνται με το τι τους έχει φταίξει αλλά τους φταίει ο Γιάννης ο Βαρούχας, τους φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ… Ας αναλάβουν την ευθύνη…».

Τέλος, χαρακτήρισε «άσχετο, άκαιρο και ενοχλητικό» αυτό που γράφτηκε σε ανακοίνωση της Κίνησης ότι πρόκειται για μία «Κίνηση Πολιτών και όχι Πολιτικών» προσθέτοντας ότι «αυτός ο διαχωρισμός είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία».

Συνδυασμός νέων και παλιών

Ο κ. Φόρτες, παρότι δεν θέλησε να μιλήσει για ονόματα των υποψηφίων, δήλωσε ότι θα πρόκειται για έναν συνδυασμό με «3-4 παλιούς και οι υπόλοιποι θα είναι νέοι, τόσο στην ηλικία, όσο και στην αυτοδιοίκηση».

Πρώτο έργο η επαναλειτουργία του Καφενείου της Καμπάνας

Επίσης, ρωτώντας για το πρώτο έργο που θα δρομολογήσει, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος Αργοστολίου, απάντησε δίχως να το πολυσκεφτεί ότι αυτό θα είναι η επαναλειτουργία του Καφενείου της Καμπάνας. «Θεωρώ στίγμα αυτό που έχει γίνει με τα ΑμεΑ και τις δομές που είχαν δημιουργηθεί. Το κλείσιμο της Καμπάνα και την εγκατάλειψη του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. […] Το Καφενείο της Καμπάνας εγώ το έφτιαξα, και είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ το “εγώ” σε δύο ώρες συνέντευξη. […] Ήταν έγκλημα αυτό για την πόλη. Όχι μόνο για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Γενικά, για την πόλη, για την ιστορία της, για το κοινωνικό πρόσωπο που έχει… […] Αυτές είναι οι πρώτες ανάγκες: το κοινωνικό πρόσωπο που θα δείξεις».

Πάμε με… «τα χίλια» προς τα κάτω στο ΕΣΠΑ

Για τις αναπτυξιακές δράσεις στις οποίες θα δώσει προτεραιότητα, ο κ. Φόρτες απάντησε ότι αυτό που προέχει είναι να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ), στην απορρόφηση των οποίων, όπως σημείωσε, η Κεφαλονιά βρίσκεται στην τελευταία θέση στα δύο τελευταία προγράμματα. «Η Κεφαλονιά, από τα λεφτά που έχουν απορροφηθεί, έχει το 16% του προγράμματος. Εάν έχεις πάει στην Λευκάδα, και είχες ένα μέτρο σύγκρισης με τα προηγούμενα χρόνια, η Λευκάδα πάει “με χίλια” προς τα πάνω κι εμείς “με χίλια” προς τα κάτω. Όταν έχουμε 16,88% εκ των οποίων τα περισσότερα είναι για το Γηροκομείο Αργοστολίου που μεταφέρθηκε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ…».

«Αν περάσω στον δεύτερο γύρο, θα βγω»

Τέλος, ο κ. Φόρτες πρότεινε στα Κεφαλονίτικα Νέα την διοργάνωση ενός debate με όλους τους υποψήφιους (πρόταση που θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε). Σε ερώτησή μας για το ποιον υποψήφιο θα προτιμούσε στον δεύτερο γύρο, φάνηκε αρκετά αισιόδοξος λέγοντας: «Δεν με ενδιαφέρει. Είμαι βέβαιος ότι αν περάσω στον δεύτερο γύρο θα βγω».

Ακούστε ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης

Λ. Αθανασίου – Σ. Αντύπας: Κεφαλονίτικα Νέα

Πηγή: kefalonitikanea.gr

Back To Top