«Μάχη» δημάρχων-περιφερειαρχών για το νέο ΕΣΠΑ – Η τροπολογία που προκάλεσε τη «σύρραξη»
Ικανοποιημένους τους δημάρχους και δυσαρεστημένους τους περιφερειάρχες άφησε η τροπολογία, που εισήχθη στη Βουλή από το βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καράμπελα και αφορά το νέο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, με απόφαση της ΚΕΔΕ και σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) συγκροτείται «Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ)», η οποία θα λειτουργεί ως «υποεπιτροπή της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ». Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και η σύνθεσή της θα περιλαμβάνει δύο μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ με τους αναπληρωτές τους, ένα μόνο μέλος από το περιφερειακό συμβούλιο και εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -της «διορισμένης περιφέρειας»- με τον αναπληρωτή του.
Η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της κάνοντας λόγο για μια ανακοίνωση που «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», καθώς οι ΟΤΑ α’ βαθμού αποκτούν ρόλο στο σχεδιασμό των κοινοτικών κονδυλίων. Κάνει λόγο για διόρθωση αδικιών και σημειώνει ότι οι δήμοι απουσίαζαν επιδεικτικά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων από το σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, «αν και είμαστε ο κρατικός θεσμός που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, πιο κοντά στον πολίτη και τις καθημερινές του ανάγκες».
«Όλοι μαζί, Κεντρική Εξουσία, Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, οφείλουμε να συνεργαστούμε στενά, σε ισότιμη βάση, προκειμένου το νέο ΕΣΠΑ να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.
Το «καπέλωμα»
Οι πρώτες αντιδράσεις λίγες ώρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας ήρθαν, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, από την περιφέρεια Αττικής, η οποία έκανε λόγο για «κοινοβουλευτική εκτροπή με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει και να χειραγωγήσει την υλοποίηση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) από τις περιφέρειες». Πηγές από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι με αυτήν την τροπολογία επιχειρείται το «καπέλωμα» των Περιφερειών μέσω ΚΕΔΕ. «Ας σημειωθεί τέλος ότι η τροπολογία – εξπρές κατατέθηκε σε νομοσχέδιο που συζητήθηκε μεν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αν και η κυβέρνηση το… “μαγείρευε” έξι ολόκληρους μήνες…», κατέληγε η ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής.
Ύστερα από εισήγηση της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ), υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα, το οποίο ζητά από την κυβέρνηση την «άμεση κατάργηση του άρθρου 24Α του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «α) Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (ΕΕ L 156/16.6.2012) στο Ελληνικό Δίκαιο, Τροποποίηση του ν. 3419/2005 (Α΄ 297) και άλλες διατάξεις», η οποία ψηφίστηκε χθες.
«Η συγκεκριμένη εκπρόθεσμη τροπολογία που συστήνει «Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ)», η οποία θα λειτουργεί ως «υποεπιτροπή της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ», ουδέποτε αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του νέου ΕΣΠΑ. Η συγκεκριμένη εκπρόθεσμη τροπολογία ουδόλως συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση και υλοποίηση των ΠΕΠ και στοχεύει στην απομείωση του ρόλου των Περιφερειών. Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στην κατάργηση της ψηφισθείσας άρον – άρον, χωρίς συζήτηση, τροπολογίας», αναφέρεται συγκεκριμένα στο ψήφισμα της ΕΝ.ΠΕ.
Από το aftodioikisi.gr