skip to Main Content
Brussels 0

Μέρκελ: Συζητάμε μόνο πολυετή συμφωνία-Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής – Οι δηλώσεις των ηγετών

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε και τώρα οι ηγέτες της Ευρώπης θα μιλήσουν για το αποτέλεσμα της για την Ελλάδα.

Δείτε live τις δηλώσεις των ηγετών της Ευρώπης

23:39 Μέρκελ: Συζητάμε μόνο πολυετή συμφωνία

 • Αν έχουμε πρόταση σε βάθος χρόνου τότε μπορούμε να συμφωνήσουμε μεσοπρόθεσμα
 • Αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές: Πρώτα ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα
 • Σεβόμαστε ένα δημοψήφισμα, υπάρχουν όμως άλλα 18 κράτη
 • Η αξιοπρέπεια ενός κράτους δεν έχει σχέση με το ευρώ υπάρχουν άλλα 18 κράτη
 • Είχαμε μία λεπτομερή συζήτηση και θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μία διαδικασία στο πλαίσιο του ESM.
 • Λάβαμε υπ’ όψιν ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αύριο θα υποβάλει πρόταση βασιζόμενη σε βοήθεια από τον ESM.
 • Θα συζητήσουμε αν μπορεί να υπάρξει κάποια βάση για να αρχίσουν οι συζητήσεις. Περιμένουμε λεπτομερέστατες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη.
 • Χρειαζόμαστε πολυετές πρόγραμμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το πρόγραμμα που είχαμε συζητήσει πριν λίγες ημέρες. Η συζήτηση που κάνουμε σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει σε ένα πρόγραμμα πολυετές.
 •  η κατάσταση στην Ελλάδα έχει δυσκολέψει πολύ
 • σεβόμαστε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν και άλλα 18 κράτη που πρέπει να εκφραστούν δημοκρατικά και πολιτικά
 • η συζήτηση που κάναμε ήταν σοβαρότατη και πήγαμε σε βάθος
 • την Κυριακή θα γίνει Σύνοδος Κορυφής 28 κρατών μελών
 • Η γνώμη στη Σύνοδο ήταν ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα
 • μπορεί να έχει ενισχύσει τον Ελληνα πρωθυπουργό,
 • αλλά οι απαιτήσεις των άλλων 18 δεν έχουν περιοριστεί.
 • Αντίθετα έχουν τροποποιηθεί, έχουν γίνει σαφέστερες και πιο πιεστικές.

Για ενδιάμεση χρηματοδότηση

«Επικεντρωθήκαμε στο ότι πρέπει να κάνουμε κάτι σε βάθος χρόνου, αν έχουμε μία τέτοια πρόταση θα μπορούμε να μιλήσουμε για τα προβλήματα τα μεσοπρόθεσμα. Το χρονοδιάγραμμα σαφές. Πρώτα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, μετά οι μηχανισμοί με τους οποίους θα κινηθούμε».

Γιατί γίνεται Σύνοδος των 28

«Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά κράτη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και θέλουν να συζητήσουν για αυτή την κατάσταση και το αποδέχομαι γιατί είμαστε συνδεδεμένοι. Είναι πράγματα που θα θίξουν τους 28. Είναι σημαντικό σε μία κομβική στιγμή να τους ακούσουμε. Σε τελική ανάλυση ανήκουμε όλοι σε μία κοινότητα, οπότε πρέπει να αποφασίζουμε από κοινού. Εφόσον υπάρχουν αιτήματα συμμετοχής, βεβαίως γιατί όχι να είναι και οι 28 παρόντες για την απόφαση.

Για το τι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

«Εάν διαπραγματευόμαστε βάσει του ESM, αν ανοίξουμε διαπραγματεύσεις για περαιτέρω πρόγραμμα, πρέπει να έχουμε μία σχετική διασφάλιση και πεποίθηση ότι αυτό θα έχει νόημα. Είπαμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουμε. Να υποβληθεί μία πρόταση, που δεν υπάρχει ακόμη. Δεν αρκεί και μόνο το αίτημα. Αν ανοίξει η διαδικασία, η Κομισιόν πρέπει να πει αν διακυβεύεται η ασφάλεια της ευρωζώνης. Μπορεί να ανταποκριθεί το κράτος; Είναι σε θέση να πληρώσει; Θα πρέπει να απαντήσουν ”Ναι” οι Θεσμοί και να προχωρήσουμε. Για εμένα αυτά δεν αρκούν. Πρέπει να ξέρω η κυβέρνηση που το αιτείται, τι ακριβώς ζητάει. Γιατί το κενό που θα εμφανιστεί, πώς θα το καλύψει; Τι προτίθεται να κάνει; Αυτό είναι διαφορετική απαίτηση από τις τελευταίες δέκα ημέρες. Η Ελλάδα τώρα είναι χειρότερα. Αν πειστούμε ότι θα υπάρξουν αυτά τα στοιχεία- εγώ δεν είμαι σίγουρη, είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα μας τα δώσει- τότε θα δω τι θα κάνω. Επειδή θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι ανασφαλής είπαμε ότι πρέπει να βρεθούμε την Κυριακή για να τα δούμε όλα αυτά οι 28 για να βρούμε μία λύση επιτέλους. Η πρόκληση για την Κυριακή θα είναι αν πραγματικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις».

23:35 Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα την Κυριακή τότε θα πρέπει να γίνει προετοιμασία για ένα plan b».

23.28: Ματέο Ρέντσι (Πρωθυπουργός Ιταλίας): Τελευταία συνάντηση για την Ελλάδα την Κυριακή, μία Σύνοδο των 28 και αυτό είναι σημαντικό. Εχουμε μερικές ημέρες για να πετύχουμε μία συμφωνία ελπίζω τότε. Ελπίζω ότι θα υπάρχει ευτυχής κατάληξη. Δύο είναι τα ερωτήματα, η επείγουσα κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και να επενδύσουμε σε ένα διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη, που θα εστιάζει στην ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα. Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μία συμφωνία, δεν είμαι απαισιόδοξος. Κάποιοι συνάδελφοι πήραν μία πιο άκαμπτη στάση. Είναι προβληματισμένοι γιατί 3 εκατομμύρια Ελληνες μπορούν να αποφασίσουν για 300 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο συζήτησης για το ελληνικό χρέος με βάση αυτά που άκουσα. Πρέπει να κυριαρχήσει η κοινή λογική, αλλά η κοινή λογική πρέπει να έρθει πρώτα από την ελληνική κυβέρνηση».

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top