skip to Main Content
SIRIZA 533 355

Μαλλιά κουβάρια ο ΣΥΡΙΖΑ – Ηχηρά ονόματα τα είπαν έξω από τα δόντια στον Τσίπρα για τη συμφωνία – Όλο το παρασκήνιο

Λαφαζάνης: Η συμφωνία με τη λίστα εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες και παρουσιάζειπροβλήματα
Μηλιός: Έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι δήθεν διαρροές και οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου
Δραγασάκης: Δεν πετύχαμε ένα κόμμα χωρίς βαρονίες. Θυμίζουμε ακόμα ομοσπονδία

“Πως είσαι συντρόφισσα;” ρωτά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία του ΑλέξηΤσίπρα το πρωί και η συντρόφισσα απάντησε “Καλά, μετά το σοκ που πάθαμε”!

Το κλίμα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετά μουδιασμένο και αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις των μελών του οργάνου στην ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, καθώς μόνο τρεις φορές χειροκροτήθηκε με πάθος: για την ΕΡΤ, τις Σκουριές και όταν είπε ότι θα ξηλώσει καθεστώς των μνημονίων.

Στην είσοδο του σινέ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ πάνω σε τραπεζάκι υπήρχε η εφημερίδα της “Δρόμος της Αριστεράς” (Ρ. Ρινάλντι και Γ. Θεωνάς) με κεντρικό τίτλο “Απεμπλοκή από τη συμφωνία” ενώ στο τραπεζάκι της γραμματείας τα μέλη της ΚΕ μπορούσαν να πάρουν τα κείμενα, του “Κόκκινου Δικτύου” που έλεγε “Η συμφωνία με τους δανειστές εγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική του σοσιαλφιλελευθερισμού”, 6 μελών της ΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Θεοδωρόπουλο που τόνισε την ανάγκη “Να προχωρήσουμε σε πλήρη αποδόμησης της συμφωνίας”, αλλά και άλλων 6 μελών μεταξύ των οποίων ο Γ Μπασκόζος και ο Γ. Μπουρνούς που ζητούσαν από τη κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στο έργο της ενώ για την συμφωνία σημείωναν ότι “απέχει από αυτό που όλοι και όλες θα επιθυμούσαμε ή θα θεωρούσαμε ιδανικό”.

Ακολούθως όταν τα μέλη της ΚΕ πήραν το λόγο καταγράφηκαν αρκετές φωνές κριτικής για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους καθώς στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Μηλιός, ο Αλέκος Καλύβης, ο Αντώνης Νταβανέλος και άλλοι, δεν μάσησαν τα λόγια τους:

Παναγιώτης Λαφαζάνης
Είναι θετικό ότι η Βουλή δεν θα κυρώσει τη χρονική επέκταση μίας δανειακής σύμβασης, που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά. Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς, εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε.

Γιάννης Μηλιός
Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια.

Αλέκος Καλύβης
Είναι ετεροβαρής η συμφωνία και θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος
Η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες. Για σαφήνεια επέμενε, ως κυρίαρχη δύναμη, η Γερμανία. Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα, προσέξτε και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε, όπως για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ασάφεια στα εργασιακά μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει. Μας δυσκολεύει όμως και ο ίδιος ο εαυτός μας. Η συμφωνία εξαρτάται από μας. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε την ατζέντα με δράσεις για την ανθρωπιστική κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στην στάση της Γερμανίας: “Στο πρώτο Eurogroup μας είπε “θέλω η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει, εάν το άλογο πέθανε”. Άλογο είναι το μνημόνιο. Αν δεν πέθανε υπογράψτε το μνημόνιο και την αξιολόγηση. Αν πέθανε τότε υπογράψτε ένα νέο μνημόνιο”.

Αντώνης Νταβαέλος
Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκάστηκα με να αποδεχθούμε προχθές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης.

Επίσης άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κατά τις ομιλίες τους έθεσαν την ανάγκη ύπαρξης ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα και ζήτησαν επίσης σε κάθε περίπτωση πριν τη λήψη των αποφάσεων να συγκαλούνται τα συλλογικά όργανα του κόμματος, πράγμα που διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθέσεις και αποτελέσματα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η “Αριστερή Πλατφόρμα”  ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία επί της πολιτικής απόφασης, ώστε να καταγράψει και επίσημα τη διαφοροποίησή της.

Πάντως την στρατηγική της κυβέρνησης υπερασπίστηκαν μεταξύ άλλων στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Αριστείδης Μπαλτάς και άλλοι:

Γιάννης Δραγασάκης
Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης, αλλά  δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο, αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο. Για το κόμμα δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι θέλουμε ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, γι’ αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Θυμίζουμε ακόμα ομοσπονδία».

Νίκος Παππάς
Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες, αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα.

Αριστείδης Μπαλτάς

Δώστε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση. Θα γράψει η ιστορία ότι ο πράγματος κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο. Οι νίκες συνοδεύονται πάντα με συμβιβασμούς.

Νίκος Χουντής
Να συγκροτήσουμε επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους και να κάνουμε μια συγκροτημένη πολιτική διεκδίκησης γι’ αυτό. Δεν είναι ώρα για να καταμερίσουμε ευθύνες ή να δούμε ποιος δικαιώνεται και ποιος όχι. Η διαπραγμάτευση είναι μπροστά μας.
Ανδρέας Μαραθιάς(newsit.gr)

Back To Top