skip to Main Content
Sinthesi0402 473 355

Μετά την Γερμανία “στραγγαλίζει” την Ελλάδα και η ΕΚΤ – Σταματά να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση

– “Βόμβα” από την ΕΚΤ λίγες ώρες μετά την συνάντηση Βαρουφάκη – Ντράγκι
– “Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρετε” λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της
– Η απόφαση της αυτή μπορεί να οδηγήσει σε “ασφυξία” τις ελληνικές τράπεζες
– Αφόρητη πίεση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ στην ελληνική κυβέρνηση
– “Πάρτε πίσω όσα υποσχεθήκατε – Δεν φοβόμαστε το Grexit”
– Ραγδαίες οι εξελίξεις λίγες ώρες πριν την συνάντηση ΒαρουφάκηΣόιμπλε στο Βερολίνο
– Η “βόμβα” του Σουλτς μετά τις… αγκαλιές με τον Τσίπρα

Η “βόμβα” έσκασε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Διακόπτει τη χρηματοδότηση της προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αποτέλεσμα η ρευστότητα προς αυτές να διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα αργά το βράδυ να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης παρόλο που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ στη ανακοίνωση που εξέδωσε, η απόφαση της να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος, καθώς στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Προγράμματος προσαρμογής.

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δεν έχει επίπτωση στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει η ΕΚΤ, θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου καθώς από την ημέρα αυτή και μετά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ στις πράξεις αναχρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία πλέον μεταφέρεται στον ΕLA, έχει ξεπεράσει τα 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Ο “πόλεμος νεύρων” της Γερμανίας

Μπροστά στις κάμερες οι χειραψίες… πάνε κι έρχονται, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους για την ελληνική κρίση χρέους αποτελεί μία δοκιμασία για σκληρά νεύρα.

Αυτό αποδεικνύεται από το γερμανικό τελεσίγραφο, με το οποίο η Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν από την ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσει σχετικά με όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Την ίδια ώρα κι ενώ το κλίμα στην συνάντηση Τσίπρα – Σουλτς ήταν θερμό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περίμενε να… αποχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας για να ρίξει την “βόμβα”.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους ευρωπαίους εταίρους της, διότι αν δεν το κάνει κινδυνεύει με εθνική χρεοκοπία», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.

Τα “ναι μεν αλλά” των “συμμάχων”

Την ίδια ώρα κι ενώ ήταν δεδομένο πως η στάση της Γερμανίας θα ήταν ιδιαιτέρως σκληρή, οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τον… μαραθώνιο επισκέψεων που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε συνδυασμό με τα ραντεβού και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, μάλλον δεν έφεραν τα πλέον ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, χαρακτηρίστηκε από τον πρώτο “fruitfull”, δηλαδή εποικοδομητική, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι… παρέπεμψε στο Eurogroup.

Ακόμη, οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς, ήταν μεν σε πολύ θερμό κλίμα, ωστόσο παρά την στήριξη που έδειξαν οι προαναφερθέντες ηγέτες στην Ελλάδα, δεν παρέλειπαν να τονίζουν με νόημα πως οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν.

Η Γερμανία “πατά” στην πίεση χρόνου

Με τα δεδομένα αυτά, η Γερμανία φαίνεται πως έχει σαν “όπλο” την πίεση τόσο του χρόνου, όσο και της ρευστότητας, η οποία συνδέεται με την κρίσιμη ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου. Τότε που τα ταμειακά διαθέσιμα θα αρχίσουν να “στερεύουν”.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, από την πλευρά του, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η Γερμανία θα επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοτηλεόραση ARD, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλεί την χώρα μας να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας».

Αυτό προκύπτει από την συνάντηση Ντράγκι – Βαρουφάκη, κατά την διάρκεια της οποίας «ο πρόεδρος διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Γιούρογκρουπ με στόχο να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε επιπλέον στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλουν την υποστήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.Μία συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

Οι γερμανικές διαρροές που δυναμιτίζουν το κλίμα

Μέσα στην συγκεκριμένη περιρέουσα ατμόσφαιρα, ήρθαν και οι δηλώσεις Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος δήλωσε στο mega πως «δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα αν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρχει πρόγραμμα».

Ακόμη, σημείωσε με έμφαση πως τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα στενεύουν, ο χρόνος τελειώνει και το τέλος Φεβρουαρίου πλησιάζει με αποτέλεσμα να γίνεται προβληματική η χρηματοδότηση της χώρας και των ελληνικών τραπεζών.

«Το Βερολίνο δεν δέχεται εκβιασμούς και δεν φοβάται μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρότι δεν την επιθυμεί», διαμηνύει ο ίδιος αξιωματούχος, πετώντας το… μπαλάκι στην ελληνική πλευρά.

Και όλα αυτά, μία μόλης ημέρα πριν την συνάντηση των υπουργών Οικονομκών Γερμανίας και Ελλάδας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάννη Βαρουφάκη αντίστοιχα, στο Βερολίνο, την Πέμπτη.

newsit.gr

Back To Top