skip to Main Content
Syntaxeis Sooc 708

Μετά τον σάλο δεν βάζουν χέρι σε ομόλογα για να πληρώσουν συντάξεις

  • Το πήρε πίσω ο Στρατούλης μετά τις αντιδράσεις
  • «Δεν θα συζητηθεί ξανά» είπε ο υπουργός
  • «Η κυβέρνηση εγγυάται την καταβολή επικουρικών και κύριων συντάξεων» πρόσθεσε
  • Ηθελαν να ρευστοποιήσουν 100 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑ για τις συντάξεις Ιουνίου
  • Θα προέκυπτε ζημία της τάξης του 25% στα ήδη «κουρεμένα» ομόλογα
  • Οργισμένες αντιδράσεις από τα κόμματα

Σάλος ξέσπασε το Σάββατο όταν αποκαλύφθηκε άιτημα της κυβέρνησης προς του Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για ρευστοποίηση ομολόγων 100 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, ανακοίνωσε ότι το αποσύρει το αίτημα και δεν θα συζητηθεί περαιτέρω.

Ο κ. Στρατούλης επισημαίνει ακόμη ότι «Το υπουργείο μας θα συμβάλλει άμεσα στην αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος του ΕΤΕΑ, που δημιουργήθηκε από το καταστροφικό κούρεμα κατά 53% των αποθεματικών του από την Κυβέρνηση Παπαδήμου-Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012 και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον».

Αναλυτικά η ανακοίνωση Στρατούλη:

«Η εισήγηση προς το Δ.Σ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης , με την οποία προτεινόταν ως ενδεχόμενο η υποβολή αιτήματος για απόληψη τμήματος χρηματικών ποσών από τα πλεονάζοντα κεφάλαια -που είχαν μεταφερθεί υποχρεωτικά στο παρελθόν στο λογαριασμό των διαθεσίμων κεφαλαίων στην Τράπεζα της Ελλάδος- αποσύρεται και δεν θα συζητηθεί μετά από συνεννόηση μου και τη σύμφωνη γνώμη του Γεν.Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Ρωμανιά και του Διοικητή του ΕΤΕΑ, Θανάση Καποτά.
Το υπουργείο μας θα συμβάλλει άμεσα στην αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος του ΕΤΕΑ, που δημιουργήθηκε από το καταστροφικό κούρεμα κατά 53% των αποθεματικών του από την Κυβέρνηση Παπαδήμου-Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012 και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον.
Η κυβέρνηση μας εγγυάται ότι οι επικουρικές συντάξεις όχι μόνο θα καταβάλλονται κανονικά, που είναι το αυτονόητο, αλλά και χωρίς τις σφαγιαστικές μειώσεις, που θα γίνονταν εάν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος , που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε συμφωνία με την τρόικα και με τις οποίες θα αφαιρούνταν κατά τη διάρκεια του 2015 από τις τσέπες των συνταξιούχων 326 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο είχαν εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που βγήκαν -πριν καν παρθούν αποφάσεις στο ΔΣ του ΕΤΕΑ- να χύσουν υποκριτικά και κροκοδείλια δάκρυα για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν -τώρα και στο μέλλον- για τη διαχρονική λεηλασία τους από τις κυβερνήσεις τους , είτε με το καταστροφικό κούρεμα των ομολόγων τους το 2012 (PSI), είτε με τα δομημένα ομόλογα, είτε με το τζογάρισμα τους στο χρηματιστήριο, είτε με τις άτοκες καταθέσεις τους για δεκαετίες στην ΤτΕ. Και για όσους έχουν μνήμη χρυσόψαρου να υπενθυμίσουμε, ότι από το ΕΤΕΑ είχαν κουρέψει με το PSI 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των διαθέσιμων και αποθεματικών τους. Επίσης, πρέπει να λογοδοτήσουν –και θα λογοδοτήσουν- για τη κατεδάφιση των κύριων και επικουρικών συντάξεων και την οικονομική εξαθλίωση των συνταξιούχων τα χρόνια του μνημονίου»

Η εισήγηση-βόμβα που έφερε αντιδράσεις

Το ζήτημα αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος» στη σαββατιάτικη έκδοσή του, στην οποία αναγραφόταν ότι το αίτημα έκανε λόγο για ρευστοποίηση 100 εκατομμυρίων ευρώ από τα «κουρεμένα» ομόλογα.

Στην ημερήσια διάταξη γινόταν λόγος για «αποδέσμευση κεφαλαίων από την Τράπεζα της Ελλάδος» και το ποσό που προτείνεται να αποδεσμευθεί είναι 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η τρέχουσα τιμή στην οποία θα γινόταν η ρευστοποίηση είναι 22 ευρώ, ενώ η τιμή κτήσης των τίτλων ήταν 29 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «σπάσιμο» των ομολόγων θα έφερνε ζημιά της τάξης του 25%.

Ολα αυτά, επειδή δεν επαρκεί η ρευστότητα του Ταμείου προκειμένου να καλυφθούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς χρειάζεται 260 εκατ. και μπορεί να εξασφαλίσει μόνο τα 160 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, η λύση που προκρίθηκε από τη νέα διοίκηση με τη σχετική εισήγηση είναι η ρευστοποίηση μέρους των ομολόγων που διατηρεί στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είναι εξασφαλισμένη η καταβολή των επικουρικών συντάξεων, καθώς το υπουργείο Εργασίας αδυνατεί να βρει πόρους, αναφερόταν στο δημοσίευμα.

Στα «κάγκελα» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Για το ζήτημα άσκησαν δριμεία κριτική το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέσω οργισμένων ανακοινώσεων.

Η Χαριλάου Τρικούπη έκανε λόγο για «καταστροφική πολιτική δίχως τελειωμό», ενώ, από τη Συγγρού τόνιζαν ότι «Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συνεχίζουν τα “θαύματά” τους, στην πλάτη των Ελλήνων ασφαλισμένων».

 

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top