skip to Main Content
Misthologio 620×320

ΜΕΤΡΗΣΤΕ “ΔΩΡΑΚΙΑ” ΑΠΟ ΤΗΝ “ΑΡΙΣΤΕΡΗ” ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Λίστα-“φωτιά” με 48 προαπαιτούμενα – Ενιαίο Μισθολόγιο & Ασφαλιστικό στα μέτρα για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ

«Κλείδωσε» η μακροσκελής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το ΑΠΕ, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, επικύρωσε τον κατάλογο που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες. Ο κατάλογος αυτός είχε προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών και θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Προφανώς και μέσα στη λίστα βρίσκονται προαπαιτούμενα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και το Ασφαλιστικό.

Αναλυτικότερα, συμπεριλαμβάνεται το Ενιαίο Μισθολόγιο, στην μεταρρύθμιση του οποίου πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση εντός του Οκτωβρίου, με το χρονοδιάγραμμα να απαιτεί να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ενώ, επίσης εντός του Οκτωβρίου, θα πρέπει να έχουν λυθεί και μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα που αφορούν το Ασφαλιστικό, όπως η χρηματοδότηση όλων των επικουρικών ταμείων από ίδιες εισφορές, η εξεύρεση τρόπου κάλυψης των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων χωρίς κρατική χρηματοδοτηση καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η ενοποίηση Ταμείων, κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη δέσμη περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του Αυγούστου, καθώς και εκείνες που έπρεπε, βάσει του μνημονίου, θα υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

Στη δεύτερη δέσμη υπάρχουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή η εύρεση ισοδύναμου, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων κ.ά.

Αναλυτικότερα, στη λίστα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω μέτρα:

Φορολογία
–    Φορολογία εισοδήματος. Αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο.
–    Επιστροφές φόρου. Απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος.
–    Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφοράς αλληλεγγύης επί του εισοδήματος, από το 2016, ώστε να επιτυγχάνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος.
–    Φοροαπαλλαγές. Κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικές.
–    Παρακράτηση φόρου τεχνικών υπηρεσιών.
–    Επανεξέταση της λειτουργίας της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας μέσω τεκμηρίων
–    Φορολογικό πιστοποιητικό.

Εισπρακτικά μέτρα
–   Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
–    Εξασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου.
–    Εκμηδενισμός των δυνατοτήτων αποφυγής της φορολογίας εισοδήματος.
–    Μέτρα για φορολογική συμμόρφωση.
–    Δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του καταλόγου οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες.
–    Βελτίωση των κανόνων περί διαγραφής μη εισπράξιμων φόρων.
–    Εφαρμογή εντός του 2016 εθνικής στρατηγικής είσπραξης, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αυτοματοποίησης της είσπραξης οφειλών.
–    Ενίσχυση της αναδιοργάνωσης του τμήματος επιβολής του ΦΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η επιβολή του ΦΠΑ και να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ
–    Διαγραφή και τον περιορισμό της επανεγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ για την προστασία των εσόδων από τον ΦΠΑ.
–    Ενίσχυση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών (ΕΜΕΙΣ), για τη βελτίωση της ικανότητάς της επί θεμάτων που αφορούν την εκκαθάριση και την είσπραξη φόρων, καθώς και στελέχωσή της- με ιδιαίτερα ικανούς νομικούς συμβούλους
–    Αυτονομία ΓΓΔΕ. Θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων

Ακίνητα, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ
–    Αντικειμενικές αξίες. Εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών ακινήτων, θα γίνει προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, και θα προσαρμοστεί η εναλλακτική ελάχιστη φορολογία επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων.
–    ΕΝΦΙΑ. Έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ για το 2015 ώστε να εκδοθούν εκκαθαριστικά σημειώματα τον Οκτώβριο του 2015, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2016.
–    Ενοίκια. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ

Αγρότες
–    Αυστηρότερος ορισμός για το ποιος είναι αγρότης και ποιος όχι
–    Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.
–    Σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.

Ενιαίο Μισθολόγιο
–    Ακόμη μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Ενιαίου Μισθολογίου το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016.

Ασφαλιστικό
–    Εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν λυθεί και μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα που αφορούν τα ασφαλιστικό, όπως η χρηματοδότηση όλων των επικουρικών ταμείων από ίδιες εισφορές, η εξεύρεση τρόπου κάλυψης των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων χωρίς κρατική χρηματοδοτηση καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η ενοποίηση Ταμείων, κ.α.

aftodioikisi.gr

Back To Top