ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Η κυβέρνηση ζήτησε «πάγωμα» πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία
- Ο Γ. Σταθάκης ζήτησε πάγωμα πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους
- Αναμένει απάντηση από Βρυξέλλες
- Τι πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη
- Οι παγίδες που κρύβει το δεύτερο πακέτο μέτρων
- Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι μέσα Αυγούστου
Μπορεί η κυβέρνηση να κλώτσησε το… τενεκεδάκι λίγο παρακάτω, αποφεύγοντας να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο πριν κλείσει ο πρώτος γύρος των προαπαιτούμενων, ωστόσο τα δύσκολα μέτρα είναι προ των πυλών αγγίζοντας ακόμα και θέματα- ταμπού όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η επιβάρυνση των αγροτών.
Κατ’ αρχάς, ακόμα και το δεύτερο πακέτο μέτρων, που πρέπει να ψηφιστεί ως την Τετάρτη 22 Ιουλίου, κρύβει παγίδες, αφού οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας μεταξύ άλλων οδηγούν στην επίσπευση των προθεσμιών για πλειστηριασμούς, που θα γίνονται μάλιστα με τιμή εκκίνησης τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ενώ με αλλαγές στην κατάταξη του σχετικού Πίνακα, θα εξοφλούνται εφεξής κατά προτεραιότητα οι τράπεζες. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από τις Βρυξέλλες, ο Γ. Σταθάκης υπέβαλε και περιμένει απάντηση από τους θεσμούς στο αίτημα για «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από τις Βρυξέλλες, ο Γ. Σταθάκης υπέβαλε και περιμένει απάντηση από τους θεσμούς στο αίτημα για «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ως το τέλος του έτους.
Επιπλέον, ως την Τετάρτη θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική Οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, η οποία παρέχει μεν προστασία από «κούρεμα» σε καταθέσεις ως 100.000 ευρώ, αλλά μόνο και μόνο ότι εισάγει στα καθ’ ημάς αυτή τη διαδικασία της εκ των έσω αναδιάρθρωσης τραπεζών, προκαλεί μεγαλύτερη νευρικότητα στους καταθέτες.
Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια θα είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς πέρα από τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και απαιτούν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο Μνημόνιο ως τα μέσα του Αυγούστου.
Κατ’ αρχάς, προ των πυλών είναι η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, με διατάξεις που αφαιρέθηκαν την τελευταία στιγμή από το πρώτο πολυνομοσχέδιο.
Μεταξύ άλλων, έρχεται η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 ή στα 62 με 40 έτη εργασίας καθώς και η επιβολή ποινής 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις.
«Αγκάθι» χαρακτηρίζεται και το πακέτο μέτρων για τους αγρότες, που περιλαμβάνει την κατάργηση απαλλαγών- εξαιρέσεων για επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, την αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 13% στο 26%, την κατάργηση του χαμηλού ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης.
Κι έπεται συνέχεια με ορίζοντα τις αρχές του Φθινοπώρου, οπότε πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση:
- αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να απορροφηθούν πλήρως οι όποιες μειώσεις από τις νέες Τιμές Ζώνης
- πλήρης μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα, μέτρα για τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων συντάξεων του 2012, η κατάργηση όλων των Φόρων Υπέρ Τρίτων
- αλλαγές και στη φορολογία εισοδήματος, δηλαδή νέα κλίμακα και συντελεστές, ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα, αύξηση φόρων στη ναυτιλία
- αλλαγές στις ρυθμίσεις οφειλών και συγκεκριμένα αποβολή όσων δεν πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές, μείωση των δόσεων για όσους έχουν δυνατότητα πληρωμής και αύξηση επιτοκίων
- για τις κατασχέσεις μισθών- συντάξεων, καταργείται το όριο του 25% και μειώνεται το όριο των 1.500 ευρώ
- πλήρες άνοιγμα επαγγελμάτων (μεταφορές, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.λ.π.)
- μεταρρυθμίσεις στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, στην περίοδο εκπτώσεων, στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (σε 2η φάση), στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, στη διάθεση του γάλακτος, στη λειτουργία των φούρνων, στη μεταποίηση
- αυστηρή αναθεώρηση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ομαδικών απολύσεων, των απεργιών
- αλλαγές στη δομή και λειτουργία του Δημοσίου, καθώς και νέο Μισθολόγιο από μηδενική βάση για τους δημοσίους υπαλλήλους
Πηγή: iefimerida.gr