skip to Main Content
Amea4

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΑΥΤΙΣΜΟ”

Ληξούρι,6-12-2014

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τον ”Αυτισμό”,στην αίθουσα διαλέξεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων,στις 5-12-2014,που οργάνωσαν:

α.Η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων ΑμεΑ ”ΥΠΕΡΙΩΝ”.

β.Η Σχολική Σύμβουλος της 18ης Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

γ.Η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Εκπαίδευσης της 63ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας.

Και

δ.Το Δίκτυο Επιστημόνων του Αυτιστικού Φάσματος.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των δομών Ειδικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,εκπαιδευτικοί της Προσχολικής Εκπαίδευσης που πρωτοδέχονται τους μαθητές στα Νηπιαγωγεία που χρήζουν πρώιμης παρέμβασης,Κοινωνικοί Λειτουργοί,Λογοθεραπευτές,Eργοθεραπευτές,όλο το προσωπικό του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Κεφαλονιάς,εκπρόσωπος του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου,εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης ”Απόπλους”,όλο το τμήμα της Σχολής Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς και πολλοί γονείς παιδιών στο φάσμα του Αυτισμού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμώτατος πατήρ Νικόλαος Σωτήρας,ο Αντιδήμαρχος κ.Αλέξης Μοσχονάς,ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού κ.Θεόδωρος Μπαγιώκης,η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Διονυσία Κουμαριώτη,ο Σχολικός Σύμβουλος του Νομού Κορινθίας κ.Βάιος Γκρίντζιος,η Προισταμένη των Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνα Βασιλάτου,ο Διοικητής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου κ.Διονύσιος Μαρκάτος,ο Προιστάμενος του Τμήματος Νοσηλευτών κ.Σακαλής.

Χαιρετισμούς έστειλαν ο Υπουργός Παιδείας,Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ.Ανδρέας Λοβέρδος και ο Προιστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας,Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ.Νικόλαος Μπούκας.

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας και το κλείσιμο με τα συμπεράσματα έκανε η Πρόεδρος της Ένωσης ΑμεΑ ”ΥΠΕΡΙΩΝ” κ.Σοφία Μαροπούλου-Ζαφειράτου.

Οι εισηγητές όλοι ανέπτυξαν τα θέματά τους με μεγάλη σαφήνεια,με τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις,τονίζοντας ότι οι μαθητές ή και όλα τα άτομα με Αυτισμό σε όλο το φάσμα,από τους πολύ λειτουργικούς έως και τους πολύ χαμηλότερους,χρήζουν εκπαιδευτικής παρέμβασης και υποστήριξης προκειμένου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.Τόνισαν,επίσης,ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα η πλήρης και ουσιαστική ένταξη των Ατόμων με Αυτισμό,με την προώθηση θετικών αντιλήψεων και με τη μεγαλύτερη κοινωνική κατανόηση αυτής ως αυξανόμενης πρόκλησης.

Δόθηκαν πολύτιμα εργαλεία στήριξης και αντιμετώπισης των μαθητών με ΔΑΦ προς τους εκπαιδευτικούς σε ό,τι αφορά τη διαφοροποιημένη διδασκαλία,τη σημασία της πρώιμης ανίχνευσης και παρέμβασης,και στατιστικά στοιχεία για το πού βρισκόμαστε στην Κεφαλονιά με τους μαθητές στο φάσμα του Αυτισμού,από τις Σχολικές Συμβούλους κ.Αγγελική Τοτόλου και κ. Ελένη Κοσμετάτου και την Προισταμένη του ΚΕΔΔΥ Κεφαλονιάς κ. Ελένη Κονιδάρη.
Ο Πρόεδρος των Επιστημόνων του Δικτύου Αυτιστικού Φάσματος,Παιδοψυχίατρος κ. Γιώργος Καραντάνος,που θεωρείται στην Ελλάδα ο κατ’ εξοχήν Επιστήμονας για το Φάσμα του Αυτισμού,ανέπτυξε επιστημονικά τη Διαταραχή του Φάσματος,Κλινικά θέματα και θέματα αντιμετώπισης.Απάντησε σε ερωτήματα των εκπαιδευτικών και έδωσε πολύτιμες συμβουλές.Οι εισηγήσεις συνεχίστηκαν με την κ. Μαρία Γυφτογιάννη,Λογοθεραπεύτρια,που ανέπτυξε τις διαταραχές του Λόγου,τον κ.Στράτο Αλεξάνδρου,Εργοθεραπευτή,που ανέπτυξε τις αισθητηριακές δυσκολίες και τις σύγχρονες τάσεις στην παρέμβαση και άφησε πραγματικά άναυδο το ακροατήριο.Έκλεισε η κ. Στεφανία Φούσκα με το θέμα ”Αυτισμός και Εκπαίδευση”,κυρίως σε σχέση με όσα πρέπει να θυμούνται όσοι εκπαιδεύουν μαθητές στο Αυτιστικό Φάσμα.Η κ.Φούσκα,που διαθέτει πολύχρονη εμπειρία,θα συνεργαστεί με τους εκπαιδευτικούς των Παράλληλων Στηρίξεων και των Τμημάτων Ένταξης,και το Σάββατο 6-12-2014 στο χώρο του ΚΕΔΔΥ.
Το Δ.Σ. της Ένωσης ΑμεΑ ”ΥΠΕΡΙΩΝ” αισθάνεται πολύ ικανοποιημένο που κατάφερε,παρόλες τις αντίξοες συνθήκες,να πραγματοποιήσει αυτήν την Ημερίδα για την καλύτερη κατανόηση και υποστήριξη του Αυτισμού.
Επιπρόσθετα,πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν στην προετοιμασία αυτής της Ημερίδας.
α.Τα ΜΜΕ για την προβολή.
β.Την ΚΕΔΗΚΕ και τον αντιπρόεδρο κ, Γιώργο Κατσιβέλη.
γ.Τον Προιστάμενο,τους φοιτητές και όλο το προσωπικό του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για την κάλυψη των ηχητικών.
δ.Την κ. Σάντυ Λιβιεράτου για την έκδοση του έντυπου υλικού.
ε.Την Ακτοπλοική Εταιρεία Κefalonian Lines.
στ.Τα ξενοδοχεία Μouikis Hotel”.
ζ.Το ζαχαροπλαστείο ”Μαυροειδής”.
η.Το super market ”Ρηγάτος”
θ.Την Κοινοπραξία ”Ταξιάρχης” που ανέλαβε τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών μας,καθώς δεν έγιναν τα δρομολόγια με το ferry boat.
ι.Όλους τους Εισηγητές της Ημερίδας.
κ.Τους εκπαιδευτικούς για το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν.
Συμπερασματικά,η Ημερίδα αυτή,με αφορμή την 3η Δεκέμβρη,Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ,πρέρει να αποτελέσει την αρχή για συνεχιζόμενη επιμόρφωση όλων όσων ασχολούνται με την εκπαίδευση ΑμεΑ.Η εφαρμογή του άρθρου 24 ”Εκπαίδευση” της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ αναφέρει ότι τα ΑμεΑ δεν αποκλείονται από την υποχρεωτική εκπαίδευση.Μια εκπαίδευση,όμως,που,ιδιαίτερα στο Φασμα του Αυτισμού,χρειάζεται εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.Είναι υποχρέωση της Πολιτείας,όμως αυτή η Πολιτεία,στο πλαίσιο της παρατεταμένης,όπως φαίνεται,οικονομικής και όχι μόνο κρίσης,ουδόλως ενδιαφέρεται για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν τα ΑμεΑ.Και πάλι εμείς οι γονείς προσπαθούμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!
Η Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας
Σοφία Μαροπούλου-Ζαφειράτου
Ηλίας Παρίσης
Άννα Παρίση
Μαρία Λαδά
Ευανθία Λαδά
Back To Top