skip to Main Content
Didimo 536 355

Μικρό καλάθι από Ρωσία! Ο Πούτιν δεν έσπασε το εμπάργκο για τα αγροτικά προϊόντα – Θέλουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης – Ο Τσίπρας ζήτησε ελληνικό αγωγό

Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν συμφωνιές για τα έτη 2015-2016
– Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε μετά απο ερώτηση δημοσιογράφου πως η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια
– Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για αποκρατικοποιήσεις
– Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας χρήματα
– Ο Πούτιν μίλησε για το Κυπριακό λέγοντας πως η επίλυση πρέπει να γίνει με βάση τα διατάγματα του Συμβουλίου Ασφαλείας
– Για την Ουκρανία ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως πρέπει να τηρηθεί το πακέτο συμφωνιών του Μινσκ
– Προηγήθηκε η υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στον έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και τον ρώσο ΥΠΕΞ, κ. Λαβρόφ

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως υπήρξαν προσπάθειες ώστε να επανέλθει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών στο προηγούμενο επίπεδο, πριν δηλαδή τις κυρώσεις.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως συμφωνήθηκε να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων, ενώ σημείωσε πως υπήρξαν συζητήσεις για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μεταφοράς φυσικού αερίου, κάτι που θα φέρει επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Αποκάλυψε πως οι ρωσικοί σιδηδρόμοι διεξάγουν συζητήσεις για την αναβάθμιση του λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ τόνισε πως έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα ώστε να συμβάλλουν μαζί στην επέτειο 1.000 χρόνων από τη ρωσική παρουσία στο Άγιο Όρος.

Ο κ. Πούτιν μίλησε και για την επίλυση του Κυπριακού λέγοντας πως αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα διατάγματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ημέρα για την εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων. Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις αυτές ήταν σε ύφεση, όπως είπε ο κ. Τσίπρας και τώρα ήρθε η στιγμή της άνοιξης.

Για τα σχόλια των ευρωπαίων αξιωματούχων για την επίσκεψη στη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα και σέβεται τις δεσμεύσεις της προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς που μετέχει, αλλά συγχρόνως αξιοποιεί τις διμερείς συνεργασίας προς όφελος της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ενδιαφέρεται η Ελλάδα για την επένδυση ενός ελληνικού αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς όλη τη χώρα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως συζήτησαν για τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθεί το πακέτο συμφωνιών του Μινσκ.

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε η παροχή οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε καμία βοήθεια από τη Ρωσία. Για τις επενδύσεις ο κ. Πούτιν δήλωσε πως μπορεί να προκύψουν κάποια σχέδια που θα μπορούσε να δανειοδοτήσει η Ρωσία. Συγκεκριμένα, εάν η Ελλάδα θέλει να επενδύσει σε κάποια έργα που θα αποφέρουν κέρδη, τότε μπορεί να δανειοδοτήσει η Ρωσία αυτά τα έργα, εννοώντας πως τα δάνεια θα αποπληρώνονται απο τα κέρδη. Ξεκαθάρισε επίσης πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει σε χώρες και να ζητάει χρήματα. Δήλωσε πως το ελληνικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και οι ευρωπαίοι θα δώσουν λύση γιατί διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και η ευρωζώνη.

Για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία από τα αντίμετρα της Ρωσίας, είναι σημαντικές και δήλωσε για άλλη μία φορά πως η Ελλάδα είναι αντίθετη με τη λογική των κυρώσεων και της δημιουργίας ψυχροπολεμικού κλίματος. Όπως είπε, συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο τους τρόπους για να επιλυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις κυρώσεις των ευρωπαίων και τα αντίμετρα της Ρωσίας.

Στο θέμα του αγροτικού τομεά αναφέρθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος λέγοντας πως η Ελλάδα εξαναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν μπορούσε η ρωσική κυβέρνηση να εξαιρέσει τα ελληνικά προϊόντα.

Για όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα περί Δούρειου Ίππου με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε αυτό το ερώτημα θα ήταν σωστό, εάν ο ίδιος ερχόταν στην Αθήνα και πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να επισκέπτονται τη Ρωσία, αλλά η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα έχει γίνει τόσο μεγάλο θέμα.

Για το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να πετάξουν την Ελλάδα από το καράβι δηλαδή την ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η χώρα δεν είναι λαθρεπιβάτης και πως δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα να θεωρούν την Ελλάδα ως επιβάτη δεύτερης κατηγορίας. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους και είναι δικαίωμα της χώρας η προώθηση των διμερών συνεργασιών.

Για τον αγωγό στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως συζητήθηκε εκτενώς το θέμα, αλλά σημείωσε πως δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γιατί πρέπει να γίνουν μελέτες. Όπως είπε, η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό τον αγωγό θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας και θα έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη. Για το ίδιο θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως τουρκικός αγωγός σε ελληνικό έδαφος. Όπως είπε, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συγχρηματοδότησης ενός τέτοιου αγωγού, μία συζήτηση που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

newsit.gr

Back To Top