skip to Main Content
Tsipras Var708 01

Μπαίνει “χοντρά” στο παιχνίδι το ΔΝΤ – Συνάντηση Παππά με εκπρόσωπο της Κομισιόν τώρα στις Βρυξέλλες – Κάνει πίσω σε ΦΠΑ και πλεόνασμα η Ελλάδα

– Κρίσιμη συνάντηση αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες μεταξύ του Νίκου Παππά και εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
– Ξαναμπαίνει στο “παιχνίδι” το ΔΝΤ, καθώς θα συμμετάσχει και αύριο και την Δευτέρα στις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις
– Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης με τους δανειστές
– Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Βαρουφάκη στο Μαξίμου και πήγαν… βόλτα στήριξης στον Εθνικό Κήπο
– Οι υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον ΦΠΑ και οι πιέσεις των δανειστών

Η χαλαρή βολτούλα του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη στον Εθνικό Κήπο σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει το κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις, μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους των θεσμών.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε από τη φύση του αισιόδοξος, αλλά προηγουμένως φρόντισε να αφήσει ανοικτό παράθυρο στη ρήξη, αν οι δανειστές επιμείνουν να μην κάνουν βήμα πίσω από τις απαιτήσεις τους. “Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατά τη σύσκεψη κορυφής που έγινε την Παρασκευή στο Μαξίμου.
Παράλληλα, όμως, έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πως ούτε εκλογές θα γίνουν, ούτε και δημοψήφισμα, επιχειρώντας έτσι να σταματήσει κάθε δημόσια συζήτηση από βουλευτές και στελέχη του κόμματος περί εκλογών, περί μη ψήφισης της συμφωνίας όταν αυτή επιτευχθεί και έρθει στη Βουλή.

Κρίσιμο συνάντηση με εκπρόσωπο Γιούνκερ

Την ώρα που πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών έπαιρναν τον αέρα τους στο Ζάππειο, θέλοντας να στείλουν μήνυμα… αλληλοστήριξης, ο Νίκος Παππάς στις Βρυξέλλες έδινε τη δική του μάχη.

Άρχισαν στην έδρα της ευρωπαϊκής επιτροπής στις Βρυξέλλες οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους εξουσιοδοτημένους, από τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εκπροσώπους της.

Αυτή την ώρα, συνάντηση στην έδρα της επιτροπής έχει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μια συνάντηση η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφορά μόνο διαδικαστικά θέματα.

Πληροφορίες, του Mega αναφέρουν πως αν η σημερινή συνάντηση του Παππά με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν δεν ευοδώσουν, είναι πιθανόν να τιναχτεί στον αέρα η συνέχεια της διαπραγμάτευσης.

Κι αυτό διότι τα σπουδαία και (πιο) δύσκολα… είναι αύριο. Η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείται από τους κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Παππά, αναμένεται να συναντηθεί με κλιμάκιο των θεσμών, παρόντα του “εκλεκτού” της Κριστίν Λαγκάρντ, Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος. Το ΔΝΤ ξαναμπαίνει στο “παιχνίδι”, καθώς, σύμφωνα με το MEGA έκανε γνωστό πως εκτός από αύριο θα συμμετάσχει και στις συνομιλίες της Δευτέρας.

Η επιλογή Δραγασάκη ως επικεφαλής του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές δεν ήταν τυχαία ιδίως αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις από την Αθήνα.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα και οι αυριανές διαβουλεύσεις θα καθορίσουν το κλίμα στο επόμενο Eurogroup.

Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης και οι πιέσεις των δανειστών

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου επανέρχεται στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με αντιπροτάσεις για τα φορολογικά, γεγονός που σημαίνει ότι συζητάει ακόμα και ενδεχόμενη αύξηση από τις αρχικές προτάσεις του ΦΠΑ. Αυτό όμως που φαίνεται πως δεν διαπραγματεύεται είναι η αύξηση του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Στις νέες υποχωρήσεις που ενδεχομένως να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι και η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% από το 0,75% που ήταν η δεύτερη αντιπρόταση της κυβέρνησης. Αξίζει να θυμήσουμε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,65%.

Στις κόκκινες γραμμές που η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να υποχωρήσει είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και φυσικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αντίθετα, η κυβέρνηση φαίνεται πως δέχεται την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων ή την επιβολή αντικινήτρων ώστε να μην προχωρούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις οι πολίτες.

Φυσικά στη νέα ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση αναφέρει το θέμα της διευθέτησης του χρέους με δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά χρηματοδότηση έως τον Μάρτιο του 2016 και το δεύτερο σενάριο για χρηματοδότηση έως και το 2018.

newsit.gr

Back To Top