skip to Main Content
Nixterino Magazi 570 800×517

Η ΜΥΚΟΝΟΣ & ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ…

Θεωρείται-και όχι άδικα-το πλέον κοσμοπολίτικο νησί της χώρας…Ένας παγκόσμιος προορισμός διασκέδασης και ξεσαλώματος…Και όμως εδώ και λίγες μέρες έχει αναστατωθεί και κινδυνεύει να υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις κρατικές αποφάσεις. Και εξηγούμαι: Η αστυνομία (που σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία έχει αναλάβει πλήρως την διαδικασία σφραγίσματος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) προχώρησε στο σφράγισμα εννέα μαγαζιών στο “νησί των ανέμων”. Σε αντίδραση σύσσωμοι οι επιχειρηματίες εκεί έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα μαγαζιά τους βυθίζοντας το νησί στην “ησυχία” και αναστατώνοντας ντόπιους αλλά κυρίως επισκέπτες. Βέβαια μετά από αυτό και προκειμένου να “νεκρώσει” ο κυριότερος τουριστικός προορισμός της χώρας, φαντάζομαι ότι οι αρμόδιοι θα επανεξετάσουν τα πράγματα. Το παράδειγμα όμως της Μυκόνου εξάγει δύο βασικά συμπεράσματα:

1. Ότι δεν έχει μόνο η Κεφαλονιά τέτοια προβλήματα…Ακόμη και στην Μύκονο συμβαίνουν αυτά…Άρα ο μύθος ότι μόνο εδώ γίνονται αυτά καταρρίπτεται

2. Όταν όλοι στέκονται ενωμένοι μπροστά σε τέτοιου είδους ζητήματα και προχωρούν σε ριζοσπαστικές ενέργειες, όπως το κλείσιμο των μαγαζιών μέσα στην τουριστική σεζόν, τότε ίσως κάποιοι να μπουν στην διαδικασία να επανεξετάσουν κάποια πράγματα.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στην Μύκονο μέσα από όσα γράφει η ιστοσελίδα http://www.koolnews.gr/:

«Νεκρώνει» η Μύκονος – Κλείνουν όλα τα μαγαζιά για συμπαράσταση σε 9 «λουκέτα»

Έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματίες της Μυκόνου προκάλεσε το «λουκέτο» σε εννέα μαγαζιά του νησιού με τους ίδιους να απειλούν ότι θα κάνουν απεργία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Στρατή Λημνιού στην ιστοσελίδα protothema.gr, οι ιδιοκτήτες των νυχτεριών μαγαζιών της Μυκόνου «άστραψαν και βρόντηξαν» κατά την διάρκεια έκτακτης συνάντησης στο δημαρχείο της Μυκόνου λόγω του «λουκέτου» που θα μπει την Τρίτη σε εννέα νυχτερινά μαγαζιά.

Τα συγκεκριμένα μαγαζιά καταγγέλθηκαν για υπέρβαση ωραρίου, τόσο κατά τις ώρες κοινής ησυχίας το μεσημέρι, όσο και τη νύχτα, όταν κανονικά θα πρέπει να κλείνουν στις 3 τα ξημερώματα -αν και την ώρα εκείνη είναι γεμάτα από κόσμο, εν μέσω τουριστικής σεζόν.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι επιχειρηματίες αποφάσισαν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους τους να κάνουν απεργία 10 μέρες και έτσι όλα τα καταστήματα της Μυκόνου θα είναι κλειστά. Όπως σημείωσαν, οι συνάδελφοι τους καταστρέφονται, αφού χάνουν τα πάντα και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου και σε μια εποχή που η κρίση έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές οικονομικού χαρακτήρα παντού -ιδιαίτερα, όπως σημειώθηκε μεταξύ άλλων, σε επιχειρηματίες ενός νησιού, το οποίο λειτουργεί κατ’ εξοχήν την τουριστική καλοκαιρινή περίοδο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι καταστηματάρχες μέσω του προέδρου τους Ιωάννη Θεοχάρη αποφάσισαν να αντιδράσουν για να βρουν επιτέλους το δίκιο τους, όπως λένε, χαρακτηρίζοντας ως τεράστια αδικία αυτό που γίνεται σε επίπεδο νομοθεσίας και το οποίο είναι για εκείνους καταστροφικό. Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι η αντίδραση και η κατεπείγουσα συνάντηση με το υπουργείο είναι μονόδρομος μετά από την νέα τροπολογία που τέθηκε σε ισχύ πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με την οποία δεν δίνεται το δικαίωμα στους επαγγελματίες να προσφύγουν στο Πρωτοδικείο για μηνύσεις, που τους έχουν κατά καιρούς υποβληθεί και αφορούν στην πλειονότητά τους παραβιάσεις του ωραρίου λειτουργίας και κατά περιπτώσεις σε ηχορρύπανση.

Οι καταστηματάρχες αναφέρουν ότι με την τροπολογία δίνεται το δικαίωμα να μπαίνει «λουκέτο» στα μαγαζιά και να σφραγίζονται με συνέπειες δραματικές, όχι μόνο για τους επιχειρηματίες, αλλά κα για τις οικογένειες των ατόμων που εργάζονται σε αυτές.

Στο πλευρό των επιχειρηματιών βρίσκεται η απερχόμενη δήμαρχος του νησιού και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κουκάς, ο οποίος μάλιστα συνέστησε σε κάθε περίπτωση ψυχραιμία και ζήτησε απ’ όλους να κάνουν το ίδιο, προκειμένου να πετύχουν αυτό που επιδιώκουν. Σύμφωνα με το protothema.gr, ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει άμεσα να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις στο αρμόδιο υπουργείο και να συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα ζητήσει άμεσα συνάντηση για το πρόβλημα αυτό, που προκαλεί αναστάτωση στους ανθρώπους του νησιού, οι οποίοι βλέπουν τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους να απειλείται από ένα μέτρο, το οποίο θεωρούν ότι είναι άδικο.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα προσπαθήσει με «νύχια και με δόντια» να είναι κοντά στις κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες από τους Μυκονιάτες επιχειρηματίες, παρά το γεγονός ότι θα αναλάβει και επίσημα το δημαρχιακό θώκο από το Σεπτέμβριο, διευκρινίζοντας ότι είναι παρών και στην πρώτη γραμμή με όλους τους συντοπίτες του.

Το «νησί των ανέμων» σε κάθε περίπτωση ζει σε κλοιό έντασης τις τελευταίες ώρες, καθώς όλοι έχουν στο μυαλό τους πως, μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θα μπουν σε έναν κλοιό κινητοποιήσεων, που θα φέρει αναστάτωση στην καθημερινότητα του νησιού -βεβαίως, με φόντο μία περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης και με εικόνες που μπορεί να προκαλέσουν κακή εντύπωση στους παραθεριστές και επισκέπτες, που πραγματικά έχουν κατακλύσει και φέτος τη Μύκονο.

Back To Top