skip to Main Content
Eurogroup Varoufakis 708 1

Νέο θρίλερ στο Eurogroup-Ανταλλάσσουμε απειλές και τελεσίγραφα

  • ώρα συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες
  • Βερολίνο: Τίποτα δεν άλλαξε από τις 20 Φεβρουαρίου
  • Βαρουφάκης: Εχει βρεθεί κοινό έδαφος
  • Σε 24 ώρες η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 700 εκατ. στο ΔΝΤ
  • Η κυβέρνηση απειλεί με κάλπες
  • Οι δανειστές ζητούν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα
  • Ολες οι εξελίξεις

Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες ένα νέο μπρα ντε φερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων-δανειστών. Καμία πλευρά δεν αναμένει σήμερα συμφωνία, ενώ εκτοξεύονται απειλές από όλους τις εμπλεκόμενους.

 

Στην Αθήνα, υψώθηκαν σήμερα πολλές φορές που απείλησαν ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να πληρώσει αύριο το ΔΝΤ (700 εκατομμύρια) αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και δεν ξεκλειδώσει η ρευστότητα.

Σόιμπλε: Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τις 20 Φεβρουαρίου

«Συμφωνήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα να δουλέψει με τους τρεις Θεσμούς πάνω στη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Η απόφαση έγκειται όπως πάντα στην ελληνική πλευρά, εγώ δεν πρόκειται να κάνω εικασίες σχετικά με το Grexit», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

O Βαρουφάκης περιμένει συμφωνία εντός των επόμενων ημερών

Ο κ.Βαρουφάκης προσερχόμενος στο Eurogroup υποστήριξε πως εντός των επόμενων ημερών αναμένει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. Ερωτηθείς τί αναμένει από την ΕΚΤ, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της.

Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφκανγκ Σόιμπλε, περί τις 3.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), δηλαδή πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

 

Βusiness Insider: Η Αθήνα είναι απελπισμένη για μια θετική είδηση

Με τίτλο «Η προθεσμία για την τελευταία πληρωμή της Ελλάδας λήγει σε 24 ώρες -Η Αθήνα είναι απελπισμένη για μια θετική είδηση από την Ευρώπη» ο αμερικανικός ιστότοπος συμπυκνώνει σε ένα άρθρο πληροφορίες από δημοσίευμα των τελευταίων ωρών γύρω από τη σημερινή συνεδρίαση των  υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το άρθρο του Business Insider έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης του σημερινού Eurogroup, για μια ακόμη φορά.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες συγκεντρώνονται σήμερα, μόλις 24 ώρες πριν την τελευταία σημαντική αποπληρωμή Χρέους από την Ελλάδα.

Στις 12 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 767 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Αυτή είναι η μεγαλύτερο δόση που πρέπει να καταβάλει η χώρα στους διεθνείς πιστωτές της, από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοι συγκλίνουν ότι η χώρα θα καταφέρει να διαχειριστεί αυτή την πληρωμή, ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσες θα μπορέσει να εκπληρώσει μετά από αυτή.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Telegraph Αμπρος Εβανς Πρίτκαρντ, ένας υπουργός του είπε  ”έχουμε αρκετά χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι αρκετά για να μας φθάσουν μέχρι τέλη του μήνα. Ολοι το ξέρουμε αυτό”.

Κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν πως τα χρήματα της Ελλάδας (χωρίς να λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ από τους πιστωτές της) θα μπορούσαν να τη φθάσουν μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσα χρήματα θα μπορέσει να ”τραβήξει” από τα ταμεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι πληρωμές θα αρχίσουν να γίνονται βουνό σύντομα, με τις πληρωμές του Ιουνίου να είναι βαρύτερες από αυτές του Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Μιχάλα Μακ Κέρσεν της Societe, στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει κάποια πρόοδος, ωστόσο μια συμφωνία είναι απίθανη: ‘

«Οι πιθανότητες μιας πλήρους συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας -η οποία θα επέτρεπε την αποδέσμευση κάποιων κεφαλαίων- εξακολουθούν να είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ είναι πιθανό να επιβεβαιώσουν ότι έχει γίνει κάποια (ή στην καλύτερη περίπτωση κάποια καλή) πρόοδος”.

Σε αυτό φαίνεται να καταλήγουν οι περισσότεροι αναλυτές -καμία συμφωνία ακόμη, αλλά πρόοδος σε σχέση με τα προηγούμενα Eurogroups…

Ο παραμερισμός του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη θα μπορούσε να είναι αρκετός για να ηρεμήσουν κάποια άλλη μέλη του Eurogroup, αλλά δεν υπάρχει κανένα άλλο σημάδια ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στη στάση της -θυμηθείτε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί ένα δημοψήφισμα εάν η συμφωνία δεν είναι συνεπής με το μανιφέστο της ακροαστιστερής πτέρυγας του κόμματός του.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συμβιβαστούν οι αναφορές που προέρχονται από τη χώρα με την ιδέα ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος. Οι δύο πλευρές είναι αρκετά αδιάλλακτες τώρα και κάποιος πρέπει να υποχωρήσει, αλλιώς συμφωνία δεν θα υπάρξει».

Δείτε τις δηλώσεις Βαρουφάκη κατά την άφιξή του στο σημερινό Eurogroup:

 

 

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top