skip to Main Content
Merketsi708

Νέο τελεσίγραφο Μέρκελ-Ολάντ στον Τσίπρα: Να συμφωνήσουμε πριν από τη Σύνοδο

  • Καταιγιστικές οι εξελίξεις όπως τις μεταφέρουν οι Financial Times
  • Την ώρα που συνεδρίαζε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, οι Μέρκελ και Ολάντ τηλεφώνησαν στον Τσίπρα
  • Έστειλαν νέο τελεσίγραφο ζητώντας του να υπάρξει συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής
  • «Η Σύνοδος δεν είναι για διαπραγματεύσεις», είπαν και τον παρέπεμψαν στα τεχνικά κλιμάκια
  • Ολάντ: Να μην χαθεί ούτε λεπτό

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι πρέπει να έχει διαπραγματευτεί και γράψει με τους τρεις θεσμούς μια λεπτομερή συμφωνία για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές την Δευτέρα.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το κυβερνητικό συμβούλιο την Κυριακή για την εξέταση των συμβιβαστικών προτάσεων, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγκελα Μέρκελ τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα για να του υπενθυμίσουν ότι πρέπει να έχει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ενόψει της συνόδου.

Οι δύο ηγέτες του είπαν ότι η σύνοδος δεν είναι για «διαπραγματεύσεις» – κάτι πρακτικά αδύνατο με 19 μέλη παρόντα – και του απηύθυναν έκκληση να φτάσει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς. Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε η σύνοδος μπορεί να αρχίσει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος και μια τρίτη διάσωση.

Η Γαλλία είναι ανοιχτή στο να συζητήσει μια ελάφρυνση χρέους και αναδιάρθρωση, του είπε ο κ. Ολάντ.

Η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια τελευταία προσπάθεια να εξεταστεί η στρατηγική της κυβέρνησης. Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν πως ο κ. Τσίπρας θα γεφυρώσει τις δύο από ότι φαίνεται ασυμβίβαστες εντολές που έλαβε από τους ψηφοφόρους: να βάλει τέλος στην λιτότητα και να βάλει φρένο σε επιπλέον δαπάνες, ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις των δανειστών για μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Η Σύνοδος συγκλήθηκε μετά την αποτυχία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης να εξασφαλίσουν μια συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, η οποία θα απελευθέρωνε τα 7,2 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Αθήνα για να πληρώσει το ΔΝΤ ως το τέλος του Ιουνίου ή να έρθει αντιμέτωπο με την χρεοκοπία.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς χρησιμοποίησε την συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στο Έθνος για να επαναλάβει την σταθερή αντίθεση της κυβέρνησης στα σχέδια για περικοπές σε συντάξεις ή μισθούς.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung, υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει μια «σκληρή επιλογή» ενόψει της κρίσιμης Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να κάνει «μια έντιμη συμφωνία με μια ελληνική κυβέρνηση που διαφωνεί με τις διασώσεις και θέλει να διαπραγματευτεί μια λύση που θα βάζει τέλος μια και καλλή στην ελληνική κρίση». Η δεύτερη επιλογή είναι «να ενδώσει στις σειρήνες» από την κυβέρνηση της, οι οποίες «την ενθαρρύνουν να εγκαταλείψει την μόνη ελληνική κυβέρνηση που βασίζεται σε αρχές και που μπορεί να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε ένα μονοπάτι πραγματικών μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες την Δευτέρα πρόθυμη να συμβιβαστεί, αλλά θα συμβιβαστεί μόνο αν δεν της ζητηθεί να λάβει νέα δάνεια «υπό όρους που προσφέρουν λίγες ελπίδες ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της».

«Η επιλογή, φοβούμαι πάρα πολύ, είναι δική της» αναφέρει.

Σε ένα σημάδι ότι αυξάνεται η ανησυχία στην Ελλάδα, οι αποταμιευτές απέσυραν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ καταθέσεων την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο τραπεζικές πηγές, το μεγαλύτερο ποσό που έχει φύγει από τότε που ανέλαβε την εξουσία η ελληνική κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Πάνω από 6 δις. ευρώ έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα αυτήν την εβδομάδα και οι τραπεζίτες φοβούνται ότι οι εκροές μπορεί να επιταχυνθούν όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα.

Οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση μπροστά από το κοινοβούλιο την Κυριακή το βράδυ για να καλέσουν την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επικεφαλής των συναντήσεων των ομολόγων του στην ευρωζώνη, έφερε την έναρξη του Eurogroup δυόμιση ώρες νωρίτερα.

Χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση για την αλλαγή, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι υπουργοί θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 12.30 το μεσημέρι. Η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος και άλλοι ηγέτες θα καθίσουν μαζί με τον κ. Τσίπρα στoν ίδιο χώρα στις 19.00.

Υπογραμμίζοντας τις διεθνείς ανησυχίες ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού ανέφερε πως είναι στο χέρι της Ελλάδας να κάνει υποχωρήσεις. «Αυτό που ξέρουμε είναι πως η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να κάνει κάποιες δύσκολες αποφάσεις» δήλωσε στο CNN. «Στο εσωτερικό της Ελλάδας, οι επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας θα σήμαιναν μια τρομακτική, τρομακτική πτώση στην οικονομική τους επίδοση».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριξε μια ισχνή γραμμή ζωής στις προβληματικές τράπεζες της Ελλάδας την Παρασκευή, καθώς επιταχύνθηκε η φυγή καταθέσεων ενόψει τις κρίσιμης συνόδου κορυφής ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές την Δευτέρα.

Η ΕΚΤ συμφώνησε να αυξήσει την ποσότητα της έκτακτης χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμης στις ελληνικές τράπεζες κατά 1,75 δισ. ευρώ στα 85,9 δισ. ευρώ την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που έχουν γνώση του ζητήματος, επιτρέποντας στις τράπεζες να πληρώσουν τους καταθέτες.

Ολάντ: Να μην χαθεί ούτε λεπτό

«Δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε: «Υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή. Σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη. Τι θέλουν να πουν Ιταλία και Γαλλία; Ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν σήμερα και αύριο. Την Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δυο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει».

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να προσφερθεί λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Είναι βασικής σημασίας να εργασθούν για αυτό και οι Έλληνες. Στην κυβέρνησή τους, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δείχνουμε όλη μας την καλή διάθεση, τη συνεργασία μας, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται η καλή διάθεση και των δυο πλευρών».

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top