skip to Main Content
An 438

Ναυάγιο στη διαπραγμάτευση – Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζητάει ο Τσίπρας – Το σκηνικό μυρίζει… εκλογές!

Εμπλοκή και ματαίωση του Eurogroup για την Ελλάδα
– Αμέσως μετά ο Α. Τσίπρας έγινε γνωστό ότι ζητά Έκτακτη σύνοδο Κορυφής
– Πολιτική λύση ζητά το Μαξίμου και το σκηνικό θυμίζει 2015
– Αρνούνται οι 53 να ψηφίσουν τα επιπλέον μέτρα
– Σενάρια εκλογών ξανά στο τραπέζι μετά το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης

Τριάντα ώρες διαπραγματεύσεων με απίστευτο παρασκήνιο εκτυλίχθηκαν μέχρι χθες τη νύχτα οπότε και διαφάνηκε ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε ένα πλήρες ναυάγιο.
Το ΔΝΤ φαίνεται ότι επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή στη λήψη και την ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αλλά και στη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών μέσω του οποίου ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση θα χάνει κάθε δύναμη λήψης αποφάσεων και έτσι υπήρξε μπλόκο σε όλα τα επίπεδα.
Μετά την τηλεδιάσκεψη Ντάισελμπλουμ με τους επικεφαλής των Θεσμών αποφασίστηκε το Eurogroup που επρόκειτο να γίνει τη Μ. Πέμπτη να μην γίνει και έτσι όλα πλέον πηγαίνουν σε ανώτερο επίπεδο. Ουσιαστικά απ’ τους υπουρργούς Οικονομικών η απόφαση θα πάει στα χέρια των επικεφαλής των Κρατών Μελών της Ε.Ε. οι οποίοι όπως ζητά το Μαξίμου θα αποφασίσουν σε μια Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

“Μένουμε στη συμφωνία του Καλοκαιριού”

Την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης , με στόχο να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Ντόναλντ Τούσκ με τον οποίο έχει προγραμματίσει αύριο το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία .
Τ9ο Μαξίμου τονίζει ότι σε ό,τι αφορά στα μέτρα 5,4 δισ. που βρίσκονταν η ουσία της διαπραγμάτευσης έχει επέλθει πλήρης συμφωνία. Η ελληνική πλευρά έκανε το χρέος της τηρώντας τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και δεν προτίθεται να κάνει βήμα παραπέρα, ειδικά σε ό,τι αφορά στη λήψη προληπτικών μέτρων την οποία απαγορεύει το ελληνικό σύνταγμα, αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Μιλούν ξανά για χρεοκοπία

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας στο Reuters έδωσε παράταση ένα μήνα αναφορικά με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες φαίνεται να εξαντλούνται με βάση και την εντολή της κυβέρνησης να συγκεντρωθούν τα αποθεματικά δημόσιων φορέων ύψος 500 εκ. ευρώ στην ΤτΕ.

“Από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε ένα δύσκολο δρόμο, αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να χρεοκοπήσει έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αν χρειαστεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Και στο βάθος… εκλογές

Και ενώ το σκηνικό που διαγράφεται θυμίζει έντονα τις εξελίξεις του 2015 και όσα δραματικά ακολούθησαν πέρυσι τέτοιο καιρό στην κυβέρνηση “διαβάζουν” και τις αρνητικές προθέσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Απ’ τη μια το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να σκουπίζει τα αποθεματικά για να μπορέσει να αντέξει όσο περισσότερο γίνεται στη διαπραγμάτευση ενώ απ’ την άλλη τα μηνύματα απ’ την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σαφή, ειδικά απ’ το μέτωπο των 53 που διαμηνύουν ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά τα προληπτικά μέτρα, ασκώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική και για το… σκούπισμα των Ταμείων…

newsit.gr

Back To Top