skip to Main Content
Daiselbloem Grexit 708

Ντάισελμπλουμ: Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για Grexit – Υπάρχει Plan B

 • «Βόμβα» από τον επικεφαλής του Eurogroup
 • Τι δήλωσε στην ολλανδική Βουλή
 • «Ολλανδία και Ευρωζώνη είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα»
 • «Η Αθήνα πρέπει να ξοδεύει λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερο στο να αποφύγει την άβυσσο»
 • «Ο χρόνος πιέζει τις ελληνικές τράπεζες»
 • Σβήνει-γράφει τη λίστα η κυβέρνηση
 • Κομισιόν: Ικανοποίηση, αλλά η συμφωνία αργεί

«Βόμβες» εκτόξευσε ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας με Ολλανδούς βουλευτές, καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, ανέφερε ότι Ολλανδία και Ευρωζώνη είναι έτοιμες για ένα Grexit.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών. Ανάμεσα σε αυτές και το ελληνικό ζήτημα που «καίει» αυτή την στιγμή όλη την Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας για την Ελλάδα και στο αν έχει προετοιμαστεί η χώρα (Ολλανδία) για ένα ενδεχόμενο Grexit απάντησε «η Ολλανδία και η Ευρωζώνη προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Υπάρχει και plan b για την Ελλάδα. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα».

Μάλιστα, Ολλανδός πολιτικός δημοσίευσε στο Twitter τον ακριβή διάλογο που είχει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ερώτηση: Είστε έτοιμοι για ένα Grexit;

Απάντηση Ντάισελμπλουμ: Ναι. Ολλανδία και Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένες για τέτοια ενδεχόμενα

Εν συνεχεία ο κ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε για την Ελλάδα «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξοδεύει λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερο στο να αποφύγει την άβυσσο. Η χρονοβόρα διαδικασία είναι κακό για τις ελληνικές τράπεζες», ενώ αναφερόμενος στην ΕΚΤ και στα όρια του ΕLA «η ΕΚΤ αποφασίζει μόνη της για τα ανώτατα όρια του ELA».

Σβήνουν-γράφουν στην κυβέρνηση

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο και τα στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να παρουσιαστεί μια λίστα στο Brussels Group μέσω της οποίας θα μπορέσει να «ξεκλειδωθεί» μια συμφωνία.

Μάλιστα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει πίσω σε αρκετά ζητήματα προκειμένου να πειστούν οι εταίροι.

Χαρακτηριστικά η κυβέρνηση εξετάζει:

 • Τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους είναι κάτω των 60 ετών (για τραπεζικό κλάδο και ΔΕΚΟ), καθώς είναι ένα μέτρο ισονομίας. Τα βαρέα και οι ανάπηροι θα συνταξιοδοτούνται κανονικά. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι όλοι να παίρνουν σύνταξη στα 62.
 • Ναι στο πλαστικό χρήμα και στην καθιέρωση κάρτας για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ.
 • Να γίνει ανεξάρτητη αρχή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
 • Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι κόκκινες γραμμές

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως δεν θα γίνει βήμα πίσω στις κόκκινες γραμμές. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως:

 • Θα δοθεί κανονικά η 13η σύνταξη, καθώς είναι νόμος που έχει ψηφιστεί.
 • Δεν θα κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν υπάρχουν πολύ υψηλές επικουρικές.
 • Δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης ΦΠΑ. Μάλιστα, τονίζουν πως δεν θα γίνει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Φάρμακα, βιβλία, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης θα μείνουν στο 6,5%.

Κομισιόν: Ικανοποίηση, αλλά έχουμε δρόμο

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει το θετικό το κλίμα καθώς η άφιξη της νέας διαπραγματευτικής ομάδας φαίνεται να έχει αυξήσει περαιτέρω τον ρυθμό διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, δημιουργώντας ελπίδες για εύρεση μιας ενδιάμεσης συμφωνίας.

Ως προς την ημερομηνία της ενδιάμεσης συμφωνίας όμως, κοινοτικές πηγές διαψεύδουν την είδηση που κυκλοφόρησε σε αρκετά διεθνή μέσα και έκαναν λόγο για συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Αντιθέτως, ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αναμένεται να διαρκέσει ανελλιπώς μέχρι την Κυριακή όπου και θα συντελεσθεί μια καταμέτρηση της προόδου στις διεργασίες, έτσι ώστε να αποφασισθεί η μετέπειτα πορεία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κάποια καταλυτική ημερομηνία συμφωνίας.

Κοινοτική πηγή δήλωσε πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group και η θεματολογία των συνομιλιών είναι πλήρως δομημένη έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να αποφύγουν γενικολογίες και καθυστερήσεις.

Επίσης σημαντικό για την Επιτροπή είναι τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τον διαπραγματευτικό ρόλο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να έχουν την κατάλληλη εξουσιοδότηση έτσι ώστε να μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία. Η κοινοτική πηγή από την Επιτροπή δήλωσε πως στο παρελθόν χάθηκε σημαντικός χρόνος και υπήρχαν μεγάλα προβλήματα λόγο της έλλειψης σαφούς εντολής στους Ελληνες διαπραγματευτές, κάτι που πιθανώς να μην συμβεί με τη νέα ομάδα.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top