ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Γράφει η Παυλίνα Σταμάτη
Σύμφωνα με το χθεσινό σεμινάριο για τη διαχείριση των εδαφών της Κεφαλονιάς που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αναφέρουμε της οδηγίες δειγματοληψίας του εδάφους.
Η ανάλυση του εδάφους και συνεπώς η δειγματοληψία είναι απαραίτητη για τη συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με τη γονιμότητα του εδάφους και την παροχή οδηγιών για την ορθολογική διαχείριση των διαφόρων θρεπτικών στοιχειών για τα φυτά, την διάγνωση πιθανών προβλημάτων και την παροχή οδηγιών για την αντιμετώπισή τους και την εκτίμηση της καταλληλότητας ενός χωραφιού για την εγκατάσταση μιας συγκεκριμένης ποικιλίας.
Η αξιοπιστία της εδαφολογικής ανάλυσης εξαρτάται σημαντικά από το πόσο προσεχτικά γίνεται η δειγματοληψία ώστε να εξασφαλίζεται η αντιπροσωπευτικότητα του εδαφικού δείγματος. Η αντιπροσωπευτικότητα εξασφαλίζεται με τη λήψη 15 υπό-δειγμάτων ίσου όγκου από το χωράφι τα οποία αφού αναμειχθούν καλά δίνουν το τελικό σύνθετο δείγμα. Η έννοια του χωραφιού περιλαμβάνει κάθε ομοιογενές κομμάτι γης που χρησιμοποιείται για καλλιέργεια φυτών .
Η κατάλληλη εποχή δειγματοληψίας μπορεί να ποικίλλει συνίσταται όμως να γίνεται στην αρχή του φθινοπώρου ή νωρίς την άνοιξη. Η δειγματοληψία δε μπορεί να γίνει μετά από δυνατή ή παρατεταμένη βροχή και ούτε μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας. Τα όργανα της δειγματοληψίας είναι οι δειγματολήπτες και το πατόφτυαρο. Τα όργανα θα πρέπει συνεχώς να είναι καθαρά.
Τέλος κάποιες από τις ενέργειες που απαιτούνται είναι αρχικά η συλλογή δείγματος από τυχαίες θέσεις του χωραφιού και από όλο το επιθυμητό βάθος, συγκέντρωση υπό-δειγμάτων από κάθε βάθος σε ένα καθαρό πλαστικό κουβά και η αποστολή του δείγματος στο εργαστήριο .