Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Είμαστε δίπλα στους ΟΤΑ για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ – Πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα
Τα 19,7 + 2 δισ. του ΕΣΠΑ πρέπει να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση τους στην Ελληνική οικονομία ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Αυτό τονίζει στη συνέντευξή του προς την aftodioikisi.gr, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: Με απλά λόγια, πρέπει και είμαστε σε θέση «να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα». Ο κ. Κωνσταντινόπουλος μιλάει και για τον αυξημένο ρόλο των ΟΤΑ στο νέο ΕΣΠΑ καθώς όχι μόνο “οι πόροι που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες θα είναι αυξημένοι από 22% της τρέχουσας περιόδου σε 35% του νέου ΕΣΠΑ (ενώ παράλληλα θα διαχειριστούν περίπου το 1/3 των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης)”, αλλά και ανοίγονται “μεγάλες δυνατότητες που σε επίπεδο Περιφέρειας και κατ’ επέκταση και στους Δήμους, για την από κοινού συνέργεια και συνεργασία τόσο μεταξύ τους, όσο και με Περιφέρειες γειτονικών χωρών (Μακρο-Περιφέρειες), με στόχο το σχεδιασμό, τη διαχείριση και την παραγωγικότερη υλοποίηση των έργων-δράσεων των Προγραμμάτων. Εμείς στο Υπουργείο είμαστε δίπλα τους και σε συνεχή επαφή για να βοηθήσουμε, να επιλύσουμε και να προτείνουμε, αφού ο ρόλος μας στα ΠΕΠ είναι μεν επιτελικός, αλλά κυρίως πια είναι υποβοηθητικός, αφού η κύρια ευθύνη υλοποίησης είναι πλέον στα χέρια των Περιφερειών”, προσθέτει. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μιλάει και για τη συνεργασία του με τη νέα περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου, για την οποία λέει ότι είναι “αγαστή…, αφού μέχρι στιγμής η κα. Δούρου, υλοποιεί σχεδόν «κατά γράμμα» – και σίγουρα «κατά πνεύμα» – τον στρατηγικό σχεδιασμό για το ΠΕΠ Αττικής που είχε καταθέσει προς έγκριση ο κ.Σγουρός. Έτσι και αλλιώς πάντως, αν προσπαθούσε να αλλάξει κάτι – σύμφωνα με κάποιες ανεδαφικές προεκλογικές εξαγγελίες της – οι επιπτώσεις δεν θα ήταν για το καλό της Περιφέρειας Αττικής και της χώρας γενικότερα…”, καταλήγει.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
-Κύριε υπουργέ, είστε αρμόδιος για το ΣΕΣ, το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Ποιο είναι το σχέδιο δράσης ώστε να απορροφηθούν το συντομότερο τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 19,9 δισ. ευρώ που προβλέπονται σε αυτό;
Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020), συνολικής κοινοτικής συνδρομής 19,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (με δυνατότητα αύξησης κατά 2 δις ευρώ με την εφαρμογή της προβλεπόμενης ρήτρας αναθεώρησης το 2016), θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας μας, τα επόμενα χρόνια. Είκοσι Επιχειρησιακά Προγράμματα (13 περιφερειακά και 7 Τομεακά), δίνουν το νέο στίγμα, το νέο μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε όλοι για το μέλλον της χώρας. Με γνώμονα λοιπόν την όσο το δυνατόν συντομότερη απορρόφησή τους, πετύχαμε μετά από πρωτοβουλία μας και επιτυχή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ενεργοποιήσουμε εμπροσθοβαρώς δράσεις του νέου ΕΣΠΑ συνολικού ποσού 125 εκ ευρώ, που αφορούν την επιχειρηματικότητα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό, την έρευνα και την καινοτομία. Η υλοποίηση των δράσεων αυτών ξεκινά ήδη.
-Υπάρχουν όμως και τα υπόλοιπα κάπου 4 δισ. από το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 που είναι ήδη συμβασιοποιημένα. Θα προλάβουμε να τα απορροφήσουμε μέσα στις προθεσμίες;
Ένας από τους κεντρικούς στόχους μου ως Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιου για το ΕΣΠΑ είναι να μην επιστρέψουμε ούτε ένα ευρώ πίσω στις Βρυξέλλες μέχρι τις 31/12/2015, που καταλήγει το ΕΣΠΑ 2007-2013. Τα τελευταία στοιχεία που έχω στην διάθεσή μου, δείχνουν ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, αφού ξεπεράσαμε ήδη το 80% απορρόφηση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και καταφέραμε να διοχετεύσουμε στην αγορά 1 δις. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2013, για την ίδια περίοδο. Παράλληλα όμως, θα ήθελα να σημειώσω την ανάγκη της συμβολής όλων των κοινωνικών εταίρων προς αυτόν τον σκοπό, ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια, αγκυλώσεις και «γραφειοκρατικά σύννεφα» που καθυστερούν σε αρκετές περιπτώσεις την τελική υλοποίησή τους. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία για να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς απορρόφησης.
– Η διαβούλευση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Τι αλλάζει στο νέο ΕΣΠΑ σε σχέση με το παλιό που ολοκληρώνεται;
Καταρχήν το περιβάλλον μέσα στο οποίο υλοποιείται και θα υλοποιηθεί το ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι πολύ διαφορετικό, μια και βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος της εξάχρονης κρίσης που συγκλόνισε την Ελληνική οικονομία και κοινωνία, τους πολίτες, το πολιτικό μας σύστημα.
Γι’αυτό και προσπαθούμε να ανακατευθύνουμε, όσο μπορούμε, χρονισμούς και επιμέρους προτεραιότητες των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ με γνώμονα την γρηγορότερη επανάκαμψη της οικονομίας και την αμεσότερη ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση.
Παράλληλα, αποτελεί ειδοποιό διαφορά της νέας προγραμματικής περιόδου η ενεργή στήριξη του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομία: ενισχύουμε εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις ώστε να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης. Μία Στρατηγική μετατόπιση προτεραιοτήτων λοιπόν, αφού το νέο ΕΣΠΑ έχει λάβει υπόψη του τις απαιτήσεις του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, τις Συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Position Paper) και τους στόχους της Ευρώπης 2020 για την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ενσωματώνει τις προτάσεις της McKinsey, του Κέντρου Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.
-Εκτός από τα τομεακά, ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΕΣ είναι και τα Περιφερειακά Προγράμματα. Ποια είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας με τους ΟΤΑ και, κυρίως, με τις Περιφέρειες;
Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, καλούνται να εφαρμόσουν ένα σημαντικό μέρος της κεντρικής στρατηγικής κατεύθυνσης του νέου ΕΣΠΑ. Για αυτό και τα ΠΕΠ είναι πολύ-ταμειακά και πολύ-τομεακά και για τις δράσεις που θα υλοποιήσουν, διατίθενται κοινοτικοί πόροι συνολικού ύψους 6,75 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πόροι που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες θα είναι αυξημένοι από 22% της τρέχουσας περιόδου σε 35% του νέου ΕΣΠΑ (ενώ παράλληλα θα διαχειριστούν περίπου το 1/3 των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης). Εδώ θα ήθελα να τονίσω τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται σε επίπεδο Περιφέρειας και κατ’ επέκταση και στους Δήμους, για την από κοινού συνέργεια και συνεργασία τόσο μεταξύ τους, όσο και με Περιφέρειες γειτονικών χωρών (Μακρο-Περιφέρειες), με στόχο το σχεδιασμό, τη διαχείριση και την παραγωγικότερη υλοποίηση των έργων-δράσεων των Προγραμμάτων.
Εμείς στο Υπουργείο είμαστε δίπλα τους και σε συνεχή επαφή για να βοηθήσουμε, να επιλύσουμε και να προτείνουμε, αφού ο ρόλος μας στα ΠΕΠ είναι μεν επιτελικός, αλλά κυρίως πια είναι υποβοηθητικός, αφού η κύρια ευθύνη υλοποίησης είναι πλέον στα χέρια των Περιφερειών.
-Κύριε υπουργέ, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να προχωρούν έργα σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχουν μικτή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA αλλά και ιδιώτες. Βλέπετε σε αυτά τα σχήματα έναν τρόπο για να πολλαπλασιαστούν τα, έτσι κι αλλιώς, περιορισμένα κονδύλια που υπάρχουν για επενδύσεις;
Το λέτε πολύ σωστά. Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν στο σύνολό τους τις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτούς τους διαθέσιμους πόρους κατά τρόπο που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και θα εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση τους στην Ελληνική οικονομία. Με απλά λόγια, πρέπει και είμαστε σε θέση «να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα».
Για το σκοπό αυτό, οφείλουμε να απομακρυνθούμε από αντι-παραγωγικές και χαμηλής απόδοσης επενδύσεις του παρελθόντος, προσαρμόζοντας τις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ στις ανάγκες του νέου αναπτυξιακού προτύπου που επιχειρούμε να οικοδομήσουμε στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Το νέο παραγωγικό μοντέλο στοχεύει στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία, την ποιότητα και τον εξωστρεφή προσανατολισμό της παραγωγής, τα οποία μπορούν να προσδώσουν υψηλή προστιθέμενη αξία, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην οικονομική ευημερία και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής μέσω της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία λοιπόν, που μας οδηγεί να εκμεταλλευθούμε το ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι εκείνες οι δομές μόχλευσης (π.χ δάνεια-εγγυήσεις, συν-επενδυτικά κεφάλαια) που θα μας οδηγήσουν σε αυτό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Για το κρίσιμο αυτό θέμα συστήθηκε στο Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, ειδική Ομάδα Εργασίας με την συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στον σχεδιασμό, τη διασύνδεση και τελικά την πληρέστερη διαχείριση αυτών των εργαλείων, σε σχέση και με την εμπειρία μας από τα προηγούμενα προγράμματα. Προς το τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα-μελέτη της Ομάδας αυτής, προς χρήση από όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
-Και μιας και μιλάμε για την Αυτοδιοίκηση, ποια είναι η μέχρι σήμερα η συνεργασία σας με τη νέα περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Το ρωτώ αυτό γιατί της έχετε ασκήσει έντονη κριτική στο πρόσφατο παρελθόν…
Αγαστή…, αφού μέχρι στιγμής η κα. Δούρου, υλοποιεί σχεδόν «κατά γράμμα» – και σίγουρα «κατά πνεύμα» – τον στρατηγικό σχεδιασμό για το ΠΕΠ Αττικής που είχε καταθέσει προς έγκριση ο κ.Σγουρός. Έτσι και αλλιώς πάντως, αν προσπαθούσε να αλλάξει κάτι – σύμφωνα με κάποιες ανεδαφικές προεκλογικές εξαγγελίες της – οι επιπτώσεις δεν θα ήταν για το καλό της Περιφέρειας Αττικής και της χώρας γενικότερα…
Από το aftodioikisi.gr