skip to Main Content
ALEXISGREECE 493 355

Οι δηλώσεις που δείχνουν την έξοδο – Σόιμπλε: Τα πράγματα για την Ελλάδα θα είναι δύσκολα χωρίς πρόγραμμα!

Νέα προειδοποίηση προς την Ελλάδα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
– «Ακόμα και με συμφωνία – γέφυρα πρέπει να έχετε πρόγραμμα», είπε απευθυνόμενος στον Τσίπρα
– Έκτακτη σύσκεψη στη Βρετανία για να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενο Grexit
– Ο Ολι Ρεν ανεβάζει στο twitter δημοσιεύματα που μιλούν για δραχμή
– Το γράφει ο ξένος Τύπος και ποιοί είναι μαζί μας και ποιοι εναντίον μας

Την ώρα που ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάϊμαν, χτυπούσε στοργικά στον ώμο τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, οι σκληροί παίκτες του παιχνιδιού και της διαπραγμάτευσης έδειχναν και πάλι τα δόντια τους.

Ο Σόιμπλε από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για την σύνοδο των G20, είπε ξεκάθαρα ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ελλάδα χωρίς ένα πρόγραμμα διάσωσης.
«Κανένας δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να έχει ένα πρόγραμμα βοήθειας, δεν έχω ακόμη καταλάβει όμως πώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε μάλιστα ότι αν η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία για μια συμφωνία – γέφυρα, θα χρειαστεί και ένα πρόγραμμα, ενώ εξέφρασε τη δυσπιστία του για το «πώς θα αντιδράσουν οι αγορές εάν δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ είπε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχει αλλάξει απαντώντας στην φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι το πρόγραμμα απέτυχε.

Η κ. Κοτέ παρέπεμψε στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, όπου, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει πιθανόν λεπτομέρειες της πρότασής της και επανέλαβε: «Η δική μας θέση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις υποχρεώσεις, που έχουν συμφωνηθεί, είναι γνωστή. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, όπως έχει συμφωνηθεί».

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία στο Eurogroup να συγκεκριμενοποιήσει τη θέση της» δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Σύσκεψη υπό την προεδρία Κάμερον για… Grexit!

Μια μέρα μετά τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν πως το Λονδίνο προετοιμάζεται για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήρθε και η σύσκεψη, υπό τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για το Grexit!
Στη συνάντηση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Βρετανίας συμμετείχαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Αγγλίας. Στόχος να καταστρώσουν σχέδια για την περίπτωση μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε την Κυριακή, ότι η Βρετανία ενισχύει το σχεδιασμό της για κάθε ενδεχόμενο και ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη αυξάνει τους κινδύνους για τη βρετανική οικονομία.

“Ήταν μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας”, δήλωσε η πηγή. “Δεν λέμε πως υπάρχει κάποιος που σκέπτεται ότι αυτό θα συμβεί, αλλά είναι σωστό να εξετάσουν τους κινδύνους από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πραγματική αστάθεια”, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα οδηγείται σε ρήξη με τους εταίρους


Η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για πρόγραμμα-γέφυρα και όχι παράταση του υφιστάμενου πλαισίου δεν ήχησε καλά στα αυτιά των εταίρων
, ενώ αναλυτές προβλέπουν ρήξη.

Επισήμως η θέση που εκφράστηκε από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup, την Πέμπτη, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μια εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η τελική αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα.
Ανάλογη θέση υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπάρχει λοιπόν σαφής διάσταση απόψεων, και όπως σημειώνουν αναλυτές, στο θέμα αυτό η Ελλάδα οδηγείται σε ρήξη με τους εταίρους με δεδομένο και το «τελεσίγραφο» του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την αναγκαιότητα επίτευξης λύσης μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Αναφορικά με το υπόλοιπο περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων, οι αναλυτές συγκρατούν δύο κυρίως σημεία: το κούρεμα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

ο Τσίπρας εγκατέλειψε οριστικά την απαίτησή του για κούρεμα, αφού μίλησε μόνον για αναδιάρθρωση ενώ εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις

Η εφημερίδα Frankfurter Rundschauπαρατηρεί ότι προφανώς ο Τσίπρας εγκατέλειψε οριστικά την απαίτησή του για κούρεμα, αφού μίλησε μόνον για αναδιάρθρωση. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικότερα, ενώ στον προεκλογικό αγώνα είχε προαναγγείλει το τέλος όλων των ιδιωτικοποιήσεων, δεν τις αποκλείει πλέον στις προγραμματικές του δηλώσεις, εφόσον υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Ο Ολι Ρεν τουίταρε δραχμή

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Όλι Ρεν ανέβασε στον λογαριασμό του στο στο Twitter το άρθρο των Financial Times που ”προφητεύει” το Grexit, την έξοδο δηλαδή της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.

Το μόνο που χρειάζεται για το Grexit είναι μερικές ακόμα καταστροφικές εβδομάδες σαν αυτή, είναι το κύριο άρθρο στους Financial Times.

Το άρθρο αυτό επέλεξε ο Όλι Ρεν για να το αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter.

newsit.gr
Back To Top