skip to Main Content
Maximou Til Merkel 708

Μια ανάσα από τη ρήξη -Ο Τσίπρας περιμένει στο τηλέφωνο την Μέρκελ

  • Οι διαπραγματεύσεις «κόλλησαν», μόνο μια Μέρκελ τον σώζει
  • Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν πάνω από το τηλέφωνο
  • «Δεν θα δώσουμε άλλα μέτρα», επιμένουν κυβερνητικές πηγές
  • Στο δρόμο για τη ρήξη, χωρίς σχέδιο
  • Στις 14:00 έκτακτη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Τσίπρα
  • Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ρήξη και δραχμή

Την παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου περιμένουν στην κυβέρνηση προκειμένου να ξεκλειδώσουν οι διαπραγματεύσεις και να δοθεί πολιτική λύση στο απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι δύο πλευρές.

Μετά το ναυάγιο στις συζητήσεις των Βρυξελλών και την επιστροφή της ελληνικής αποστολής στην Ελλάδα χωρίς λύση στις αποσκευές, η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική από τους περισσότερους. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να βρίσκεται σε επικοινωνία με Ευρωπαίους αξιωματούχους συνεχίζοντας την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν υψηλή πολιτική παρέμβαση

Μετά τις απαιτήσεις των δανειστών, την άρνηση της ελληνικής πλευράς και το σκηνικό ρήξης που έχει δημιουργηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως πλέον αυτό που περιμένουν είναι μια υψηλή πολιτική παρέμβαση. Ουσιαστικά η κυβέρνηση δείχνει το Βερολίνο και αυτό που περιμένει είναι μία ηχηρή πολιτική παρέμβαση από την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα μπορέσει να δώσει και πάλι το πράσινο φως για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει πάνω από το τηλέφωνο μια παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου που θα σώσει την παρτίδα, που θα βοηθήσει δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει χρήματα, νέο δάνειο και αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς να πάρει μέτρα.

Ενδεικτικό του κλίματος και των προθέσεών τους πάντως, ήταν η δήλωση που έκανε στο iefimerida.gr άνθρωπος που έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης, τονίζοντας πως «εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, γιατί αν γίνει αυτό θα έχουμε χάσει το παιχνίδι».

Βαρουφάκης: Φτάσαμε στη στιγμή που η Μέρκελ πρέπει να πάρει αποφάσεις

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είπε πως πλέον έφτασε η ώρα να πάρει σημαντικές αποφάσισεις η Μέρκελ. Σε συνέντευξή του «στο Κόκκινο» είπε πως «Να το δούμε από τη θετική σκοπιά του, σήμερα είναι μια καλή μέρα, τα πράγματα είναι πιο κρυστάλλινα. Στο επίπεδο που γινόταν η συζήτηση αυτές τις μέρες, κι ενώ εμείς είμαστε ανοιχτοί, δεν μπορούσε να υπάρξει μια πραγματική σύγκλιση. Αν δεν γινόταν μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, μόνο για τα δημοσιονομικά που ήθελαν αυτοί, δεν μπορεί να προχωρήσει. Επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, και στη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να πάρει αποφάσεις».

Κυβέρνηση: Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα μέτρα

Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως η αντιπρόταση που κατέθεσαν το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες ήταν η τελευταία, αφού όπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου δεν «δεν δίνουμε άλλα μέτρα». Προσθέτουν μάλιστα πως είναι ξεκάθαρο ότι με το ΔΝΤ δεν υπάρχει κοινή τομή.

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Για τις 14:00 έχει προγραμματιστεί έκτακτη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Αριστερή Πλατφόρμα υπέρ ρήξης

Καμία υποχώρηση «παρά τις προσωρινές σοβαρές δυσκολίες», είναι η προτροπή νέου άρθρου στον ιστότοπο Iskra.gr που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας. «Παρά τις απειλές που εκτοξεύουν προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, στην πραγματικότητα τρέμουν μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις», αναφέρει το κείμενο.

«Ξέρουν πολύ καλά ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για συμφωνία θα τους στοιχίσει πανάκριβα και οικονομικά και κυρίως γεωπολιτικά, όπως ήδη προεξοφλούσαν από χτες και πολλά γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης».

«Η Ελλάδα διαθέτει πολλές εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες παρά τις προσωρινές σοβαρές δυσκολίες, μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό και να οδηγήσουν τη χώρα σε ανορθωτική πορεία ανάπτυξης».

Πηγή: iefimerida.gr

Back To Top