skip to Main Content
An192

Οι εκκρεμότητες από τη λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα -Μόλις το 30% καλύφθηκαν με το πολυνομοσχέδιο

Σε αγώνα δρόμου πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να υλοποιήσει πλήρως τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και να μην καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία.

Ολα αυτά τη στιγμή που, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» οι δανειστές διαπιστώνουν προβλήματα και καθυστερήσεις με τις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν για να θεωρηθεί ότι εφαρμόζεται και υλοποιείται στο ακέραιο η λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, το πολυνομοσχέδιο καλύπτει μόλις το 30% των μέτρων που θα πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθεί η λίστα. Για να ολοκληρωθούν οι δράσεις απαιτείται τα υπουργεία να προχωρήσουν στην εφαρμογή της δευτερογενούς νομοθεσίας, κάτι το οποίο, όμως, όπως διαπίστωσαν τα τεχνικά κλιμάκια την περασμένη εβδομάδα, δεν έχει γίνει ακόμη.

Πού παρατηρούνται καθυστερήσεις 

Τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες φαίνεται ότι τις έχουν το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Οσον αφορά, μάλιστα, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η κόντρα Σαββαΐδου-κυβέρνησης δημιουργεί φόβους ότι μπορεί να φέρει νέες καθυστερήσεις και κάποιες διαδικασίες να κολλήσουν.

Καθυστερήσεις, όμως παρατηρούνται και σε άλλα υπουργεία, ενώ δεν έχουν οριστικοποιηθεί και οι εγκύκλιοι για το ασφαλιστικό, με τις αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν να αποτελούν ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κλιμακίων των δανειστών.

Οι καθυστερήσεις που καταγράφονται  ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως η πρώτη  αξιολόγηση του προγράμματος.

Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα 

Με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, οι Θεσμοί θα πρέπει ως την Τρίτη να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης της υλοποίησης των 49 προαπαιτουμένων, ώστε την Τετάρτη να συνεδριάσει το Euroworking Group και εφόσον η έκθεση είναι θετική, να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα.

Αρμόδια στελέχη, που επικαλείται η καθημερινή, αναφέρουν ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να εκδοθεί μία σειρά εγκυκλίων και αποφάσεων που θα θέτουν σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα μέτρα. Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως,  αναφέρουν ότι η δευτερογενής νομοθεσία που απαιτείται θα εκδοθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας και πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις υποχρεώσεις της.

Οι εκκρεμότητες

Ενδεικτικά, ακολουθούν κάποιες εκκρεμότητες θα πρέπει να εκδοθούν και να γίνουν, σύμφωνα με την «Καθημερινή»:

  •  Οι υπουργικές αποφάσεις για τη μεταφορά του προσωπικού του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
  •  Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αμοιβές συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.
  •  Η μελέτη επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις στον ανταγωνισμό, στην αδειοδότηση και στα γραφειοκρατικά εμπόδια.
  •  Η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες.
  •  Η εξεύρεση «ισοδυνάμου» για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Την Τρίτη στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Ανεξάρτητα από το πότε θα εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι και αποφάσεις για να κλείσει το πακέτο των 49 προαπαιτουμένων και το εάν θα τηρηθεί το σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα θέλει τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να φθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα μείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα για τρεις ημέρες και θα έχουν επαφές με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και άλλα μέλη της κυβέρνησης που χειρίζονται κρίσιμα χαρτοφυλάκια.

Η έλευσή τους θα σημάνει ουσιαστικά την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Επισήμως, ο έλεγχος είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται όμως και μικρή αναβολή του για τα μέσα του μήνα.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Back To Top