skip to Main Content
Proupologismos Lefta 620×320

Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για τον προϋπολογισμό – Ποιες άμεσες προτεραιότητες θέτει στην κυβέρνηση

Να επιδοκιμαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω του επικείμενου προϋπολογισμού για τις οικονομικές της επιτυχίες στην περίοδο της κρίσης αλλά και για τις κοινωνικές της παρεμβάσεις, ζητά η ΚΕΔΕ με ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στον υπουργό Εσωτερικό, Αργύρη Ντινόπουλο. Στο σημείωμα σημειώνεται ότι «το κράτος θα πρέπει να παράσχει στην Αυτοδιοίκηση τους συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένους πόρους (ν.3852) σε πλήρη απόδοση και χωρίς περικοπές, ώστε να επιτελέσει αποτελεσματικά το καθήκον της».

Συγκεκριμένα, στα άμεσα και επείγοντα που πρέπει να προβλέψει ο προϋπολογισμός, η ΚΕΔΕ αναφέρει τα εξής:

– Σαφή αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.

– Να διατεθούν 2 δισ. ευρώ από τονέο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους δήμους

– Να αποσαφηνιστεί πιο θα είναι το ανταποδοτικό όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πλεόνασμα που συνεισέφερε στα δημοσιονομικά της χώρας.

– Να αποδοθούν στους δήμους οι αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών

– Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο  αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

– Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

– Να καλυφθούν οι οικονομικες απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των σχολικών φυλάκων.

Επίσης μετά από εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη και προκειμένου να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών και απομακρυσμένων, θα ζητηθεί να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης σον προϋπολογισμό για :

– Την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους δήμους

-Την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων.

– Την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους

– Την κάλυψη εξόδων μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε Καλλικρατικούς δήμους.

Πλεόνασμα

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εν λόγω προσχέδιο τονίζεται ιδιαίτερα ότι «είναι δίκαιο και αναμενόμενο οι δήμοι να είναι από τους πρώτους που θα συμμετάσχουν στην μερική αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ούτως ή άλλως διαμορφώθηκε και με τη δική τους συνεισφορά».

«Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις έχουν πλήξει ήδη τις ανελαστικές δαπάνες των δήμων και σε πολλές περιπτώσεις το κόστος μισθοδοσίας δεν καλύπτεται από την τακτική επιχορήγηση», προστίθεται και συμπληρώνεται: «Η λειτουργία πολλών δήμων ιδιαίτερα μικρών που στηρίζονται στις κρατικές επιχορηγήσεις, πλήττεται. Σε αυτην την περίπτωση είναι σημαντικό να επισημανθεί ο ρόλος των δήμων στην αντιμετώπιση της κρίσης και ότι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διοχετεύονται πριν από όλα σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας».

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top