skip to Main Content
Tsipras Merkel Simfonia 708 0

Οι οκτώ δεσμεύσεις Τσίπρα που είναι «κόκκινο πανί» για το Βερολίνο

 

 • Διήμερο «φωτιά»
 • Αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων
 • Αισιοδοξία στο Μαξίμου για «ναι» από τους θεσμούς
 • Η προειδοποίηση Βαρουφάκη από τις Βρυξέλλες για «νεκρή συμφωνία»
 • Σε ποια μέτρα διαφωνεί το Βερολίνο
 • Τι θα γίνει με ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, ΕΝΦΙΑ
 • Κύκλοι Μέρκελ: Η έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο εξαρτάται από τους Ελληνες

Μόνο υγιεινός περίπατος δεν θα είναι η έγκριση της λίστας που θα στείλει η Αθήνα στους δανειστές, καθώς πολλές από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης αποτελούν «κόκκινο» πανί, ειδικά για το Βερολίνο.

Ακόμα κι αν περάσει, πάντως, από το πρώτο «χτένισμα», που θα γίνει την Τρίτη, το διάστημα που μεσολαβεί ως το τέλος Απριλίου θα είναι «καυτό», αφού θα απαιτηθούν εξειδικεύσεις, στόχοι και κοστολόγηση.

Τα οκτώ «καυτά» ζητήματα 

 1. Κατ’ αρχάς, η βελτιωμένη εκδοχή της ρύθμισης των 100 δόσεων θεωρείται από την κυβέρνηση ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος κι ως εκ τούτου θα περάσει. Όπως όλα δείχνουν θα γίνουν, όμως, τροποποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, έτσι ώστε να δοθεί η εντύπωση της άφεσης αμαρτιών, ειδικά στους συστηματικούς κακοπληρωτές.
 2. Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών- επιχειρήσεων, από τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους εξαρτάται όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα αλλά και το εύρος των παρεμβάσεων. Ειδικά όσον αφορά στα «κόκκινα. δάνεια, έχει γίνει, πλέον, κατανοητό ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε. Ως «κλειδί» χαρακτηρίζονται τα περίπου 11 δισ ευρώ του ΤΧΣ, που πλέον μεταφέρονται στον EFSF και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού θεωρείται ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» για ενδεχόμενες διαγραφές δανείων που θα χαρακτηριστούν οριστικά ανείσπρακτα.
 3. Οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται άμεσης προτεραιότητας. Το εύρος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των εν δυνάμει δικαιούχων. Το βασικό επιχείρημα της Αθήνας είναι οι δείκτες της ανεργίας- κυρίως της μακροχρόνιας- και οι δείκτες της φτώχειας, που βρίσκονται σε πρωτόγνωρα για τη χώρα επίπεδα.
 4. «Αγκάθι» της λίστας των δεσμεύσεων αποτελεί το «πακέτο» των εργασιακών σχέσεων, όπου συμπεριλαμβάνεται η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Το βασικό επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν με άλλον τρόπο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ωστόσο, ήδη Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει να αναστραφούν οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών.
 5. Και οι περικοπές στις συντάξεις και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα απουσιάζουν από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η κυβέρνηση, αφού αποτελούν βασική παράμετρο της κυβερνητικής πολιτικής. Τα εν λόγω μέτρα χαρακτηρίζονται έντονα υφεσιακά, αλλά οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η βιωσιμότητα του συστήματος δεν επιτρέπει άλλες κινήσεις.
 6. Η επαναπρόσληψη των υπαλλήλων που απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας, θεωρείται ότι είναι χωρίς δημοσιονομικό κόστος και χωρίς να ανατρέπει το στόχο για περιορισμό του Δημοσίου, καθώς η επίσημη θέση είναι ότι οι προσλήψεις αυτές θα συνυπολογιστούν στις 15.000 που ήταν ήδη προγραμματισμένες. Τα αδύναμα σημεία της ελληνικής θέσης είναι ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνονταν με άλλα κριτήρια π.χ. εξειδικευμένο προσωπικό κι ότι δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στα εγκεκριμένα οργανογράμματα η ενεργοποίηση οργανικών θέσεων που έχουν καταργηθεί, όπως αυτές των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.
 7. Ο νέος Φόρος Ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, δεν αναμένεται να φτάσει στη Βουλή πριν από τον Ιούνιο και το ζητούμενο είναι να καλυφθεί έστω εν μέρει η απώλεια περίπου 2 δισ ευρώ. Πρόκειται σαφώς για το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μέτρου με δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο η επιτυχής έκβαση του κυβερνητικού σχεδιασμού περνάει κυρίως από το πού θα τεθεί ο πήχης του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος και δευτερευόντως από το αν εξασφαλίζονται ισοδύναμα έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων- τσιγάρων, όπως επιμένει το υπουργείο Οικονομικών.
 8. Οσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση και έχει ήδη επισημανθεί ότι οι συμβασιοποιημένες δεν θα ανατραπούν. Ήδη υπάρχουν, πάντως, αντιδράσεις στο Βερολίνο για την ακύρωση του διαγωνισμού που αφορούσε στα περιφερειακά αεροδρόμια. Σημειώνεται ότι ο φάκελος των ιδιωτικοποιήσεων δεν αφορά μόνο στη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό αλλά κυρίως στις διαβουλεύσεις για το Χρέος, με δεδομένο ότι ένα “κομμάτι” από την προσδοκώμενη μείωση του και συγκεκριμένα περίπου 11,5 δισ ευρώ, έχει προγραμματιστεί να προέλθει από τις αποκρατικοποιήσεις.

Τσίπρας: Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του δείχνει αισιόδοξος, αλλά κρατάει χαμηλά τους τόνους, κάτι που φάνηκε και στο μεσημεριανό του διάγγελμα.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με θεσμούς και εταίρους και τονίζει ότι η λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Βαρουφάκης: Σιγουριά για το «ναι» αλλιώς είναι νεκρή η συμφωνία

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους σχεδόν σίγουρος πως οι θεσμοί θα πουν «ναι» στις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, ο ίδιος είχε φροντίσει να προειδοποιήσει από το βράδυ της Παρασκευής ότι ένα πιθανό όχι θα σημαίνει πως «η συμφωνία είναι νεκρή».

Βερολίνο: Από εσάς εξαρτάται η έγκριση της παράτασης 

Στο στρατόπεδο της Ανγκελα Μέρκελ υπάρχει μια πιο διαλλακτική στάση, σε σχέση με εκείνη που κρατά πάντα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο, οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση στέλνουν τη δική τους προειδοποίηση στην Αθήνα..

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότατα την επέκταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε, φέρεται να δήλωσε στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ.

«Οι Ελληνες τώρα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο Φόλκερ Κάουντερ, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η δήλωση αυτή έγινε σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί αύριο Κυριακή στην εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. «Κατόπιν, η παράταση του προγράμματος βοήθειας μπορεί να εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα κατάλαβε επιτέλους ότι δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα», τόνισε ο Κάουντερ.

Με επιφύλαξη δέχτηκαν τη συμφωνία και άλλοι Γερμανοί συντηρητικοί βουλευτές, επιμένοντας ότι ακόμη υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ακόμη δεν φτάσαμε στον τερματισμό», είπε ο Ραλφ Μπρίνκχαους, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών. Το αν το κοινοβούλιο θα εγκρίνει την τετράμηνη παράταση εξαρτάται από τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας, σημείωσε. «Η Ελλάδα έχασε ένα μέρος της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της τους τελευταίους μήνες. Η παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης», κατέληξε.
Πηγή: | iefimerida.gr

 

Back To Top