skip to Main Content
AN 14

Οι Υπουργοί άλλαξαν, τα αριστερά ψέματα παρέμειναν

Γράφει ο Λ. Αυγενάκης*

Η ανακοίνωση του ανασχηματισμού δεν μπορεί να κρύψει την ανικανότητα της Κυβέρνησης και να ανακόψει την πτωτική της πορεία. Διότι μπορεί οι Υπουργοί να άλλαξαν, όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες στην καθημερινότητά τους παραμένουν. Μόνο το μήνα Σεπτέμβριο 400.000 συμπολίτες μας προστέθηκαν σε αυτούς που χρωστούν στην εφορία. Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται πιστός στα αριστερά ψέματα που αφορούν τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας, του χρέους και των εργασιακών.

Αποδέκτης της ανεύθυνης στάσης του κ. Τσίπρα είναι το ελληνικό νοικοκυριό, που βλέπει μέρα τη μέρα το εισόδημα του να μειώνεται δραματικά. Η φτωχοποίηση της χώρας μας προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και ολοένα και περισσότεροι Έλληνες κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δηλώνει περήφανα ότι κατάφερε να δημιουργήσει όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Βέβαια, σε αυτούς τους όρους φαίνεται πως δεν συγκαταλέγονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, τις οποίες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν προστατεύσει. Ή ακόμα, η πλήρης διάλυση των νοσοκομείων με τα περισσότερα από 150 κλειστά κρεβάτια που υπάρχουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα ψέματα του κ. Τσίπρα, όμως, επεκτείνονται και στα ζητήματα του δημοσίου χρέους. Το «εγκληματικό PSI» που ο ίδιος χαρακτήρισε για το «κούρεμα» του χρέους που πραγματοποιήθηκε το 2012, επέφερε τη μείωση του κατά 132 δις ευρώ και το «κούρεμα» των δαπανών για τόκους στα 10 δις ευρώ περίπου το χρόνο. Επιπλέον, όταν με το περίφημο “email Χαρδούβελη”, η μείωση των συντάξεων δε θα ξεπερνούσε τα 17 ευρώ κατά μέσο όρο, με τον νόμο Κατρούγκαλου έγινε το μεγαλύτερο «κούρεμα» στις συντάξεις. Ειδικότερα, υπήρξε η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων κατά 25-30%, η μείωση των επικουρικών μέχρι και 40%, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των προσωρινών συντάξεων στο 50%, ενώ δεν άφησαν ανέγγιχτες ούτε και τις αναπηρικές συντάξεις, δείχνοντας ξανά την αριστερή ευαισθησία τους στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μειώνοντας τις συντάξεις των αναπήρων κατά 25% περίπου.

Όλα αυτά τα γεγονότα δεν συντέλεσαν στις «θετικές εξελίξεις στην οικονομία» που υποσχόταν ο Πρωθυπουργός. Η χώρα βυθίστηκε ξανά στην ύφεση το 2015, ενώ το Α.Ε.Π. μειώθηκε κατά 0,3% το 2016. Στον τομέα της εργασίας, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάφερε κι εδώ να επιδείξει την καταστροφική της πολιτική. Διότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούσε η κυβέρνηση Σαμαρά, είχαν αρχίσει να αποδίδουν ήδη από το Σεπτέμβριο 2013, όταν και ξεκίνησε να μειώνεται ο δείκτης της ανεργίας. Η τάση αυτή, όμως, φρέναρε από την ανάληψη των καθηκόντων της αριστερής Κυβέρνησης. Σήμερα, ο Πρόεδρος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις συκοφαντίες και στα συνεχιζόμενα ψέματα του κ. Τσίπρα για δήθεν «ομαδικές απολύσεις», προτείνει την εφαρμογή των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών «best practices» στα εργασιακά. Είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αμοιβαίας προσφυγής στη διαιτησία, και κρίνει απαραίτητες τις τομές στο συνδικαλιστικό νόμο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην απεργία με έναν δημοκρατικό τρόπο.

Τα ψέματα του κ. Τσίπρα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν. Η ανακύκλωση κάποιων προσώπων μέσω του ανασχηματισμού δε μπορεί να σώσει μια τελειωμένη Κυβέρνηση και να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη στον τόπο. Όσους ανασχηματισμούς και να κάνει ο κ. Τσίπρας, δε θα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα λήθης που επιδιώκει. Τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι συνέπειες της πολιτικής του στα εκκαθαριστικά των πολιτών.

 

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

 

Back To Top