skip to Main Content
Maksimou 535 355

Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης και οι απαιτήσεις των δανειστών – Τα δύσκολα “αγκάθια” που πάνε για τη διαπραγμάτευση του Ιουνίου

Μετά από 5 ώρες ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα το υπουργικό συμβούλιο
– Η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα λάβει μέτρα εάν δεν άρει η ΕΚΤ τους περιορισμούς
– Αισιόδοξος εμφανίστηκε για συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό χωρίς να παρεκκλίνουν από τις κόκκινες γραμμές
– Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες μιλούν για συμφωνια την Κυριακή και έκτακτοEurogroup τη Δευτέρα
– Το Μαξίμου είναι ανοιχτό στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων κυρίως στα ταμεία όπως των τραπεζικών υπαλλήλων

Mε τον χρόνο να πιέζει αφόρητα κυρίως την ελληνική πλευρά που βλέπει κάθε μέρα τα δημόσια ταμεία να στεγνώνουν σε ανησυχητικό βαθμό, Αθήνα και δανειστές τρέχουν τις διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να υπάρξει μία συμφωνία το πιθανότερο πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Μάλιστα, ελληνικές διπλωματικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων μιλούν για πιθανή συμφωνία ακόμα και μέχρι την Κυριακή έτσι ώστε τη Δευτέρα 4 Μαΐου να γίνει έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ρευστότητας.

Το πιο δύσκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων είναι το ασφαλιστικό, καθώς εκεί οι απαιτησεις των δανειστών για περικοπές συντάξεων προσκρούει στην κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει ανοιχτή στο να καταργήσει τις πρόωρες συντάξεις στα λεγόμενα ευγενή ταμεία με κυρίαρχο εκείνο των τραπεζικών υπαλλήλων.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις αν και χτες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν πως θα εξέταζαν ένα σενάριο στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, τελικά αυτό διαψεύστηκε από το ίδιο υπουργείο και φαίνεται πως πάει για τη διαπραγμάτευση του Ιουνίου. Άλλωστε στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από την Αριστερή Πλατφόρμα και φωνές υπουργών, όπως του κ. Στρατούλη και του κ. Σκουρλέτη που δεν θέλουν να ακούν για μείωση επικουρικών συντάξεων.

Σχετικά με την καταβολή 13ης σύνταξης φαίνεται πως αυτό το θέμα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να ρισκάρει τη ρήξη με τους δανειστές. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά πιέζει προς αυτό το σκοπό και είτε αυτό το μέτρο θα μετατεθεί για το 2016, είτε φέτος αλλά όχι στο 100% και με σαφώς λιγότερους δικαιούχους.

Στο πεδίο του ΦΠΑ τα σενάρια οργιάζουν, όπως και οι σκέψεις. Το Μαξίμου θέτει ως κόκκινη γραμμή τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα νησιά, με την Κομισιόν όμως να πιέζει με σθεναρό τρόπο την μετάταξη του τουρισμού από το 6,5% στο 13%. Προς το παρόν η κυβέρνηση δείχνει ανοιχτή τον Ιούνιο όμως να συζητήσει το ενδεχόμενο ενός ενιαίου συντελεστή στο ΦΠΑ στο 15%.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, φαίνεται πως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας στην ουσία έχει δρομολογήσει την ισχύ του και φέτος, όπως άλλωστε είχε αφήσει ανοιχτό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ανοιχτό φαίνεται όμως παραμένει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ένα θέμα για το οποίο πιέζει κυρίως η ΕΚΤ.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να δοθεί σε πρώτη φάση ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα.

Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.

newsit.gr

Back To Top