skip to Main Content
F8

Οργανωμένος καθαρισμός της παραλίας «Γραδάκια» Αργοστολίου, μέσω του προγράμματος «Νησί απαλλαγμένο από πλαστικό», με την καθοδήγηση της Pam Longobardi και των συνεργατών της ‘Drifter’s Project’ (Lauren Peterson και Susan Knippenberg), σε συνεργασία με: το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Αργοστολίου, της περιβαλλοντικής ομάδας «Wildlife Sense», την Διεύθυνση περιβάλλοντος και πρασίνου του Δήμου και του Λευτέρη Μαρκαντωνάτου, συνεργάτη της εταιρίας «Outdoor Kefalonia Elements» του Γιώργου Ποταμιάνου. Γράφει η Αναστασία Κανάκη

Οργανωμένος καθαρισμός της παραλίας «Γραδάκια» Αργοστολίου πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαϊου, μέσω του προγράμματος «Νησί Απαλλαγμένο από Πλαστικό». Το πρόγραμμα έγινε υπό την καθοδήγηση της Pam Longobardi και των συνεργατών της ‘Drifter’s Project’ (Lauren Peterson και Susan Knippenberg).

f

Απευθυνόταν στους μικρούς μας φίλους, μαθητές Δημοτικού και τους έμαθε τη μεθοδολογία του ‘ιατροδικαστή επιστήμονα’, που έχει αναπτύξει κατά την περισυλλογή των πλαστικών απορριμμάτων.

Ο οργανωμένος καθαρισμός πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Αργοστολίου (που εκπροσωπήθηκε από το 1ο σύστημα Προσκόπτων Αργοστολίου και το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αργοστολίου) με τις αρχηγούς τους, Ισμήνη Κρεμμύδα, Ντόνα Παλημέρη και Μαρία Βαλλιανάτου.

f1

Συνεργάτες επίσης ήταν και οι εθελοντές της περιβαλλοντικής ομάδας ‘Wildlife Sense’ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας,

f2

καθώς και υπάλληλος της Διεύθυνσης περιβάλλοντος και πρασίνου του Δήμου, με φορτηγάκι για την αποκομιδή των πλαστικών απορριμμάτων.

f3

Και τέλος, βοήθησε στην υλοποίηση του προγράμματος και ο Λευτέρης Μαρκαντωνάτος, (συνεργάτης της εταιρίας “Outdoor Kefalonia Elements”  του Γιώργου Ποταμιάνου), με αποτέλεσμα ο καθαρισμός να επεκταθεί και στις γειτονικές θαλάσσιες σπηλιές, με καγιάκ!

f4

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η προσφορά χυμών, φρούτων κ.ά. από τους χορηγούς του Προγράμματος (Σούπερ Μάρκετ «Πανταζάτος», Αρτοποιία-Ζαχαροπλαστική «Τρίτη Γενιά» και Αφοί Γερ. Πολλάτου & ΣΙΑ), καθώς και η αντηλιακή προστασία των συμμετεχόντων, για την οποία φρόντισε το Φαρμακείο του Παναγή Βαρτελά (Βλαχάτα Κεφ/νιάς).

Η ολοκλήρωση της δράσης περιελάμβανε θεατρικά παιχνίδια και ένα αυτοσχέδιο δρώμενο, με τα παιδιά να έχουν το ρόλο του θαλάσσιου πλαστικού Σκουπιδοτέρατος και του πλαστικού Σακουλοτέρατος, αλλά και το ρόλο των θαλάσσιων ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο και των φυλάκων της θάλασσας, δίνοντας κάπως έτσι το δικό τους δυνατό μήνυμα, ενάντια στο τέρας της πλαστικής ρύπανσης! Το θεατρικό αυτό παιχνίδι, επιμελήθηκε η Καλλιόπη Λιοσάτου (θεατροπαιδαγωγός και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά του Προγράμματος)!

f5

Τα παιδιά, όταν η δράση μπήκε στην τελική της ευθεία, έδωσαν τον όρκο του «Φύλακα της Θάλασσας», με σκοπό να προστατεύσουν τη θάλασσα, με το να επαναχρησιμοποιούν υλικά, να τα ανακυκλώνουν, και να μην χρησιμοποιούν πλαστικά μιας χρήσης.

f6

Επιπλέον σκοπός τους ήταν η ενημέρωση σε φίλους και στην οικογένειά τους σχετικά με όσα έμαθαν, ώστε να είναι στο εξής πιο υπεύθυνοι και να προστατεύουν το περιβάλλον σαν το σπίτι τους, καθώς είναι σπίτι όλων αυτών των ζώων που τόσο έχουμε όλοι μας ανάγκη για την ύπαρξη της αλυσίδας της ζωής!

f7

Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή μέρα, που ακόμη κι εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, παραδειγματιστήκαμε μέσα απ όσα με πολύ θεατρικότητα και εκφραστικότητα τόνιζαν η Pam Longobardi με τους συνεργάτες της, αλλά και η κ. Καλλιόπη Λιωσάτου!

Νιώσαμε ξανά την ευθύνη, που όλοι μας μικροί και μεγάλοι έχουμε απέναντι στο περιβάλλον και την φύση, που χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να υπάρχουμε!

Σεβασμός λοιπόν και συνέπεια στις μικρές, αλλά πολύ σημαντικές καθημερινές ενέργειες, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, και η ελπίδα να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος κάπως έτσι ..μεγαλώνει!

 

Back To Top