skip to Main Content
Siriza Tsipras1 708

Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τον ΣΥΡΙΖΑ: Διήμερο κρας τεστ για τη συμφωνία

  • Στο «κόκκινο» το εσωκομματικό θερμόμετρο
  • Το μεσημέρι του Σαββάτου η ομιλία του πρωθυπουργού
  • Θα μιλήσει στο κόμμα για την ανάγκη ενότητας
  • Φέρνει σκληρά μηνύματα από τους δανειστές
  • Λαφαζάνης και λοιπές τάσεις ανοίγουν τα χαρτιά τους
  • Ο χάρτης των συνιστωσών και ο παράγοντας Κωνσταντοπούλου

Σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο ο πρωθυπουργός καλείται αυτό το σαββατοκύριακο να κάνει… μασάζ στο κόμμα του και κυρίως στα μέρη εκείνα που δείχνουν να διαφωνούν με τις επιλογές για τη συμφωνία και ζητούν σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές.

Με τη συμπλήρωση σχεδόν 120 ημερών στη διακυβέρνηση της χώρας και τη συμφωνία να μην φαντάζει τόσο κοντά ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, το θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει… κόκκινο.

Χαρακτηριστικές είναι, άλλωστε, οι δηλώσεις στελεχών την εβδομάδα που πέρασε τα οποία κράτησαν χαμηλούς τόνους στην ΠΓ του κόμματος δίνοντας, ωστόσο, ραντεβού για το σαββατοκύριακο.

Το μεσημέρι η ομιλία του πρωθυπουργού – Τι θα πει

Σύμφωνα με πηγές ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στα όσα έχουν γίνει στις διαπραγματεύσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, αλλά και στις επαφές με Μέρκελ, Τσίπρα και Ολάντ. Αναμένεται, ακόμη, να τονίσει την ανάγκη ενότητας παρά τις διαφορετικές θέσεις και παράλληλα να υπογραμμίσει την αξία της συλλογικότητας στην κομματική και πολιτική δράση.

Ωστόσο, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός μάλλον κομίζει άσχημα μαντάτα, καθώς, οι δανειστές εξακολουθούν να τηρούν σκληρή στάση και απαιτούν τομές και παρεμβάσεις σε ζητήματα που είναι «κόκκινο πανί» για αρκετά από τα στελέχη και τις τάσεις του κόμματος.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι περίπου 350 και μπροστά σε αυτούς, εκτός του πρωθυπουργού, θα κληθούν να τοποθετηθούν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη. Αγνωστο, ακόμη, παραμένει αν θα κατατεθούν θέσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία.

Τα βλέμματα σε Αριστερή Πλατφόρμα και Λαφαζάνη

Είναι κοινό μυστικό ότι αρκετά στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για παράβαση κόκκινων γραμμών και προεκλογικών υποσχέσεων με… σημαία τους το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σημειωτέον ότι η τάση της οποίας ηγείται ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχει εκφραστεί αρκετές φορές υπέρ της ρήξης και κυρίως της συμφωνίας με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έστειλε σήμερα νέο μήνυμα για τη διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη των οργάνων του κόμματος πραγματοποίησαν εκδήλωση υπέρ της ρήξης με τους δανειστές μιλώντας για στάση πληρωμών απέναντι στους πιστωτές.

Ο παράγοντας Κωνσταντοπούλου

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, έρχεται και σε μια περίοδο όπου στο κόμμα φαίνεται να δημιουργείται κι ένας ακόμη πόλος γύρω από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι κινήσεις και δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής έχουν φέρει σε δύσκολη θεση τον πρωθυπουργό, ενώ, τα «χτυπήματα» των τελευταίων ημερών δημιούργησαν ακόμη περισσότερη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο… χάρτης των συνιστωσών

1.Το προεδρικό μπλοκ

Η «πλειοψηφία» ανήκει στο γνωστό μπλοκ των προεδρικών, δίχως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης ομοιογένεια και ταύτιση στο εσωτερικό της. Ενδεικτικό άλλωστε της «διάσπασης» υπήρξαν τα τρία ξεχωριστά ψηφοδέλτια που προηγήθηκαν στη νομαρχιακή συνδιάσκεψη της Α’ Αθήνας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σε αυτούς μετέχουν υπουργοί και βουλευτές όπως: Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης,Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Φίλης, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Μαντάς κ.α.
Στο εν λόγω μπλοκ εντάσσονται βουλευτές, αλλά και στελέχη της «Πλατφόρμας ‘10». Πιο συγκεκριμένα, μετέχουν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και οι Γιάννης Μπαλάφας, Σία Αναγνωστοπούλου, Πάνος Σκουρολιάκος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Νίκος Συρμαλένιος κ.α.

Στην «Ομάδα των 53», η οποία έκανε την εμφάνισή της το Ιούνιο του ’14, ανήκουν οι υπουργοί Θοδωρής Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι βουλευτές Ηρώ Διώτη, Βασιλική Κατριβάνου, Θεανώ Φωτίου, Αφροδίτη Σταμπούλη και Γεράσιμος Μπαλαούρας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για  στελέχη της προεδρικής τάσης της ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα) αλλά και της ΑΝΑΣΑ-ΑΚΟΑ-ΡΟΖΑ.

Και η «Ενωτική Κίνηση» όμως, που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της σε ένδειξη υποστήριξης του κυβερνητικού έργου, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι. Σ’ αυτή ανήκουν στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία: Γιάννης Μπουρνούς, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιάννης Μπασκόζος, Κώστας Πουλάκης και αρκετά μέλη της Κ.Ε. όπως οι Στέλιος Παππάς, Νίκος Σκορίνης κ.α.

2. Η «Αριστερή Πλατφόρμα»

Μεγάλη είναι η επιρροή της πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Με σταθερό πλαίσιο αναφοράς τόσο για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, και γνωστές τις  θέσεις της για το Χρέος και τις Ιδιωτικοποιήσεις, μετέχουν σε αυτήν οι: Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Αμανατίδης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Λίτσα Αμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Ζήσης Ζάννας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Χαραλαμπίδου Δέσποινα.
Φίλα προσκείμενος –παρότι δεν είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής- και ο βουλευτής Ημαθίας και γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας.

3.ΚΟΕ-ΔΕΑ

Μικρότερες δυνάμεις, πλην όμως όχι αμελητέες μετρούν οι αριστερόστροφες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΟΕ ( Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) είναι από τις «σκληρές» και καλύτερα οργανωμένες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και σ’ αυτήν εντάσσονται οι: Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Μαρία Τριανταφύλλου και ο Βασίλης Κυριακάκης. Στη ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), η οποία έχει ως επικεφαλής τον δημοσιογράφο Αντώνη Νταβανέλλο, ανήκουν τόσο η Ιωάννα Γαϊτάνη, αλλά και η νεοεκλεγείσα Ελένη Ψαρρέα.

4. Οι Πασοκογενείς

Η Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτείται από τέως στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχει επί της ουσίας διασπαστεί και οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχουν  εδώ και καιρό διαχωρίσει τη θέση τους από τον Αλέξη Μητρόπουλο (για θέματα συμμαχιών). Ο τελευταίος μάλιστα, -όπως και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης-έχουν εκφράσει τις σφοδρές τους αντιρρήσεις ενόψει της συμφωνίας, ενώ σ’ αυτή την ομάδα εντάσσονται και οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας.

5. Οι ανένταχτοι

Μεμονωμένες περιπτώσεις, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν οι επίσης προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη και Θόδωρος Παραστατίδης, και βέβαια η προερχόμενη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Ραχήλ Μακρή. Στο ίδιο… γκρουπ εντάσσονται τέλος, τόσο ο γνωστός Στάθης Παναγούληςαλλά και ο βουλευτής Καστοριάς Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.
Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top