skip to Main Content
Tsipras Lafazanis Syriza 708

Ο Τσίπρας ψάχνει συμφωνία στη Ρίγα -Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ υποφέρουν στην Αθήνα

  • Την ώρα που ο Τσίπρας δήλωνε αισιόδοξος για συμφωνία, ο Λαφαζάνης έριχνε προειδοποιητικές βολές
  • Αγριεύει η εσωκομματική αντιπολίτευση
  • «Δεν θα παραδοθούμε. Θέλουμε συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας», είπε στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
  • Φωνές και αντάρτικο αναμένονται το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Ρίγα της Λετονίας αναζητώντας με τους εταίρους μία κοινά αποδεκτή συμφωνία, που σημαίνει συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές, στην Αθήνα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπολύει νέα επίθεση κατά του «έντιμου συμβιβασμού».

«Δεν θα παραδοθούμε και θέλουμε συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας»

Συγκεκριμένα, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και εκπρόσωπος της Αριστερής Πλατφόρμας έριξε νέα βόμβα για το πώς θα πρέπει να είναι η συμφωνία που θα έρθει στο Κοινοβούλιο, στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα: «Οι διαπραγματεύσεις που κάνουμε είναι γιατί δεν θέλουμε να παραδοθούμε και θέλουμε μία συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας, που θα κρατήσει όρθια τη χώρα και τον λαό για να ξεφύγει από την κρίση».

«Οι διαπραγματεύσεις που κάνουμε είναι γιατί δεν θέλουμε να παραδοθούμε»

Ο κ. Λαφαζάνης, μιλώντας με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και απαντώντας στην παρατήρησή του να κάνει σαφή τη θέση που θα κρατήσει απέναντι στη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση, «ως εκπρόσωπος της Αριστερής Πλατφόρμας», ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πως στο Κοινοβούλιο εκπροσωπεί την κυβέρνηση «και όχι καμιά πτέρυγά της. Η κυβέρνηση έχει συλλογική πολιτική και αυτή εκφράζω αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Ο υπουργός τα είπε αυτά από το βήμα της Βουλής λίγη ώρα μετά τις φωτογραφίες Τσίπρα-Γιούνκερ με τη γραβάτα και ενώ οι ψίθυροι πως Ελλάδα και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, την ίδια στιγμή που η Ανγκελα Μέρκελ έδειξε ανυποχώρητη στη ρητορική της για περισσότερη δουλειά και συνεργασία με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται, δε, πως ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους. «Η συζήτηση χθες το βράδυ με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος».

Απαντήσεις Λαφαζάνη για Ρώσους και Αμερικανούς

Παράλληλα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης υπερασπίστηκε τη διέλευση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου από ελληνικό έδαφος και ανέφερε πως οι συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. «Θα συμβάλει στην Ελλάδα να αναχθεί σε ενεργειακό κόμβο, σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη με φθηνές τιμές στο φυσικό αέριο και δημοσιονομικά οφέλη. Είναι εθνικά επωφελής και για το δημόσιο και για το λαϊκό συμφέρον», σημείωσε.

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε προτεκτοράτο ούτε μπανανία, είπε ο κ. Λαφαζάνης

Από την άλλη, ο κ. Λαφαζάνης έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση δε δέχεται από κανέναν «να της τραβήξει το αυτί», δείχνοντας προς την πλευρά των ΗΠΑ. «Αυτοί εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα και προτεραιότητες. Εμείς υπηρετούμε το εθνικό μας συμφέρον. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε προτεκτοράτο ούτε μπανανία και ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική διεθνών και ενεργειακών θέσεων».

Εσωκομματικό «στρες τεστ» το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Εσωκομματικό «στρες τεστ» στον ΣΥΡΙΖΑ και με ορίζοντα την «αμοιβαία επωφελή συμφωνία» που επιδιώκει να συνάψει η κυβέρνηση με τους δανειστές, οι τάσεις από τα σπλάχνα του κόμματος παίρνουν θέση και δίνουν ραντεβού το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι ζυμώσεις και οι διεργασίες τους τελευταίους τέσσερις μήνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων ετοιμάζονται να ανοίξουν τα χαρτιά τους τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα, η «πλειοψηφία», οι λεγόμενοι ανεξάρτητοι, αλλά και οι μικρότερες τάσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, δε, αποκτά ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -όταν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή- μιας και είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει μέτρα αλλά και αρκετές υποχωρήσεις από το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top