skip to Main Content
An 67

Πάνος Ματιάτος: Τα παιδιά διαμορφώνουν χαρακτήρα μέσα από το μπάσκετ

Συνέντευξη στην Αθανασία Μαρκάτου

Με τις ομάδες του ΑΣΚ να μπαίνουν δυνατά στο ξεκίνημα της νέας αθλητικής χρονιάς συναντήσαμε έναν από τους πιο καταξιωμένους και έμπειρους προπονητές της ομάδας, τον Πάνο Ματιάτο, που μετράει πολλές δεκαετίες στον χώρο του αθλήματος και έχει αναθρέψει θα λέγαμε πολλούς αθλητές που εξελίχθησαν σε μεγάλα ταλέντα και διαφημίζουν την Κεφαλονιά μέσω του αθλητισμού.

Τον συναντήσαμε στο Γυμναστήριο, στο παρκέ όπου θεωρεί όπως είναι φυσικό το δεύτερο σπίτι του και όχι άδικα καθώς χωρίς αγάπη, σεβασμό και πολλές θυσίες για αυτό που κάνεις δεν θα μπορέσεις ποτέ να επιτύχεις.

-Coach να ξεκινήσουμε με την δουλειά που γίνεται στις υποδομές και στην διαδικασία της αναγνώρισης των παιδιών που διαθέτουν ταλέντο και έφεση στο άθλημα.

Υπάρχει μία τρομερή οργάνωση στα τμήματα υποδομής που ξεκινάνε από τα αρχάρια παιδιά και καταλήγουν μέχρι τους εφήβους. Σε όλα τα τμήματα υπάρχουν υπεύθυνοι προπονητές, οι οποίοι είτε είναι γυμναστές με ειδικότητα μπάσκετ είτε είναι επίσημοι προπονητές κάτι το οποίο θεωρείτε πολυτέλεια για ένα σύλλογο να έχει τόσους πολλούς έμπειρους ανθρώπους γνώστες του αντικειμένου και μπράβο. Τα τμήματα έχουν χωριστεί ηλικιακά, όλα είναι πλήρη προπονητών και ο σχεδιασμός τους είναι όχι μόνο ηλικιακά αλλά και σύμφωνα με τεστ που γίνονται και διαπιστώνεται εάν κάποιος έχει ταλέντο. Όπου τότε εάν υπάρχει ενδιαφέρον και εκ μέρους του παιδιού και των γονέων του ακολουθείται μία ειδική προπονητική διαδικασία σε αυτά τα παιδιά όταν προχωρήσουν και φτάσουν σε επίπεδο μίνι, παμπαίδων, παίδων. Από τη στιγμή που ξεκινάνε οι αγωνιστικές δραστηριότητες υπάρχει η δυνατότητα μέσα από το σύλλογο μας να λαβαίνουν μέρος σε όλα τα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ-Η. καθώς και σε επώνυμα camp ανά την Ελλάδα. Παράλληλα όμως επειδή έχουμε πολλά παιδιά στα τμήματα μας μπορούν όλα να παίζουν και να χαίρονται μέσα από τα εσωτερικά τουρνουά που διοργανόνουμε σαν σύλλογος και έτσι όλα να βελτιώνονται. Ήδη αθλητής που μέχρι πέρυσι δεν έπαιζε, μπήκε στους παμπαίδες και πήρε εμπειρίες μέσα από το εσωτερικό αυτό τουρνουά μας με αποτέλεσμα φέτος να παίζει επάξια στην ομάδα του παιδικού και του εφηβικού μας και να διακρίνεται για το ταλέντο του.

-Οι Παίδες ξεκίνησαν δυναμικά την νέα χρονιά και συνεχίζουν εξίσου δυνατά στην συνέχεια του πρωταθλήματος.

Η παιδική ομάδα έχει περάσει στη δεύτερη φάση καθώς και το εφηβικό που τερμάτισε πρώτο και προχωράει και αυτό στην επόμενη φάση. Συγχαρητήρια στον προπονητή τον κ. Δούλια και φυσικά στα παιδιά για τον αγώνα που κάνουν και στους γονείς που μας εμπιστεύονται. Είναι πολύ σημαντικό ότι πολλά από αυτά τα παιδιά του εφηβικού (3-4) προπονούνται και με την ανδρική ομάδα αποκομίζοντας δυνατές εμπειρίες. Για την παιδική ομάδα το όριο ηλικίας φέτος είναι να παίζουν παιδιά του 2001, εμείς δεν έχουμε πολλά σε αυτή την ηλικία και έτσι αυτό το εκμεταλλευόμαστε βάζοντας μικρότερα παιδιά να παίζουν δηλαδή του 2002 και του 2003 που είναι πάρα πολύ ταλαντούχα και θα έχουν τρομερή εξέλιξη. Η πραγματική τους αξία θα φανεί του χρόνου που θα μπορούν να παίξουν με υψηλές επιδόσεις στο παιδικό. Έτσι παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε φέτος καταφέραμε να περάσουμε στη δεύτερη φάση που ήταν και το ζητούμενο και να δώσουμε άλλους έξι αγώνες μέσα από τους οποίους θα πάρουν τα παιδιά μας ακόμα πιο πολλές πολύτιμες εμπειρίες.

Γνωρίζουμε ότι ο Αθλητικός Σύλλογος Κεφαλονιάς, κρατάει πάντα σε εγρήγορση τους αθλητές του και βρίσκει νέους τρόπους για να κρατάει τα παιδιά απασχολημένα καθόλη την διάρκεια της σεζόν αλλά και το καλοκαίρι με τα διάφορα αθλητικά camp που διοργανώνει.

Ο Σύλλογος κάθε χρόνο οργανώνει ένα ετήσιο καλεντάρι που πραγματικά φέρνει φοβερά αποτελέσματα με βασικό συντελεστή την συμμετοχή όλων του των τμημάτων του στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ-Η. Στις διακοπές του Πάσχα στέλνει αθλητές στο Λουτράκι όπου συμμετέχουν εκεί σε ένα διεθνές camp. Το καλοκαίρι χρόνια τώρα έχω προσωπική επαφή με το camp του κ. Ροδόπουλου που είναι το παλαιότερο και το καλύτερο στην Ελλάδα με τρομερή τεχνογνωσία και πηγαίνουμε εκεί ανελλιπώς με την δική μου επίβλεψη. Τα παιδιά συμμετέχουν, αποκτούν τρομερές εμπειρίες, γνωριμίες, φιλίες κ.λπ. Ένα άλλο σημαντικό που κάνει ο σύλλογος στα πλαίσια της βοήθειας των υποδομών είναι οι επισκέψεις μεγάλων αθλητών και προπονητών, χρόνια τώρα έχουν παρελάσει πάρα πολλοί καλοί προπονητές από τον Δοξάκη το Γιώργο που είναι στην Εθνική Ελλάδος, μέχρι τον Διαμαντόπουλο κ.α., όλοι καταξιωμένοι και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση και αθλητές μας όπως ο Αλέξης ο Παπαδάτος, που έρχεται το καλοκαίρι να πηγαίνει κοντά στα παιδιά, να τους μιλάει κάτι που είναι πολύ σημαντικό και να μας βοηθάει. Όλα αυτά βέβαια πραγματοποιούνται με την στήριξη του Θανάση του Μουϊκη που πάντα ακούει και υλοποιεί τις προτάσεις που κάνουμε και τις δικές μου “τρέλες” πολλές φορές. Δουλειά γίνεται και το καλοκαίρι ιδίως τον Ιούλιο με ενδυνάμωση των παιδιών σε στίβο και μπάσκετ. Με όλα αυτά θέλω να τονίσω ότι ο σύλλογος παραμένει ενεργός όλο το χρόνο εκτός 20 μέρες τον Αύγουστο.

-Από θέμα εξοπλισμού της ομάδας και των υποδομών σε τι σημείο βρίσκεται ο ΑΣΚ;

Όσον αφορά υλικοτεχνικό εξοπλισμό έχουμε φτιάξει ένα γυμναστήριο αυτή τη στιγμή με πράγματα που έχει φέρει ο Θανάσης ο Μουϊκης, τα οποία δεν τα έχουν μεγάλοι σύλλογοι, μιλούσα με τον Κώστα Κορρέ τις προάλλες και μου έλεγε ότι το Ψυχικό που παίζει στην Α2 Εθνική κατηγορία, τώρα παίρνει κάποια πράγματα τα οποία εμείς ήδη έχουμε πάρει.

-Πρόσφατα παίχτες της ομάδας του ΑΣΚ βρέθηκαν στην Πάτρα όπου συμμετείχαν στα Κλιμάκια της Δυτικής Ελλάδας.

Ο Σύλλογος είχε πάντα καλές επαφές με τα κλιμάκια της Πάτρας και γιατί το λέω αυτό, γιατί οι εκάστοτε προπονητές είχαν εκτιμήσει το μάτι που είχαμε το προπονητικό που κοιτούσαμε πάντα αξιοκρατικά. Όταν θα στέλναμε παίκτη από εδώ ήταν αθλητής που σίγουρα θα τον κοίταζε ο προπονητής εκεί, μπορεί να μην του έκανε, αλλά ήταν αξιόλογος. Και αυτό φυσικά μεγαλούργησε με τον Αλέξη Παπαδάτο, που είχαμε στείλει ένα παιδάκι που ούτε καν το έπιανε το μάτι σου, και είδαν έναν θησαυρό. Ένας αθλητής που έγινε αρχηγός όλης της περιοχής εδώ και είχε την καριέρα που είχε. Γενικά οι παίκτες που στείλαμε ήταν αξιόλογοι και είχαν μία θετική παρουσία. Και επειδή συγκεκριμένα βρίσκεται εκεί και ο Βαρθολομαίος Κιτσούκαλης προπονητής που ήταν και τότε με τον Αλέξη. Τους καλούμαι όποτε μπορούν, έρχονται και αυτοί εδώ και μας προτείνουν χρήσιμα πράγματα. Είμαστε και με την Ομοσπονδία την ΕΣΚΑ-Η στο κομμάτι των κλιμακίων σε πολύ καλή συνεργασία. Τέλος θα ήθελα να προτείνω στον Γενικό μας Διευθυντή να αναλάβουμε έναν τελικό πανελληνίων πρωταθλημάτων στην Κεφαλονιά!

-Πως αισθάνεσαι τόσα χρόνια που συμμετέχεις και είσαι μέρος αυτής της μεγάλης αθλητικής οικογένειας του ΑΣΚ;

Νοιώθω πολύ τυχερός που βρίσκομαι στον σύλλογο γιατί μου δίνεται η ευκαιρία αυτό που αγαπάω χρόνια τώρα να μπορώ να το υλοποιώ με κάποια μεγαλύτερη άνεση και με τις καλύτερες συνθήκες θα έλεγα. Υπάρχει άριστη συνεργασία με τους προπονητές και ιδιαίτερα με τον Θανάση τον Μουίκη.

-Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι σαν επίλογο στην κουβέντα μας Coach;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου στους γονείς που δείχνουν πραγματικά τέτοια αγάπη στον Σύλλογο και δείχνουν εμπιστοσύνη σε εμάς.  Ξέρουν ότι γίνεται δουλειά, ξέρουν ότι περνάνε καλά τα παιδιά τους και αυτό είναι πολύ βασικό, γιατί μέσω του αθλήματος διαμορφώνουμε χαρακτήρα προς το καλύτερο. Εγώ αισθάνομαι ικανοποίηση να βλέπω παιδιά που τα είχα στη παιδική ομάδα εδώ και 15-20 χρόνια τώρα να είναι επιστήμονες και πετυχημένοι στην ζωή. Αυτό είναι μεγάλη ικανοποίηση για μένα, όπως βλέπω τον Αλέξη με την πορεία που έκανε, βλέπω τον Βαλλιανάτο που τον βοηθήσαμε και τώρα με συνέπεια και ωριμότητα βοηθάει την ομάδα στα 37 του, αυτά είναι ότι καλύτερο και η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που πραγματικά μου δίνουν.

Πηγή: portoni.gr

Back To Top