
Πάτησε τα σταφύλια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τζαννάτων
Μία εξαιρετική εκπαιδευτική αναπαράσταση του παραδοσιακού πατήματος των σταφυλιών στον λινό είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τζαννάτων σε μία προσπάθεια να γνωρίσει στους νεώτερους και να θυμίσει στους παλιότερους τις παλιές καλοκαιρινές γεωργικές ασχολίες των προγόνων μας.
Στον προαύλειο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τζαννάτων που εδρεύει τώρα ο Σύλλογος στήθηκε το σκηνικό της όλης διαδικασίας, με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πόρου, Γιάννη Πετράτο να οδηγεί ένα τρακτέρ με καρότσα πάνω στην οποία υπήρχαν κοφίνια γεμάτα σταφύλια.
Τα σταφύλια από την καρότσα κουβάλησαν μέλη του Συλλόγου στον λινό όπου και τα άδειασαν μέσα, αμέσως μετά σύμφωνα με το έθιμο, οι δύο άντρες μιας υποτιθέμενης οικογένειας, φώναξαν την μάνα και την κόρη για να τους πλύνουν τα πόδια έτσι ώστε να μπουν μέσα στον λινό και να πατήσουν τα σταφύλια. Αφού πραγματοποιήθηκε η διαδικασία του πατήματος των σταφυλιών από τα μέλη του Συλλόγου Τζαννάτων, τη θέση τους πήραν στην συνέχεια μικρά παιδιά, τα οποία όπως ήταν φυσικό το διασκέδασαν με την ψυχή τους.
Ο μούστος που βγήκε από τον λινό μπήκε σε ένα δοχείο που ονόμαζαν Σέκιο και το οποίο χρησιμοποιούσαν τα παλιά χρόνια για να μετρήσουν την ποσότητα του μούστου ενώ στην συνέχεια χρησιμοποίησαν λίγο από τον χυμό των σταφυλιών σε ένα ποτήρι για να μετρήσουν τον βαθμό του οινοπνεύματος του χυμού των σταφυλιών, ο οποίος πρέπει να είναι γύρω στο 13, με ένα αβγό και ένα μουστόμετρο.
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τζαννάτων, Μαρίνα Σιμωτά, η οποία ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου αλλά και όσους βοήθησαν στην εκπαιδευτική και άκρως διασκεδαστική αναπαράσταση του παραδοσιακού «πατήματος των σταφυλιών» και τον κόσμο που αποδέχθηκε την πρόσκληση του Συλλόγου. Μετά την ολοκλήρωση της αναπαράστασης ακολούθησε το καθιερωμένο βράσιμο του μούστου που με τη σειρά του θα οδηγήσει στην παρασκευή της μουσταλευριάς. Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με πολύ χορό και φαγητό όπως ορίζει άλλωστε και το έθιμο.
Και του Χρόνου!
Πηγή: portoni.gr