skip to Main Content
An 27

Ποντάρει στα σίγουρα το ΔΝΤ – Ένα μικρό μνημόνιο τα προληπτικά μέτρα που ζητούν!

Στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το ΔΝΤ περιλαμβάνονται οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων, πάγωμα όλων των προσλήψεων, ομαδικές απολύσεις ακόμα και στο Δημόσιο, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά και μείωση του αφορολογήτου
– Θέλουν πλήρη απελευθέρωση των “κόκκινων” δανείων, χωρίς δίχτυ προστασίας για κανέναν δανειολήπτη
– Προτείνουν έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.182 ευρώ
– Βάζουν θέμα παγώματος μπόνους και προαγωγών για όσους είναι στα ειδικά μισθολόγια

Ούτε έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ούτε πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, αλλά μέτρα που θα αποδώσουν άμεσα αν χρειαστεί ζητεί το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτά τα μέτρα, εκτός των 5,4 δις που έχουν ήδη συμφωνηθεί θα έχουν άμεσο αντίκρυσμα και θα “ματώσουν” ακόμα περισσότερο τους πολίτες.

Άλλωστε το ΔΝΤ έχει διαπιστώσει ότι μόνο μέσα από την περικοπή κρατικών δαπανών θα επιτευχθούν οι στόχοι και οι αριθμοί θα συνεχίσουν να ευημερούν αλλά οι πολίτες όχι…

Το ερώτημα που αιωρείται εδώ και εβδομάδες είναι με ποιόν τρόπο θα εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γνωρίζει πολύ καλά ότι τέτοια μέτρα δεν είναι δυνατόν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

Σύμφωνα με το capital.gr τα μέτρα που ζητήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο είναι μέτρα σοκ και αν αναγκαστεί η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου να τα εφαρμόσει θα έρθει αντιμέτωπη με κοινωνικές εκρήξεις. Οι δανειστές ζήτησαν:

– μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του μισθολογίου αλλά και στα ειδικά μισθολόγια

– μείωση του προσωπικού στο δημόσιο ακόμη και με απολύσεις

– πάγωμα όλων των προσλήψεων

– οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων

– οριζόντια περικοπή των επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ

Και εκτός από αυτά το ΔΝΤ δέχθηκε κι άλλη μείωση του αφορολόγητου και κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών. Αν μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο, τότε από του χρόνου θα ειναι αυξημένη η παρακράτηση φόρου και θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Ο εφιάλτης όμως δεν τελειώνει εδώ. Το πακέτο που έχουν προτείνει οι δανειστές για να βγεί ο λογαριασμός είναι: ομαδικές απολύσεις, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά (που οδηγεί σε περικοπές συντάξεων), η μείωση του αφορολογήτου και η απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων. Μάλιστα στο 15σέλιδο κείμενο με τις θέσεις του Ταμείου δίνεται και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παρεμβάσεις, με προτεινόμενα μέτρα ακόμα και ανά τρίμηνο.

Το επιχείρημα του ΔΝΤ είναι πως τα μέτρα αυτά θα ληφθούν σε περίπτωση που δεν βγαίνουν οι αριθμοί και πέσει έξω το πρόγραμμα. Η απαίτηση αυτή προβάλλεται παρά το ότι η πρόβλεψη του Ταμείου για έλλειμμα 0,6% το 2015 δεν επιβεβαιώθηκε.

Για να αιτιολογήσει αυτή την εμμονή για «μέτρα-κάβα» το Ταμείο αμφισβητεί ακόμα και τα νούμερα της Εurostat. Αυτό που ουσιαστικά διεκδικεί είναι να έχει ενεργή συμμετοχή στην όλη διαδικασία υπολογισμού των αριθμών, που μέχρι τώρα ήταν σε ευρωπαϊκά χέρια.
Μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε τη δυνατότητα στους «παίκτες», που είναι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, να συμμετέχουν στην επεξεργασία των στοιχείων της Ευρώπης. Αυτό όπως είναι φυσικό προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Γηραιά Ηπειρο και ξεχωριστή σημασία έχει η αιχμηρή τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις εξελίξεις.

Στην ατζέντα

Στο κείμενο που έχει καταθέσει το Ταμείο υπάρχουν εκτενείς αναφορές στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε μια σειρά θεμάτων (να σημειωθεί πως χωριστό κείμενο υπήρχε από την ευρωπαϊκή πλευρά). Τα εργασιακά παραμένουν στην ατζέντα του ΔΝΤ, με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων να είναι στην πρώτη γραμμή (θέμα που προτείνεται να αντιμετωπιστεί ως τον Σεπτέμβριο).

Ζητούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας εντός του έτους, για να γίνει πιο απλός ο εργατικός κώδικας και να εξαλειφθούν οι διαφορές που υπάρχουν με τη διεθνή νομοθεσία. Παράλληλα μπαίνουν και θέματα που «παραδοσιακά» απασχολούν το Ταμείο, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Στο συνταξιοδοτικό το ΔΝΤ ζητά να εφαρμοστούν οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια, στους οποίους περιλαμβάνεται και η διάταξη για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει πως κάθε φορά που προκύπτει οικονομικό κενό στα Ταμεία θα ψαλιδίζονται οι επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο αυτό δεν έχει εφαρμοστεί από την κυβέρνηση, καθώς ουσιαστικά θα άνοιγε τον δρόμο για μειώσεις συντάξεων… ανά τακτά διαστήματα.

Εκτενής αναφορά γίνεται στο σύστημα πρόνοιας και στον… εξορθολογισμό των καταβαλλόμενων επιδομάτων (οικογενειακών, αναπηρίας κ.ά.), τα οποία συνδέονται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Παράλληλα επαναλαμβάνεται η υποχρέωση για κατάργηση του ΕΚΑΣ (επίδομα που δίνεται στους χαμηλοσυνταξιούχους) έως το 2019, μέτρο που ξεκινά φέτος και θα τρέξει σταδιακά. Στο Ασφαλιστικό το Ταμείο εμφανίζεται ιδιαίτερα ενημερωμένο, καθώς αναφορά γίνεται ακόμα και στις συντάξεις χηρείας.

Στο κείμενο αυτό περιλαμβάνονται και μια σειρά δομικών για το Ασφαλιστικό παρεμβάσεων, που στην πορεία αντιμετωπίστηκαν. Σε αυτά είναι η καθιέρωση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ για την 20ετία και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στα Ταμεία (η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο συζητείται στις επιτροπές).

Το Φορολογικό

Στα «αγαπημένα» θέματα του Ταμείου είναι και το Φορολογικό, όπου προτείνεται έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.182 ευρώ. Παράλληλα ζητείται να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε βιβλία, περιοδικά και υπηρεσίες ψυχαγωγίας, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στον ΕΝΦΙΑ. Θα πρέπει να παρουσιαστούν αναλυτικές προτάσεις για το πώς θα γίνει η ευθυγράμμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων έως τον Ιούλιο του 2017.

Και φυσικά υπάρχει και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, με τη συζήτηση να… επικεντρώνεται στην άρση του πλέγματος προστασίας. Αυτό που ζήτησαν οι δανειστές είναι να τροποποιηθεί άμεσα η νομοθεσία για την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα (δηλαδή τα λεγόμενα funds). Να σημειωθεί πως στο θέμα των δανείων το Ταμείο είχε βρει συμμάχους και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο.
Στο… επίκεντρο βρίσκονται και θέματα που αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους, με τους δανειστές να εμφανίζονται ιδιαίτερα αυστηροί.

Μεταξύ άλλων μπαίνει θέμα παγώματος μπόνους και προαγωγών για όσους είναι στα ειδικά μισθολόγια αλλά και η διατήρηση για μία τριετία της αναλογίας μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.

Εκεί είχε κάνει αναφορά σε μέτρα κοντά στο 4% με 5% του ΑΕΠ, εκτινάσσοντας τον λογαριασμό στα 8 με 9 δισεκατομμύρια ευρώ (μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο Ασφαλιστικό).
Πάνω σε αυτό το σενάριο κινήθηκε στη συνέχεια το Ταμείο, που σε αντίθεση με την Κομισιόν δεν αρκείται σε μέτρα 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να καλυφθεί ο… επιθυμητός στόχος για το Ταμείο, τελικά μπήκε το θέμα των «μέτρων-κάβα».

newsit.gr

Back To Top