skip to Main Content
Okap

Πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων πρόληψης σακχαρώδη διαβήτη στο Δήμο Κεφαλλονιάς.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία  το Πρόγραμμα Πρόληψης του σακχαρώδη διαβήτη,που πραγματοποιήθηκε  από 21 Σεπτεμβρίου εως 30 Σεπτεμβρίου 2015, και  υλοποίησε ο Δήμος Κεφαλλονιάς, το  Τμήμα Πρόνοιας, Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας  και ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας (Ο.Κ.Α.Π.) του Δήμου μας, σε συνεργασία  με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και τα Κέντρα Πρόληψης Υγείας. Στόχος του προγράμματος ήταν η πρόληψη και ή έγκαιρη διάγνωση της νόσου , καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες αυξημένης νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας.

Για την διευκόλυνση των πολιτών, που επιθυμούσαν να εξεταστούν οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν, στα  τρία (3) ΚΑΠΗ του Δήμου Κεφαλλονιάς: Στο ΚΑΠΗ Δ.Ε Αργοστολίου, στο ΚΑΠΗ Δ.Ε Λειβαθούς , στο ΚΑΠΗ Δ.Ε Πυλάρου και στη Μονάδα «Βοήθεια στο σπίτι» Δ.Ε Παλικής ( πρώην κτίριο ΠΙΚΠΑ).

Εξετάσθηκαν περίπου  500 δημότες μας στην πλειοψηφία τους,  άτομα άνω των 55 ετών. Η μέτρηση του σακχάρου πραγματοποιήθηκε από  τις Νοσηλεύτριες του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Κεφαλλονιάς.

Αρωγός του προγράμματος, ήταν  τα Φαρμακευτικά Εργαστήρια CANA τα οποία  χορήγησαν  το αναλώσιμο υλικό (μηχανήματα μέτρησης , ταινίες σακχάρου, βελόνες καθώς και το έντυπο υλικό).

Ακολουθούν  τα Μηνύματα: Δημάρχου Κεφ/νιάς κ. Α. Παρίση, του  Α/δημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας κ. Ευαγ. Κεκάτου και του Προέδρου του Ο.Κ.Α.Π κ. Μιχαήλ Γάκη.

  Αλέξανδρος Παρίσης, Δήμαρχος.

Με ιδιαίτερη τιμή ο Δήμος Κεφαλονιάς συμμετείχε στο Πρόγραμμα Δωρεάν Εξετάσεων «Πρόληψης Σακχαρώδη Διαβήτη», συμπληρώνοντας με συγκίνηση το «ανθρώπινο πρόσωπο» της Δημοτικής Αρχής, της οποίας κυρίαρχη προτεραιότητα αποτελεί η Ανθρωπιστική Φροντίδα σε κάθε της μορφή.

Η άψογη συνεργασία του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας (Ο.Κ.Α.Π.) του Δήμου μας με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και τα Κέντρα Πρόληψης Υγείας, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Προέδρου του Ο.Κ.Α.Π. , Δρ Μιχάλη Γάκη, και των ταλαντούχων συνεργατών του, έφεραν σε επιτυχία προς όφελος των πολιτών ένα πολύτιμο πρόγραμμα πρόληψης , που έγκαιρα επισημαίνει την αναγκαιότητα της Θεραπευτικής φροντίδας πριν να είναι αργά.

Από την πλευρά μου επιθυμώ να ευχαριστήσω και να συγχαρώ ταυτόχρονα όλους όσους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνέβαλαν στην άριστη εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος.

Τέλος, ως Δήμαρχος του Νησιού, περιμένω με ενδιαφέρον το επόμενο Πρόγραμμα Πρόληψης, που με χαρά μέσω των θεσμοθετημένων Υπηρεσιών και των εξειδικευμένων Στελεχών τους θα εφαρμόσουμε.

 Ευάγγελος Κεκάτος, Α/Δήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας.

Με γνώμονα την Αρχή, που επισημαίνει την αναγκαιότητα της «Πρόληψης», με σεβασμό στο πολύτιμο αγαθό της Υγείας και κατ’ επέκταση της έγκαιρης και έγκυρης φροντίδας της, και με ενθουσιασμό συμμετείχε ο Δήμος της Κεφαλονιάς στο ιδιαίτερα σημαντικό Πρόγραμμα πρόληψης μέσω δωρεάν εξετάσεων του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Δέκα μέρες, πολύτιμες για την υγεία των πολιτών του Νησιού, από 21 έως 31 Σεπτεμβρίου, αφιερώθηκαν με τον επιτυχή συντονισμό του Προέδρου του Ο.Κ.Α.Π. Δρ.Μιχάλη Γάκη, της Υπεύθυνης Κοινωνικής Λειτουργού κ. Ανθής Αρβανιτάκη  και των Συνεργατών τους, στις εργαστηριακές εξετάσεις σχεδόν 500 συμπολιτών μας από τέσσερες διαφορετικές Δημοτικές Ενότητες του Νησιού μας.Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο  Υγιών Πόλεων , στα Κέντρα Πρόληψης , στην Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου, στις Νοσηλεύτριες του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και φυσικά στους Χορηγούς (Φαρμακευτικά Εργαστήρια CANA) , που προσέφεραν ευγενώς τα αναλώσιμα  υλικά.

Μιχαήλ Γάκης , Πρόεδρος Ο.Κ.Α.Π

Με δεδομένο το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που πλήττει  ιδιαίτερα τις παροχές υγείας στη χώρα μας, είναι σημαντικό να υλοποιούνται με μηδενικό κόστος για τους ωφελούμενους  στοχευμένες δράσεις πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης προβλημάτων υγείας, που αφορούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μας, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη.

Θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς κο Αλέξανδρο Παρίση και τον Α/δήμαρχο Υγείας και Πρόνοιας κο Κεκάτο Βαγγέλη, για την  αμέριστη συμπαράστασή τους.

Συγχαρητήρια στην υπεύθυνη υλοποίησης του Προγράμματος  Κοινωνική Λειτουργό κα Ανθή Αρβανιτάκη, τον Διευθυντή του Τμήματος Πρόνοιας , Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας κο Δημουλιό Δημήτριο αλλά όλους τους συντελεστές του Προγράμματος, που εργάστηκαν με συνέπεια για την οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος.

Ηθική ικανοποίηση για όλους  μας η μεγάλη συμμετοχή και ελπίζουμε ικανοποίηση των συμπολιτών μας.Χρέος μας, η αξιοποίηση όποιων παρόμοιων προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης αναφορικά με προβλήματα υγείας των συμπολιτών μας.

Ο Πρόεδρος

Μιχαήλ Γάκης

 

Back To Top