skip to Main Content
Tsipras Merkel Verolino 708

Ραντεβού στο Βερολίνο: Με κατάλογο μεταρρυθμίσεων πάει ο Τσίπρας στην Μέρκελ

  • Στις 7 το απόγευμα η κρίσιμη συνάντηση
  • Με διάθεση συγκλίσεων αλλά «όχι» σε πολιτικές λιτότητας στο τετ α τετ ο Αλέξης Τσίπρας
  • Εναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων θα δώσει ο πρωθυπουργός στην Γερμανίδα Καγκελάριο
  • Ποιες οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από το ραντεβού στο Βερολίνο
  • Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Γερμανία

Τις πύλες της καγκελαρίας στο Βερολίνο θα διαβεί σήμερα το απόγευμα για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός,- ως επίσημος προσκεκλημένος της Άνγκελα Μέρκελ- καθώς πρόκειται για μία συνάντηση καθοριστικής σημασίας από την οποία θα κριθούν πολλά για την τύχη του ελληνικού προβλήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη συνάντηση “με διάθεση συγκλίσεων, αλλά όχι αποδοχής των πολιτικών λιτότητας”, έλεγαν στο iefimerida.gr κυβερνητικοί κύκλοι, ενώ ταυτόχρονα προϊδέαζαν πως θα είναι πλούσια η γκάμα των θεμάτων που θα αναπτύξουν οι δυο αρχηγοί.

Η βασική εκτίμηση και προσδοκία του Μεγάρου Μαξίμου πάντως, είναι ότι η σιδηρά κυρία της Γερμανίας βλέπει τα πράγματα ευρύτερα και με πλήρη συναίσθηση του βάρους που θα έχουν οι αποφάσεις της για το μέλλον της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολη υπόθεση το αποψινό τετ α τετ.

Με τις μεταρρυθμίσεις στο χέρι ο Αλέξης Τσίπρας

Σύμμαχος της Γερμανικής πλευράς, είναι αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι η χώρα ξεμένει από χρόνο και χρήμα, την ώρα μάλιστα που το τελευταίο ρέει, μέσα από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, το γνωστό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Από την ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, αν και δεν αποκαλύπτουν πόσες ακριβώς θα είναι οι σελίδες των μεταρρυθμίσεων, επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με ένα πρώτο κατάλογο. Έτσι, απέναντι στις πιέσεις της Καγκελαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει τα εξής:

  • να προτάξει την αποφασιστικότητα για αλλαγές δομικές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα για να δοθεί ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας
  • σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συλλογής φόρων, θα τονίσει ότι είναι έτοιμος να ακολουθήσει το…γερμανικό δρόμο, ώστε να εισπραχθούν
  • πιθανότατα θα θέσει το θέμα συνεργασίας στο μέτωπο καταπολέμησης της διαφοράς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πρόκειται για μια ειλικρινή προσπάθεια επαναπροσέγγισης των διμερών σχέσεων με ένα μανδύα νέας αξιοπιστίας
  • θα επιμείνει στην ανάγκη να μπει φρένο σε οριζόντιες πολιτικές περικοπών
  • για το επίμαχο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σχέδιο με ιδέες για επενδύσεις και συμπράξεις

Με φόντο τα παραπάνω, η δύσκολη εξίσωση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το πώς θα “πακετάρει” τον προωθητικό αυτό “συμβιβασμό” , αλλά και τι θα δώσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων –ιδιωτικοποιήσεων για να κερδίσει κάτι στο πεδίο της αγοράς εργασίας και στο δημοσιονομικό.

Στο τραπέζι και οι γερμανικές αποζημιώσεις

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, ωστόσο στη συζήτηση αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα διμερών σχέσεων και κυρίως να ανοίξει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Βερολίνο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί γύρω στις 11 το πρωί από την Αθήνα, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για το ταξίδι προς το Βερολίνο.  Στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία και στην συνέχεια ο πρωθυπουργός και η Μέρκελ θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση. Στις 7μμ τοπική ώρα θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε  ερωτήσεις. Αμέσως  μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top