skip to Main Content
Maximou Megaro 708

Σαββατοκύριακο φωτιά: Σβήνουν «κόκκινες γραμμές» και γράφουν μέτρα

  • Κλειδώνουν τα μέτρα που θα φέρουν Αθήνα και δανειστές πιο κοντά σε συμφωνία
  • Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Σταθάκη
  • Στην εισπρακτική λογική του νέου φορολογικού πακέτου θα στηριχθεί η κυβέρνηση
  • Για την Δευτέρα πάντως οι δανειστές δεν βλέπουν συμφωνία στο Eurogroup
  • Ο πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος και περιμένει μία θετική δήλωση

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους αντιπρόεδρο της κυβένρησης Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση σβήνει και γράφει μέτρα και κόκκινες γραμμές προκειμένου να ικανοποιήσει από τη μία τους δανειστές και να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία, αλλά και να μην δημιουργήσεις τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τα στελέχη που υποστηρίζουν «ούτε βήμα πίσω στις κόκκινες γραμμές».

Η ελληνική πλευρά γνωρίζει πως στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, αφού από την πλευρά των δανειστών ξεκαθαρίζεται με κάθε τρόπο πως υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα βγει «λευκός καπνός» και θα υπάρξει μία θετική δήλωση που θα  ανοίγει το δρόμο για συμφωνία.

Με όπλο το νέο φορολογικό πακέτο

Η αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώς στο ΦΠΑ, μέτρα που θα μεταφέρουν φορολογικό βάρος στα υψηλά εισοδήματα και στους έχοντες καθώς και ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής βρίσκονται υπό εξέταση, συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά αποδοχής και από τις δύο πλευρές.

Η καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες πλην ορισμένων βασικών που θα μείνουν στον χαμηλό συντελεστή ( φάρμακα κα), φαίνεται, συμφώνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, ότι θα είναι ένα από τα βασικά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εξακολουθούν να βρίσκονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη είσπραξη του φόρου στα νησιά του Αιγαίου.

Τα εισπρακτικά μετρά του νέου φορολογικού πακέτου θα επικεντρώνονται στα υψηλότερα εισοδήματα. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, χωρίς ως τώρα να έχουν κλειδώσει και οι αποφάσεις, είναι και η επιβολή έκτακτου φόρου στις 500 πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας. Εξετάζεται ακόμη η αναστολή της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο όριο που μπορεί να είναι και τα 50.000 ευρώ ενώ δεν αποκλείονται αναπροσαρμογές προς τα πάνω στον ανώτερο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, – που αφορούν τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2011 – 597 οικογένειες δηλώνουν εισόδημα στη χώρας μας άνω των 400.000 ευρώ. Εισόδημα υψηλότερο των 50.000 ευρώ δηλώνουν 283.433 φορολογούμενοι και άνω των 30.000 ευρώ δηλώνουν 888.164 φορολογούμενοι ( ή το 16% του συνόλου). Το πιθανότερο είναι τα στοιχεία αυτά έχουν μεταβληθεί λόγω της κρίσης και των περικοπών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε μισθούς και συντάξεις, απεικονίζουν ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τον χάρτη των δηλωθέντων εισοδημάτων στη χώρα μας.

Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι ακόμη η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, σκάφη  ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ για ακόμη ένα έτος.

Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός

Εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στην «Ωρα του πρωθυπουργού» εξέφρασε την αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων τονίζοντας πως «Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί μία έντιμη και αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους. Υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης». Παράλληλα ο κ.Τσίπρας προειδοποίησε πως «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία – και το έγκλημα, η δολοφονία της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε, δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι το επιχειρήσουν».

Μέρκελ: Μιλήσαμε πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα με τον Τσίπρα

Εκπρόσωπος της Καγκελαρίας επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μάλιστα η εκπρόσωπος της Μέρκελ είπε πως η καγκελάριος μίλησε αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Μάλιστα την Τετάρτη η επικοινωνία διήρκησε αρκετή ώρα.

Βερολίνο: Δεν έχουμε υψηλές προσδοκίες για το Eurogroup της 11ης Μαΐου

Συγκρατημένη ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, ως προς τι περιμένει η γερμανική πλευρά από το επικείμενο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιέγκερ δήλωσε: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει υψηλές προσδοκίες για το Eurogroup της 11ης Μαΐου», δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Martin Jaeger. Ο Jaeger επιβεβαίωσε, επίσης, ότι το ελληνικό ζήτημα ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνάντηση που είχαν χθες, 7 Μαΐου.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top