skip to Main Content
An 72

Σκουρλέτης-ΚΕΔΕ: Παράταση για πολυνομοσχέδιο, Επιτροπή Καλλικράτη -Αποδίδονται τα παρακρατηθέντα

Παράταση παίρνουν τόσο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση όσο και η Επιτροπή για τον Καλλικράτη, όπως προέκυψε κατά τη σημερινή συνάντηση του νέου υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Συγκεκριμένα, αναφορικά με το νομοσχέδιο ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό του, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ  Κώστας Πουλάκης, τόνισε ότι οι εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής της οποίας προεδρεύει αναμένεται να πάρουν παράταση 2 έως 3 μηνών.

Στο ζήτημα των οικονομικών εκκρεμοτήτων, ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ότι η τελευταία δόση των παρακρατηθέντων, ύψους 214 εκατ. ευρώ, θα αποδοθεί στους δήμους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επίσης, εξετάζεται η μεθοδολογία για την απρόσκοπτη καταβολή 324 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ, για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, οι οποίες δημιουργήθηκαν έως τις 30/4/2016, μετά από δήλωσή τους, ενώ γίνεται προσπάθεια για την κάλυψη του συνολικού ποσού των ληξιπροθέσμων.

Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική του υπουργείου ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι σκοπός του είναι να κινηθεί εντός του πλαισίου των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας, προκειμένου ώριμα ζητήματα να προωθηθούν. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αδράνειας στα πολύ κρίσιμα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΚΕΔΕ: Τι ζήτησε για πολυνομοσχέδιο, συμβασιούχους

Από την πλεύρα των εκπροσώπων των δήμων:

  • Ζητήθηκε να προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  , το οποίο προετοίμασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα και επείγοντα θέματα, που αφορούν στη λειτουργία των δήμων.
  • Ζητήθηκε να αποδοθεί άμεσα και πάντως μέσα στο 2016 η τελευταία δόση των παρακρατηθέντων πρώτης γενιάς ύψους 214 εκ. ευρώ. Τόνισαν δε ότι για το 2017, θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι οικονομικής ενίσχυσης των δήμων, σε αντικατάσταση της «ένεσης των παρακρατηθέντων». Μέχρι δε να εξεταστεί η απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, να εξευρεθεί τρόπος  ώστε το 2017 να μην καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων,  διασφαλίζοντας τουλάχιστον ότι η χρηματοδότησή τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2016.
  • Τέθηκε το θέμα της παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας ζητώντας είτε την επανεξέταση της πρόσφατης ρύθμισης, εισάγοντας το δυνητικό χαρακτήρα της εφαρμογής της από τους δήμους, είτε να εξευρεθεί λύση για το κόστος εφαρμογής της, εκτός των δημοτικών προϋπολογισμών.
  • Ζητήθηκε η άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού στους δήμους με την άμεση έναρξη της διαδικασίας της εθελοντικής κινητικότητας πλεονάζοντος προσωπικού, με προτεραιότητα στους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους.
  • Τέθηκε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις δικαστικές διώξεις των δημάρχων, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου να διασφαλίσει ότι θα μπορούν οι δήμαρχοι να ασκούν ελεύθερα τα καθήκοντά τους , στο πλαίσιο των προβλέψεων του νόμου.
  • Ζητήθηκε να διαμορφωθεί ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020» και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει οι Διαχειριστικές Αρχές Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων να προβλέψουν συγκεκριμένες κατηγορίες έργων και δράσεων για τους δήμους.
  • Σε ότι αφορά στη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του Καλλικράτη, ζητήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς ο διάλογος, με στόχο τη βελτίωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, τη διεύρυνση της συμμετοχής τους στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το μεγάλο αυτό θέμα θα κατατεθούν στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 1-3 Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε: “Σήμερα είχαμε την πρώτη διερευνητική συνάντηση με τον νέο υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη και του θέσαμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους δήμους και τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης. Εκ μέρους μας δηλώσαμε την πρόθεση και τη διάθεσή μας να υπάρξει συνεργασία, μεταξύ ημών και του «υπουργείου της Αυτοδιοίκησης», ζητώντας διάλογο για όλα τα θέματα που μας αφορούν αλλά και τη συμβολή του υπουργείου στο να μην αιφνιδιάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποφάσεις, ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες άλλων υπουργείων που πολλές φορές δυσκολεύουν ή ακυρώνουν το ρόλο  μας. Σε ότι αφορά στη μεταρρύθμιση του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης υπογραμμίσαμε ότι για να γίνει πράξη,  για να στηρίξουμε σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται , για να υπάρξει τοπική και εθνική ανάπτυξη, πρέπει κεντρική κυβέρνηση και δήμοι να συνεργαστούν. Από την πλευρά της ΚΕΔΕ υπάρχει διάθεση για συνεργασία, όχι από αδυναμία αλλά για εθνικούς λόγους.  Ελπίζω να υπάρξει η ίδια διάθεση και από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που αν δεν γίνει εμπράκτως τότε θα πάμε στο επόμενο στάδιο της δράσης και της αντίδρασης».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, οι αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης και Ιωάννης Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης, Γιάννης Μουράτογλου και οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας και ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.

aftodioikisi.gr

kede_skourletis_aftodioikisi

Back To Top