skip to Main Content
Sofia

Σοφία Γαρμπή: “Εισέρχομαι στις εκλογές να εργαστώ με νέες ιδέες, μεθοδικότητα, συνέπεια και πολύ όρεξη” Συνέντευξη στην Αθανασία Μαρκάτου και στο portoni.gr

Συναντήσαμε στο γραφείο της στο Δημαρχείο, την Σοφία Γαρμπή, μία νέα γυναίκα, ικανή και με ιδιαίτερες γνώσεις και μόρφωση, πάνω στα ευρωπαϊκά προγράμματα, που χειρίζεται καθημερινά, προγράμματα που ωφελούν τον Δήμο και κατά συνέπεια την τοπική οικονομία και ανάπτυξη της Κεφαλονιάς.

Ένα από αυτά τα πολύ σημαντικά και σπουδαία προγράμματα είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ιταλίας για την δημιουργία και κατασκευή ενός ενυδρείου στο Ληξούρι που θα αποτελέσει πόλο έλξης για την συγκεκριμένη περιοχή μελλοντικά.

Η Σοφία Γαρμπή κατεβαίνει για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο, διαθέτοντας σαν όπλα την εξυπνάδα, την αποφασιστικότητα και την όρεξη για δουλειά, εκπροσωπόντας άξια τις νέες γυναίκες και τη νέα γενιά γενικότερα, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και προσφέρουν συστηματικά με γνώμονα το καλύτερο αύριο του νησιού μας, που θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συμμετέχει στις εκλογές, αλλά και για τα προγράμμα στα οποία εντάχθηκε η Κεφαλονιά, όπως η ανέγερση του Γηροκομείου και η ανάπλαση της ζώνης λιμένος που περιλαμβάνει και την Κυανή Ακτή, δύο πολύ σπουδαία έργα, που θα δώσουν ανάσα και θα αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής στην πόλη μας. Μας μίλησε για τα μικροσυμφέροντα και την νοοτρόπια κάποιων συμπολιτών μας που δεν αφήνουν την Κεφαλονιά να προχωρήσει μπροστά και να κάνει άλματα προόδου και ανάπτυξης με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

 -Μπορεί να μην έχεις την απαιτούμενη πολιτική εμπειρία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις τα κατάλληλα προσόντα για να διεκδικήσεις κάτι καλό στις εκλογές. Ποιός είναι ο λόγος που ωθεί μιά νέα γυναίκα σαν εσένα να ασχοληθεί με τις εκλογές;

Τα τρία χρόνια που υπηρέτησα το Δήμο Κεφαλλονιάς στο πλευρό του Αλέξανδρου Παρίση ως Επιστημονικός Συνεργάτης, έζησα από κοντά την υπερπροσπάθεια που καταβλήθηκε από τον ίδιο και τους συνεργάτες του για την συγκρότηση του νέου Δήμου, προσφέροντας και εγώ από τη μεριά μου τις γνώση μου στο αντικείμενο ενασχόλησής μου και πολύ δουλειά. Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική για εμένα και ήταν ο κύριος λόγος που αποφάσισα να είμαι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές πιστεύοντας ότι μπορώ να προσφέρω στο τόπο μου από την καρδιά της λήψης αποφάσεων.

Δεν ξέρω πως ορίζετε την πολιτική εμπειρία, αλλά κάθε άνθρωπος είναι πολιτικό ον από τότε που γεννιέται. Δεν εισέρχομαι στα κοινά του τόπου για να παίξω πολιτικά παιχνίδια. Εκεί απαιτείται σημαντική εμπειρία. Εισέρχομαι για να προσφέρω, να εργαστώ με νέες ιδέες, μεθοδικότητα, συνέπεια και πολύ όρεξη. Άλλωστε σήμερα εκείνο που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα είναι οι ικανότητες και οι δεξιότητες. Οι καιροί έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί.

Να μιλήσουμε λίγο για τον νυν Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση με το ψηφοδέλτιο του οποίου κατεβαίνεις στις εκλογές. Καταρχήν ποια είναι η γνώμη σου για την μέχρι τώρα πορεία του; Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το έργο που έχει προσφέρει στο νησί, κάποιοι όμως λένε ότι πρέπει να αποσυρθεί, τι απαντάς πάνω σε αυτό;

Ο Αλεξανδρος Παρίσης είναι μια ισχυρή προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα, ανιδιοτέλεια και επιμονή. Φυσικά και θεωρώ ότι μπορεί να προσφέρει γι’ αυτό έξαλλου αποφάσισα να τον στηρίξω στις ερχόμενες εκλογές θέτοντας υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιό του. Άνθρωποι σαν τον Παρίση δεν δύουν. Έχουν κατακτήσει τη ζωή και βρίσκονται στην κορυφή της. Και εκεί παραμένουν.

-Όλοι γνωρίζουν ότι είσαι υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετέχει ο Δήμος, επειδή ο απλός κόσμος δεν γνωρίζει, θα μπορούσες να αναφέρεις κάποια ενδεικτικά τα οποία έγιναν και είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς;

Συνολικά εντάχθηκαν 31 έργα συνολικού προϋπολογισμού 47,5 εκ. ευρώ. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε ήταν μεγάλη και κάθε έργο έχει ξεχωριστή σημασία για την ανάπτυξη κάθε περιοχής της Κεφαλονιάς.
Αν πρέπει να ξεχωρίσω μερικά, θα επέλεγα την «Ανάπλαση Λιμενικής Ζώνης Κυανής Ακτής», την «Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων Σκάλας» την «Αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων Ληξουρίου» και η «Ανέγερση του Δημοτικού Γηροκομείου – Β’ φάση» .

– Σαν Δημότης αυτής της πόλης και σαν Κεφαλονίτισα, τι πιστεύεις ότι φταίει και η Κεφαλονιά παραμένει στάσιμη όσον αφορά την ανάπτυξη; Τα συμφέροντα, οι άνθρωποι, η νοοτροπία, όλα μαζί; Πως θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα;

Η δύναμη κάθε τόπου είναι οι άνθρωποί του. Μπορεί ένας τόπος να είναι προικισμένος και να ξεχωρίζει από μόνος του αλλά αν οι άνθρωποί του δεν τον προάγουν θα μείνει καταδικασμένος. Και αυτό πρέπει να το πράττουν όλοι ανεξαιρέτως αλλά και ενωμένοι. Χωρίς ιδιοτέλεια, μικροσυμφέροντα, εμπάθειες και αυταρέσκεια. Όλοι μαζί σαν ένας. Αυτό χρειάζεται κάθε τόπος. Αυτό χρειάζεται και η Κεφαλονιά. Και επειδή δεν είναι εύκολο να αλλάξουν καθεστωτικές νοοτροπίες που στρεβλώνουν το στόχο μας, οφείλουμε να δώσουμε τόπο στη νέα γενιά, που δεν είναι αλλοτριωμένη.

Back To Top