skip to Main Content
TSIP VAR BOYLH 533 355

Συμβιβασμός για συμφωνία – Κλειδί η λέξη “αναθεώρηση” του προγράμματος – Ποιοι “βλέπουν” λύση ως αύριο το απόγευμα

Πρόταση μεταξύ εγγράφων Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμοδηγεί σε τελική λύση
– Αισιοδοξία στην Αθήνα τις τελευταίες ώρες για λύση που θα ικανοποιεί τις δύο πλευρές
– Πιέσεις από Αμερική για λύση και σταθεροποίηση του κλίματος
– Επιμένει το Βερολίνο σε παράταση του προγράμματος που υπάρχει, αλλά ο Σόμπλε λέει “χαλαρώστε θα τα καταφέρουμε”

Η αισιοδοξία της Αθήνας λέει πολλά σε όσους γνωρίζουν το τι συμβαίνει στις Ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. Όλα δείχνουν πως ζούμε ένα σκηνικό που έχει στηθεί ξανά και ξανά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι εταίροι και δανειστές έθεσαν το μίνιμουμ των απαιτήσεών τους με στόχο να το εξασφαλίσουν και δείχνουν πως τελικά θα επιλέξουν για ακόμη μια φορά των συμβιβασμό εκείνο που θα ικανοποιεί το ελάχιστο των απαιτήσεών τους.

Έτσι τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα κινείται μεταξύ των (γνωστών πλέον) προτάσεων Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ, με την Αθήνα να βάζει αρκετό νερό στο… κρασί της, αλλά και τους Ευρωπαίους να δέχονται πιθανότατα τη λέξη “αναθεώρηση” σε ότι αφορά στο υπάρχον πρόγραμμα ώστε να δοθεί στην Αθήνα το απαραίτητο περιθώριο ελιγμών.

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν μπορεί να δεχθεί αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, και τις ενστάσεις της τρόικας για ρυθμίσεις που αφορούν τις 100 δόσεις στις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Το σκληρό “πόκερ” ωστόσο συνεχίζεται. Η Γερμανία με δηλώσεις Μέρκελ και Σόμπλε επιμένει ως την τελευταία στιγμή σε σκληρή γραμμή.

Η Άγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα πως “Η αλληλεγγύη και οι ίδιες προσπάθειες της χώρας αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και έτσι θα παραμείνουν” λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει μέχρι τέλους τις υποχρεώσεις της.

Σχεδόν ταυτόχρονα ο Β. Σόμπλε διεμήνυσε πως τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, ωστόσο
συμπλήρωσε ότι “πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη και πρέπει να κρατήσουμε σταθερή την Ευρώπη”, αφήνοντας και ένα περιθώριο ελιγμών.

Την ίδια ώρα τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού πιέζουν την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία για λύση προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της κατάστασης. Κάποιοι μάλιστα “μετέφρασαν” τις δηλώσεις Σόμπλε ότι το μήνυμα ελήφθη.

Ανάλογες πιέσεις βέβαια ασκούν οι ΗΠΑ και προς την Ελληνική πλευρά με το Dow Jones Newswires να επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου στη συνομιλία του με τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους πιστωτές της χώρας και ο ίδιος να αναζητήσει έναν “εποικοδομητικό δρόμο” προς την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ευρωπαϊκές πηγές την ίδια ώρα εκτιμούν θετικά τις δυηλώσεις της ελληνικής πλευράς πως είναι έτοιμη για δράσεις όπως:
– την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης,
– τη δημιουργία αποδοτικού και δίκαιου συστήματος δικαστικής επίλυσης φορολογικών θεμάτων,
– τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου
– τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος,
– τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού και υγιούς περιβάλλοντος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα ενισχύει τη διαφάνεια και τα φορολογικά έσοδα του κράτους και
– τη διάλυση διάφορων καρτέλ.

Δράσεις που περιλαμβάνονται στις πάγιες απαιτήσεις των εταίρων.

Όπως και να ‘χει πάντως οι ισορροπίες είναι λεπτές. Όλα τα παραπάνω θα εκτιμηθούν στο Euroworking Group σήμερα και φυσικά η οριστική απόφαση θα ληφθεί αύριο στο Eurogroup.

newsit.gr

Back To Top