skip to Main Content
1

Συνέντευξη Π. Δρακουλόγκωνα: Τα πραγματικά «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» είναι τα κέρδη από τις εξορύξεις

«Να φοβάστε τις κρυφές χορηγίες και όχι τις φανερές».

Με μια σαφή και καθολικά αρνητικά θέση απέναντι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιοτοποθετήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της μεγάλης συνέντευξης που παραχώρησε στα Κεφαλονίτικα Νέα.

Ο κ. Δρακουλόγκωνας μίλησε με σκληρά λόγια για το θέμα, χαρακτηρίζοντας «καθρεφτάκια για ιθαγενείς», όχι τις εκδηλώσεις εταιρικής ευθύνης που πρόσφατα είδαμε στην Κεφαλονιά, αλλά ολόκληρο το θέμα των οικονομικών «κερδών» που μπορεί να προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες από αυτή τη δραστηριότητα.

Από την άλλη, εξήγησε τη δική του παρουσία στις εκδηλώσεις εταιρικής ευθύνης των ΕΛΠΕ, με τις χορηγίες πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία της Κεφαλονιάς, απαντώντας: «να μην φοβάστε τις φανερές χορηγίες, δεν αλλάζει γνώμη η κοινωνία με το αν δώσει μία εταιρεία πετρέλαιο στα σχολεία […] τις κρυφές χορηγίες να φοβάστε» προσθέτοντας ότι με αυτές τις εκδηλώσεις δεν μεταβάλλει την άποψή του ο κόσμος. «Μπορεί να υπάρχουν τα όποια “καθρεφτάκια”, αλλά δεν υπάρχουν “ιθαγενείς”», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όμως, αναφέρθηκε σε άλλες στρατηγικές, επηρεασμού της κοινής γνώμης, που για τον ίδιον αποτελούν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού με αυτές, μία οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να επηρεάσει την κοινωνία:

«Ο αντιπεριφερειάρχης έχει σήμερα την άποψη που έχει. Το ίδιο και ο φίλος του ο εστιάτορας στη Σάμη, το ίδιο και ο φίλος του με τρία παιδιά άνεργα στην Σάμη που έχουν την ίδια άποψη. Αύριο το πρωί θα έρθει η όποια εταιρεία και θα πει: “Δεν χειρίζεσαι εσύ τις νομικές μας υποθέσεις στην Κεφαλονιά;” Θα γίνει… “Εσύ φίλε εστιάτορα δεν αναλαμβάνεις να ταΐζεις τους εργαζόμενούς μας;” Θα γίνει. “Εσύ φίλε γονέα, έχουμε τρεις θέσεις με πολύ καλό μισθό για τα παιδιά σου”. Θα γίνει… » ,είπε χαρακτηριστικά.

Απαντήσαμε αρνητικά, θέτοντας όρους

Ο κος Δρακουλόγκωνας σχετικά με την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ι.Ν τόνισε πως είναι πολύ συγκεκριμένη και είναι αρνητική, «θέτοντας όρους» όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, ενώ απαντώντας σε ερώτησή μας για την γενικότερη στάση της Π.Ι.Ν, μας διάβασε ο ίδιος σημεία της συγκεκριμένης απόφασης.

Όσον αφορά, τώρα, στις αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και την δική του προσωπική θέση είπε ξεκάθαρα πως «καλά κάνει η κοινωνία και διαμαρτύρεται», «εγώ προσωπικά χαίρομαι με αυτές τις αντιδράσεις» ενώ δημόσια διατύπωσε την επίσημη  θέση του, ήδη από την συζήτηση στο Π.Σ, «από τις  29-4-2017».

Σύμφωνα με την επίσημη θέση του λοιπόν, ο ίδιος είναι παντελώς αντίθετος στις εξορύξεις, ανεξάρτητα από το αν είναι σεισμογενής περιοχή το Ιόνιο, ακόμη και εάν η τεχνολογική εξέλιξη διασφαλίσει στο μέλλον «απόλυτα ασφαλείς όρους». «Ακόμη και αν ήμασταν η λιγότερο σεισμογενής περιοχή της γης, δεν θέλω εξορύξεις υδρογονανθράκων στις ακτές των νησιών μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης χαρακτήρισε «ελλιπέστατο» το οικονομοτεχνικό μέρος της Στρατηγικής Μελέτης, για τα «κέρδη» των τοπικών κοινωνιών από τις εξορύξεις.

Όταν μάλιστα θέλησε να εξηγήσει τους λόγους που και ο ίδιος αντιτίθεται είπε χαρακτηριστικά “γιατί είναι ούτως ή άλλως καταστροφικές” ενώ επέμεινε στις καταστροφικές συνέπειες στον τουρισμό, είτε τον ταχέως αναπτυσσόμενο “ιστιοπλοϊκό τουρισμό” είτε στον τουρισμό κρουαζιέρας.

Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί και στην συνολική εξορυκτική δραστηριότητα στην χώρα, κάνοντας λόγο για “μπελάδες που θα έρθουν”.

«Πιστεύω ότι το μήνυμα που πρέπει να στείλει το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα ηχηρό “όχι”. Και αυτό θεωρώ ότι προάγει και το εθνικό συμφέρον», σημείωνε ο κ. Δρακουλόγκωνας στην τότε δήλωσή του, την οποία επανέλαβε και συμπλήρωσε στη συνέντευξη. «Προάγεται το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας από το να μείνουν αυτά θαμμένα εκεί», συμπλήρωσε, ενώ παραδέχτηκε ότι η άποψή του «πάει ένα βήμα πιο μπροστά ακόμη και από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πάντως την χαρακτήρισε ως μία «απόφαση που βρίσκεται σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση».

«Τα πραγματικά καθρεφτάκια για ιθαγενείς είναι το 5% επί των κερδών»

Με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου, στην τελετή παρουσίασης της ΑΝΑΣΑ, ο οποίος μίλησε για συνολική εθνική ανάγκη για τις εξορύξεις, αλλά και ισχυρίστηκε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη χρησιμοποιήσει όλα τα περιθώρια αντίδρασης, επιμείναμε και ρωτήσαμε τον κ. Δρακουλόγκωνα αν η Περιφερειακή Αρχή «κρύβεται» πίσω από την αδυναμία θεσμικής παρέμβασης, αφού οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχουν συμβουλευτικό και όχι «δεσμευτικό» χαρακτήρα. Άρα ο κάθε σύμβουλος ή και ο ίδιος ο περιφερειάρχης μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι εναντίον των εξορύξεων με μεγαλύτερη ευκολία, ξέροντας όμως ότι αυτό πρακτικά δεν μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη του θέματος.

Εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, και μάλιστα, μετά το τέλος της συνέντευξης, επανήλθε με συμπληρωματική δήλωση*, απαντώντας και στη φράση «καθρεφτάκια για ιθαγενείς», με την οποία είχαν χαρακτηρίσει τις δράσεις εταιρικής ευθύνης στην Κεφαλονιά, τόσο οι συλλογικότητες που αντιδρούν, όσο και ο Άκης Τσελέντης, στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, λέγοντας το εξής: «Τα πραγματικά καθρεφτάκια για ιθαγενείς είναι το 5% επί των κερδών».

Τέλος, αναφέρθηκε στην πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα, δυνατότητα που πλέον θεσμοθετείται με τον Κλεισθένη.

*Η συμπληρωματική δήλωση, έχει συμπεριληφθεί στο ηχητικό της συνέντευξης, αμέσως μετά την απάντηση που δίνει για το σχόλιο για τα «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» (19:30).

Ιχθυοκαλλιέργειες: «Ο Σταθάκης ήταν μαζί μας, υπηρεσιακοί παράγοντες έλεγαν άλλα». 

Νίκη για την κοινωνία χαρακτήρισε ο κος Δρακουλόγκωνας το θέμα που είχε προκύψει με την αλλαγή του χωροταξικού και την χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών, κάτι τελικά που δεν “πέρασε” μετά από ενέργειες  της Π.Ι.Ν, ενώ αναφέρθηκε και στον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, συμμερίστηκε την άποψη της Περιφέρειας σε αντίθεση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Δεν δίστασε, μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης να στραφεί και κατά κάποιων που όμως δεν κατονόμασε ευθέως, που ξέχασαν τι έπραξαν για τις ιχθυοκαλλιέργειες και τώρα έχουν, όπως ο ίδιος αναφέρει, ξεχάσει.

Όπως μας είπε, δίνοντας αρκετές λεπτομέρειες στην δημοσιότητα: “μέχρι πρότινος υπήρχε ένα ειδικό χωροταξικό, ψηφισμένο εδώ και χρόνια που προέβλεπε σε όλες τις νότιες ακτές της Ιθάκης, ιχθυοκαλλιέργειες. Όπως και από τον Πόρο μέχρι την Αντίσαμο. Ήταν νόμος του κράτους, ψηφισμένο όχι από εμάς αλλά από άλλους. Και υπήρχε και το δικό μας σχέδιο, το Γενικό Χωροταξικό“.

Τελικά, πέρασε η νομική άποψη της Π.Ι.Ν και έτσι κόντρα σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες που ήταν αντίθετοι, θα υπαχθεί το ειδικό χωροταξικό στο γενικό χωροταξικό της Περιφέρειας, κάτι που όπως είπε “αν δεν γίνουν άμεσα εκλογές” θα ολοκληρωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα με νόμο του κράτους.

«Βάζουμε όριο στις ανεμογεννήτριες»

«Το 3% της έκτασης κάθε δημοτικής ενότητας προβλεπόταν για ανεμογεννήτριες». «Η Αποκεντρωμένη να μην δώσει άλλες άδειες».

Ιδιαίτερα αναλυτικός ήταν και για το ζήτημα των Α.Π.Ε και συγκεκριμένα των ανεμογεννητριών, ενώ δεν δίστασε να «δείξει» την Αποκεντρωμένη, καταλογίζοντας της ότι, νόμιμα μεν, αλλά κόντρα στις γνωμοδοτήσεις της Π.Ι.Ν, εξέδιδε άδειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Επίσης, έκανε λόγο για υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που «δεν τηρήθηκαν» και για την χρησιμότητα να καταργηθεί ο θεσμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον οποίο χαρακτήρισε ως «σκάνδαλο».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε εκ νέου στην αλλαγή του χωροταξικού των Ιονίων Νήσων καθώς όπως είπε «σε όλα τα βουνά μπορούσαν μέχρι και σήμερα να μπουν ανεμογεννήτριες». Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα πλέον «έρχεται η Π.Ι.Ν  με το νέο γενικό χωροταξικό και βάζει όρια στην εγκατάστασή τους» , περιορίζοντας ουσιαστικά την δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών, «λίγων μόνο», στην Αγία Δυνατή, στην Πύλαρο.

Στην αναφορά του για τις ανεμογεννήτριες, ο Παναγής Δρακουλόγκωνας δεν μάσησε τα δόντια του για την Αποκεντρωμένη αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν προχώρησε, όπως είχε υποσχεθεί, στην κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά πως «4 φορές εισηγηθήκαμε αρνητικά με πλειοψηφία να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες και η Αποκεντρωμένη έδινε τελικά τις άδειες».

Για να καταλήξει πως αποτελούν «σκάνδαλο οι  Αποκεντρωμένες» και να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως ξέχασε μια «πάγια θέση του», την κατάργησή τους.

Απαξίωση της πολιτικής

Ρωτήσαμε τον Παναγή Δρακουλόγκωνα για την όλο και πιο εντεινόμενη απαξίωση της πολιτικής τα τελευταία χρόνια και για το πού πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει κάτι τέτοιο. Όπως επίσης και για το αν συνδυάζεται αυτό με την άνοδο ακροδεξιών μορφωμάτων σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα. Τον ρωτήσαμε επίσης για το αν τα ΜΜΕ διογκώνουν τα όποια κρούσματα διαφθοράς, ενισχύοντας την απαξίωση για τους πολιτικούς, εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα.

Απαντώντας, σημείωσε ότι «στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει ακόμη ελπίδα» και είναι «πολύ μεγαλύτερη από την απειροελάχιστη ελπίδα που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Από την αυτοδιοίκηση μπορούν να αλλάξουν πολλά».

«Όσο αφορά τα ΜΜΕ, κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία. Από την άλλη, μία μεγάλη εταιρεία, που έχει και 3-4 μέσα δικά της, ή μία ποδοσφαιρική ομάδα, μπορεί να εξασφαλίσει έναν στρατό οπαδών. Αυτό γίνεται. Εκεί πρέπει να είναι ο αγώνας μας και εκεί είναι ο αγώνας κάποιων από εσάς, οι οποίοι δουλεύουν για την κοινωνία. Όπως υπάρχει αυτή η διαφθορά  στην πολιτική, πείτε μου, στη δημοσιογραφία δεν υπάρχει;  Όσο αξίζει το «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» σ’ εσάς, τόσο αξίζει η απαξίωση των πολιτικών σ’ εμάς. Και σας λέω ειλικρινά ότι μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει ελπίδα. Μπορούν να γίνουν πράγματα.

«Η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται στη φτώχεια»

Ο κ. Δρακουλόγκωνας μιλώντας για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη υποστήριξε ότι ο βασικός λόγος ανόδου αυτών των μορφωμάτων είναι η φτώχεια. «Ταυτόχρονα η ακροδεξιά», είπε, «χρησιμοποιείται ως “μπαμπούλας” από αυτούς που κρατούν την τύχη της κοινωνίας στα χέρια τους». «Εκεί χρειάζεται η κάθε κοινωνία συντονισμένα να παρέμβει και να αντιδράσει. »

«Λυκοσυμμαχία η Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Εγώ δεν νομίζω ότι πανευρωπαϊκά μπορούμε να κινηθούμε έτσι όπως κινούμαστε τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία λυκοσυμμαχία, και δεν μπορούν να δουλεύουν όλες οι κοινωνίες για να αυξάνουν τα υπερκέρδη τους οι τράπεζες.»

«Υπάρχει και ο “μπαμπούλας” αυτών των κατατρεγμένων, που έρχονται από χώρες που οι ίδιες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μεταβάλλει σε πρόσφυγες, ότι θα αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας. Ας αγοράσουν, ας «επενδύσουν» στο Ιόνιο και ας πάρουν τις 10 ομορφότερες περιοχές οι Σαουδάραβες ή αυτοί από το Κατάρ ή το Ντουμπάι. Αυτοί δεν αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας γιατί είναι πλούσιοι. Αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας αυτοί που έρχονται ημιθανείς στις ακτές μας… Ταξικό είναι το θέμα. Έχει να κάνει με το «πλούσιος η φτωχός», όχι με το «μουσουλμάνος ή χριστιανός» αυτό που δυναμώνει την ακροδεξιά στην Ευρώπη».

«Το αντίθετο του φασισμού είναι η ανθρωπιά»

Το επόμενο ερώτημα είχε να κάνει με την ρητορική μίσους που αναπτύσσεται, όχι μόνο θεσμικά, αλλά και μέσα στην κοινωνία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού.

Ο κ. Δρακουλόγκωνας ήταν καθαρός στην απάντησή του και υποστήριξε ότι ο φασισμός πλέον έχει διαχυθεί σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

«Δεν μιλάμε πλέον μόνο για την Χρυσή Αυγή. Ο φασισμός βρίσκεται παντού. Στον τάδε πρόεδρο του Επιμελητηρίου, στον τάδε διευθυντή σχολείου ή τον ξενοδόχο (δεν μιλάω συγκεκριμένα για εδώ). Τι να το κάνω εγώ αν ένας διευθυντής σχολείου ψηφίζει οποιοδήποτε από τα κόμματα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου», όταν αρνείται να συνεργαστεί μ’ έναν γονέα αλλοδαπό που έχει γράψει το παιδί του στο σχολείο; Αυτό που ο ίδιος είναι, έχει να κάνει με την ψήφο του ή με την συμπεριφορά του; Εκεί έρχεται η ατομική ευθύνη. Αν είσαι υπέρ κάποιων ανθρωπίνων αξιών, το δηλώνεις πρωτίστως με την συμπεριφορά σου. Γιατί για μένα το αντίδοτο του φασισμού είναι η ανθρωπιά…»

Παρόμοια ήταν η απάντηση που έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης όταν τον ρωτήσαμε εάν υπάρχει «αριστερός φασισμός».

«Δεν υπάρχει αριστερός ή δεξιός φασισμός», μας είπε, ενώ παραδέχτηκε ότι αυτός ο διχασμός ανάμεσα σε «προδότες» και «φασίστες» μόνο κακό μπορεί να κάνει στην κοινωνία.

Σε 50 μήνες δημοπρατήσαμε 100 νέα έργα.

Ρωτήσαμε τον Παναγή Δρακουλόγκωνα να μας πει τι είναι αυτό που τον κάνει περήφανο στην θητεία που πέρασε, εν είδει απολογισμού, και τι είναι αυτό που θα ήθελε να έχει γίνει διαφορετικά. Εκείνος απάντησε ότι νιώθει ευχαριστημένος για το γεγονός ότι δούλεψαν, παρά τις αντιξοότητες αλλά και τα λάθη. «Δημοπρατήσαμε 100 νέα έργα μέσα σε 50 μήνες δουλειάς, και μάλιστα στην πιο δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία της πατρίδας μας. Αυτό, ως νούμερο, μας αφήνει, ναι, υπερήφανους».

«Τα όρια της Αριστεράς και της Δεξιάς είναι πλέον συγκεχυμένα»

Η τελευταία ερώτηση που θέσαμε στον αντιπεριφερειάρχη είχε να κάνει με το πόσο Αριστερός αισθάνεται σήμερα. Εκείνος επανέλαβε ότι τα όρια πλέον της «Αριστεράς» και της «Δεξιάς» είναι συγκεχυμένα.

«Ναι, υπάρχουν πολιτικές που λειτουργούν περισσότερο προς ενίσχυση της κοινωνίας και άλλες προς ενίσχυση της οικονομίας, και λέγοντας “οικονομία” εννοούν συνήθως το κεφάλαιο, αλλά επαναλαμβάνω, ότι τα όρια αυτά έχουν αλλάξει. Ίσως το ΚΚΕ, παρά τις διαφωνίες μου, παραμένει το μοναδικό αριστερό κόμμα στην Ελλάδα.

Όσο αφορά σ’ εμένα, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι δεν έχω αλλάξει. Όσο «Αριστερός» ήμουν πριν, είμαι και τώρα»

Πηγή: kefalonitikanea.gr

Back To Top