skip to Main Content
Varoufakis4 620×320

Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ για τα έσοδα

Του Σπύρου Δημητρέλη

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των φορολογικών εσόδων τα οποία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, κινήθηκαν και τον Ιανουάριο κάτω των προβλέψεων του προϋπολογισμού. Η συνήθης προεκλογική χαλάρωση των φορο-μηχανισμών καθώς και το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που έχει επικρατήσει στην οικονομία έχει πλήξει καίρια και τη διάθεση των φορολογούμενων να εκληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις γεγονός που αποτυπώνεται στην πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως σημειώνει ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στο Capital.gr στη τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο προστίθενται πλέον ποσά που ξεπερνούν σημαντικά το 1 δισ. ευρώ μηνιαίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο προστέθηκαν 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογα ποσό εκτιμάται ότι έχει προστεθεί και τον Ιανουάριο, τον μήνα που η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικο φύλλο ότι «αποκτούμε εικόνα του ταμείου», «η εικόνα που έχουμε είναι αποσπασματική και εμπλουτίζεται» και τονίζει απαντώντας στην ίδια ερώτηση ότι «στο τέλος της επόμενης εβδομάδας (σ.σ. της τρέχουσας) θα έχουμε μια πλήρη εικόνα και θα καταθέσουμε στο πλαίσιο των προγραμματικών μας δηλώσεων την τοποθέτησή μας για το πώς θα παραμείνει ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός».

Αυτή η «τοποθέτηση» έχει αρχίσει ήδη να οικοδομείται σε συσκέψεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπό τους αναπληρωτές υπουργούς Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αύξησης των φορολογικών εσόδων, χωρίς νέους φόρους, αλλά με άνοιγμα νέων πηγών που μπορούν να φέρουν άμεσα ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει:

– την θέσπιση έκτακτης ρύθμισης για την οικειοθελή συμμόρφωση των φορολογούμενων. Στην πράξη θα δοθεί η δυνατότητα σε φορολογούμενους, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των εισοδημάτων που δήλωσαν τα τελευταία χρόνια, να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο μαζί με προσαυξήσεις και να αποφύγουν κυρώσεις στις οποίες θα οδηγήσει ο φορολογικός έλεγχος.

– την θέσπιση ρύθμισης για το άμεσο κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας Κεφαλαίου, όπως είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις κληρονομιών.  Οι φορολογούμενοι που έχουν κληρονομήσει ακίνητα και δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις κληρονομιάς θα μπορούν να τις υποβάλουν χωρίς τις προβλεπόμενες κυρώσεις για την εκπρόθεσμη δήλωση.

– άμεση μετατροπή των πληροφοριακών δελτίων από ελέγχους πόθεν έσχες του ΣΔΟΕ σε εκθέσεις ελέγχου προκειμένου να βεβαιωθούν άμεσα τα σχετικά ποσά από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

– κινητοποίηση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού με σαρωτικούς προληπτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του παρακρατούμενου ΦΠΑ. Στον προληπτικό έλεγχο εξετάζεται σοβαρά και εμπλακεί και πάλι το ΣΔΟΕ και οι μηχανισμοί του.

– άμεση ενίσχυση με ελεγκτές των μονάδων του υπουργείου Οικονομικών που ασχολούνται με τις λίστες της φοροδιαφυγής, όπως είναι το ΚΕΦΟΜΕΠ και  το ΣΔΟΕ.

– διορθωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Θα δοθεί η δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση ακόμη και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στην προβλεπόμενη ελάχιστη δόση των 50 ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr

Back To Top