skip to Main Content
Sintaksi 620×3201

Συντάξεις με … χρονοκαθυστέρηση και αναδρομικά με δόσεις από τον ΟΑΕΕ

Χρονοκαθυστέρηση και δόσεις στην καταβολή των αναδρομικών έχει καθιερώσει ο ΟΑΕΕ με άτυπες οδηγίες στις υπηρεσίες που απονέμουν τις οριστικές συντάξεις στους ασφαλισμένους του, αφού προηγηθεί η χορήγηση προσωρινής σύνταξης που είναι μικρότερη.

Πέραν αυτών, ο ΟΑΕΕ δεν εφαρμόζει τα ευεργετήματα των μικρότερων δόσεων σε όσους εντάχθηκαν στην παλιά ρύθμιση χρεών και μένουν συνεπείς σε αυτή. Οπως λένε στελέχη του Ταμείου στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, παρότι έχουν δοθεί οδηγίες, εντούτοις η ΗΔΙΚΑ δεν έχει περάσει στο μηχανογραφικό της σύστημα τις μικρότερες δόσεις μετά τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι περίπου 6.000 συνεπείς οφειλέτες από την παλιά ρύθμιση των 48 δόσεων. Στην πράξη όμως, οι εν λόγω οφειλέτες πληρώνουν ως να μη ώφειλαν μεγαλύτερα ποσά για τα χρέη τους. Αντίθετα το ΙΚΑ και το ΚΕΑΟ εφαρμόζουν τα μπόνους και οι συνεπείς οφειλέτες τους (11.750) θα πληρώνουν από αυτό το μήνα λιγότερα.

Ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και για να εξασφαλίσει χρήματα ώστε να πληρώνει τις συντάξεις (και αυτές με το ζόρι) κάθε μήνα έχει πλέον προχωρήσει και στην τμηματική καταβολή των αναδρομικών σε όσους παίρνουν μετά την προσωρινή την κανονική τους σύνταξη, η οποία συνήθως καταβάλλεται με καθυστέρηση αρκετών μηνών από την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

Στις αποφάσεις οριστικής σύνταξης που εκδίδει δεν πληρώνονται όλα τα αναδρομικά που οφείλονται στους συνταξιούχους που έχουν πάρει προσωρινή σύνταξη, αλλά μόνο ένα τμήμα τους και το υπόλοιπο μεταφέρεται για τους επόμενους μήνες! Για παράδειγμα, σε συνταξιούχο που έχει λαμβάνειν αναδρομικά σύνταξης 5.000 ευρώ, ο ΟΑΕΕ καταβάλλει τα μισά ή και καθόλου από τα αναδρομικά της σύνταξης με τη σημείωση ότι θα δοθούν μέσα σε επόμενη πληρωμή!

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει όχι μόνο αντιδράσεις από συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη με λίγα ή και καθόλου αναδρομικά, αλλά δημιουργεί και εύλογη ανησυχία επειδή ουδείς γνωρίζει πότε θα δοθούν τα χρωστούμενα!

Μόνο στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι ζητούν εξαρχής την κανονική σύνταξη και όχι προσωρινή, τα αναδρομικά πληρώνονται με την πρώτη πληρωμή της σύνταξης. Ομως οι περισσότεροι βγαίνουν με προσωρινές συντάξεις.

Τα έσοδα του ΟΑΕΕ βρίσκονται κυριολεκτικά στο κόκκινο και για να βγάλει το 2014 χρειάστηκε 450 εκατ. ευρώ επιπλέον επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να καλύψει το ταμειακό του έλλειμμα.

Το 2015 θα είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς το ταμειακό έλλειμμα υπολογίστηκε στα 539 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής καμία εγγύηση ότι και αυτό θα καλυφθεί με επιπλέον χρηματοδότηση.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το ΙΚΑ, καθώς τα έσοδά του από ασφαλιστικές εισφορές καταγράφουν μείωση για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Μάλιστα, παρότι τον Φεβρουάριο θα εισπράξει και τις εισφορές από το Δώρο Χριστουγέννων, εντούτοις τα έσοδά του προβλέπονται να είναι λιγότερα από αυτά που εισέπραξε τον ίδιο μήνα του 2014!

Για παράδειγμα, και όπως φαίνεται στα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο «Ε.Τ. της Κυριακής, από το 1,069 δισ. ευρώ που ήταν τα έσοδα του ΙΚΑ για τον Φεβρουάριο του 2014, η πρόβλεψη για τον Φεβρουάριο του 2015 είναι ότι θα ανέλθουν στα 850 εκατ. ευρώ! Τα έσοδα Φεβρουαρίου 2015 θα είναι δηλαδή, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ιδρύματος που έχει δοθεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λιγότερα κατά 219 εκατ. ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2014 ή μειωμένα κατά 20,4%.

Το πρόβλημα είναι εμφανές αν λάβει κανείς υπόψη ότι το ΙΚΑ για να πληρώνει συντάξεις χρειάζεται περίπου 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα, ποσό που δεν επαρκεί από τα έσοδά του και καλύπτεται μονίμως από ταμειακές εξυπηρετήσεις, είτε με δανεισμό λίγων ημερών από άλλα ταμεία είτε με έκτακτες επιχορηγήσεις από το κράτος.

Το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2015 εκτιμάται στα 942 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα, ενώ το υπουργείο Εργασίας το βγάζει στα 735 εκατ. ευρώ. Οπως και να έχει, το ποσό είναι τεράστιο και κανείς δεν ξέρει αν και πώς θα εξασφαλιστεί ώστε να μη φτάσει σε αδυναμία πληρωμής και αναγκαστεί να βάλει νέο ψαλίδι στις συντάξεις, αυτή τη φορά στα ποσά κάτω των 1.000 ευρώ.

Ο ΟΑΕΕ έχει ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα καθώς για να πληρώνει συντάξεις χρειάζεται 250 εκατ. ευρώ το μήνα, ποσό που αντιστοιχεί στα έσοδα δύο και όχι ενός μηνός!

Η εικόνα για το Ταμείο φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής και δείχνει ότι το πρώτο δίμηνο του 2015 η πρόβλεψη είναι ότι θα έχει λιγότερα έσοδα από το αντίστοιχο δίμηνο του 2014 τα οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, θα διαμορφωθούν περίπου στα 275 εκατ. ευρώ, έναντι 292 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο δίμηνο του 2014.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Back To Top