skip to Main Content
Sintakseis Paranomes 1 620×320

Τα αποθέματα και τα ελλείμματα των ταμείων – Τι συμβαίνει με τις συντάξεις

Κόκκινο συναγερμό σήμανε στα ασφαλιστικά ταμεία η μεγάλη πτώση των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, σε σημείο που πλέον να κινδυνεύει η ομαλή πληρωμή των συντάξεων όχι μόνο για τον Μάρτιο, όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά ακόμη και για την τρέχουσα πληρωμή, καθώς μέχρι χθες βράδυ δεν είχε εξασφαλιστεί στο 100% η χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ για τις συντάξεις της Δευτέρας! Την ίδια στιγμή, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ δεν απέδωσαν 200 εκατ. € στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταβάλουν ομαλά τις συντάξεις.

Από τον τροφοδότη λογαριασμό του ΟΑΕΕ έλειπαν 10 εκατ. ευρώ και εξεταζόταν να δοθούν προκαταβολικά από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εισπράξεις από ρυθμίσεις χρεών!

Διαχωρισμός

Η λύση που δόθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη ήταν να διαχωριστεί ο λογαριασμός του ΟΑΕΕ και να εξασφαλιστεί σίγουρα η πληρωμή των συντάξεων στους δικαιούχους του πρώην ΤΕΒΕ και ΤΣΑ, ενώ οι συνταξιούχοι του ΤΑΕ μπήκαν σε ξεχωριστό λογαριασμό. Αν βρεθούν σήμερα ή μέχρι τη Δευτέρα το πρωί τα 10 εκατ. ευρώ, τότε θα πληρωθούν. Ειδάλλως θα πάρουν τη σύνταξη με καθυστέρηση μίας ή δύο ημερών στη χειρότερη περίπτωση.

Αυτή την κατάσταση βιώνουν τα Ταμεία. Την ανέδειξε με τη… βόμβα που έριξε χθες το πρωί ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς, λέγοντας ότι «τον Μάρτιο θα είναι σφιχτά τα πράγματα για τις συντάξεις, αλλά θα βρούμε λύση».

Πτώση εσόδων

Η κρατική επιχορήγηση από το Γενικό Λογιστήριο εξελίσσεται κανονικά (ακόμη και με υπέρβαση του ορίου που έχει τεθεί στον Προϋπολογισμό), αλλά τα έσοδα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Το ΙΚΑ είχε πτώση εσόδων κατά 7% τον Δεκέμβριο του 2014 και εισέπραξε 760 εκατ. ευρώ, έναντι 825 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013.

Στον ΟΑΕΕ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 17% στα 124 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, από 150 εκατ. ευρώ που είχε τον ίδιο μήνα του 2013.

Το ΙΚΑ χρειάζεται περί το 1 δισ. ευρώ για συντάξεις και ο ΟΑΕΕ 250 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Και τα δύο Ταμεία έχουν έλλειμμα άνω του 1,4 δισ. ευρώ για το 2015.

Την ίδια ώρα, πάνω από 350.000 φάκελοι με συνταξιοδοτικές υποθέσεις λιμνάζουν επί μήνες και οι συντάξεις, που είναι και οι περισσότερες από τις 350.000 αιτήσεις, καθυστερούν ως και 3 χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή είναι στην αναμονή 90.000 δικαιούχοι του ΟΓΑ που περιμένουν ακόμη τα έξοδα κηδείας!!!

Τα Ταμεία μάλιστα έχουν παγώσει την έκδοση νέων συντάξεων για όσους υποβάλουν αίτηση από την 1η-1-2015 ελλείψει οδηγιών για το πώς θα υπολογίσουν τα νέα ποσά…

Αναδρομικές εισφορές

Οι περικοπές όμως δεν έχουν σταματήσει και κάθε μήνα σχεδόν οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εκπλήξεις.

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που έχει στα χέρια του ο «Ε.Τ.», στη σημερινή πληρωμή των επικουρικών συντάξεων επιβάλλεται αναδρομική εισφορά – κράτηση στους συνταξιούχους της Εμπορικής (προερχόμενοι από το ΤΕΑΠΕΤΕ). Μάλιστα, η αναδρομική αυτή κράτηση φτάνει στα 284 ευρώ, όπως φαίνεται στο εκκαθαριστικό συνταξιούχου του ΕΤΕΑ που πληρώνεται σήμερα. Ο «Ε.Τ.» κατάφερε και πήρε στα χέρια του το εκκαθαριστικό της σύνταξης Φεβρουαρίου 2015 έτσι όπως απεικονίζεται στις ηλεκτρονικές καταστάσεις του ΕΤΕΑ. Δείχνει λοιπόν ότι η πληρωτέα σύνταξη από 1.432 ευρώ που ήταν μέχρι τον προηγούμενο μήνα, τώρα πέφτει στα 1.154 ευρώ! Οι εν λόγω συνταξιούχοι, επειδή παίρνουν σε ένα ποσό την κύρια και την επικουρική τους, θα πληροφορηθούν σήμερα ότι τους επιβάλλεται μια αναδρομική κράτηση, επειδή το ΕΤΕΑ δεν διαχωρίζει τη σύνταξη σε κύρια και επικουρική, αλλά επιβάλλει όλες τις μειώσεις και τις κρατήσεις στο συνολικό ποσό παρανόμως.

Οι δηλώσεις και οι διαβεβαιώσεις καρέ καρέ

Γ. Ρωμανιάς, γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης (Mega)

«Eχω την αίσθηση ότι τον Γενάρη και τον Φλεβάρη προβλήματα καταβολής συντάξεων δεν υπάρχουν. Τον Μάρτη τα πράγματα θα είναι λίγο σφιχτά, μέχρι τότε όμως θα βρούμε λύση».

Ρ. Σπυρόπουλος, διοικητής ΙΚΑ (ΑΝΤ1)

«Δεν ξέρω αν ο κ. Ρωμανιάς γνωρίζει κάτι που εγώ δεν γνωρίζω. Στο βαθμό που εκτελεστούν ορθά οι υποχρεώσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι συντάξεις είναι ασφαλείς».

Δ. Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΝΤ1)

«Οι συντάξεις είναι η ιερή αγελάδα του κράτους και είναι εγγυημένες. Οποια προβλήματα ανακύψουν θα τα αντιμετωπίσουμε με κοινωνική ευαισθησία».

Δ. Μάρδας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

«Δεν βλέπω να υπάρχει σήμερα πρόβλημα ρευστότητας. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιοι εκφράζουν κάποιες απόψεις χωρίς ακόμη να έχουμε παραλάβει επ’ ακριβώς το τι γίνεται και πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Back To Top