skip to Main Content
Ellada708 12

Τα επτά «κλειδιά» που θα βγάλουν τον νικητή στις εκλογές

Αγώνα δρόμου το τελευταίο πενθήμερο πριν ανοίξουν οι κάλπες, κάνουν τα κόμματα που θα τα «παίξουν όλα για όλα» την εβδομάδα που διανύουμε.

Μετά και το τελευταίο ντιμπέιτ των δύο «μονομάχων», του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν ξεκάθαρη στόχευση σε επτά τομείς που θα κρίνουν το αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής.

  1. Δυσαρεστημένοι του ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο διακύβευμα είναι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που αυτή τη στιγμή μοιάζουν «παγωμένοι» χωρίς να εκδηλώνονται και να ανιχνεύονται οι προθέσεις τους από τους δημοσκόπους. Οπως εκτιμά στην ανάλυσή του και ο Guardia πάντως, αυτή η κατηγορία ψηφοφόρων θα είναι το «κλειδί» για το αποτέλεσμα της εκλογική αναμέτρησης της Κυριακής.
  2. Μετακινήσεις ψηφοφόρων: Το δεύτερο συναφές, διακύβευμα είναι οι μετακινήσεις από και προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι δεν έχουν να φοβούνται από τις διαρροές προς την Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη και η ανησυχία τους εδράζεται στον περιορισμό των διαρροών προς την ΝΔ. Αντιστοίχως, οι επιτελείς της Ρηγίλλης, θεωρούν ότι εκ δεξιών δεν έχουν άγχος σε σχέση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, χωρίς να εκφράζουν την ίδια βεβαιότητα για την Χρυσή Αυγή.
  3. Συσπείρωση: Η αύξηση της συσπείρωσης είναι επίσης κύριο μέλημα των επιτελών Τσίπρα καθώς βλέπουν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε «χαμηλή πτήση» και εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περάσει το 65% για να νιώθει πιο άνετα σε σχέση με την πρωτιά. Οι επιτελείς της ΝΔ και του Ευ. Μεϊμαράκη βλέπουν ότι έχουν αγγίξει «ταβάνι» σχεδόν με πολύ αυξημένη συσπείρωση, ωστόσο θεωρούν ότι θα μπορέσουν να προσελκύσουν κρίσιμη μάζα από τος αναποφάσιστους/απογοητευμένους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι «εξηγήσιμο» το γεγονός ότι ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, τόσο στο ντιμπέιτ όπου οι Τσίπρας-Μεϊμαράκης αντήλλαξαν κατηγορίες περί διαπλοκής, αλλά και στην σκανδαλολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο 24ωρο
  4. Νέοι ψηφοφόροι: Μεγάλη έμφαση δίνουν τα δύο επιτελεία και στους νέους ψηφοφόρους. Ιδίως οι ηλικίες 18-24 που δείχνουν να θέλγονται από ακραία κόμματα δεξιά και αριστερά του πολιτικού χάρτη. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ «παίζει» στην καμπάνια του με το «παλιό και το νέο». Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, (Star) το κωδικοποίησε: Απευθυνόμενη σε νέους που ήταν παρόντες στο στούντιο, τους τόνισε ότι η ψήφος είναι ύψιστης σημασίας και ευθύνης πολιτική επιλογή, ανεξαρτήτως του τι προτίθεται να ψηφίσει ο καθένας και η καθεμία. «Πρέπει να ψηφίσετε για να μην καθοριστεί το μέλλον ερήμην σας. Όποιος αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων δεν έχει πράξει το σοφότερο» είπε με έμφαση.
  5. Ντιμπέιτ: Το ντιμπέιτ εκτιμάται ότι έπαιξε μικρό ρόλο στην τελικά απόφαση των αναποφάσιστων, ωστόσο έμειναν οι εντυπώσεις.
  6. Θέματα ουσίας: Στην τηλεμαχία των δύο, λόγω και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, υπήρξαν και ερωταπαντήσεις για θέματα ουσίας όπως η ανεργία. Ενα θέμα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανταλλάσσουν και σήμερα ανακοινώσεις εκτοξεύοντας ευθύνες κατ’ αλλήλων.
  7. Μπαλκόνι: Οι εντυπώσεις των τελευταίων ημερών θα κριθούν «στα μπαλκόνια» όπου οι πολιτικοί αρχηγοί θα δώσουν τα ρέστα τους ανταλλάσσοντας συνθήματα και μοιράζοντας υποσχέσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

Back To Top