skip to Main Content
Maximou 620×320

Τα 4 σενάρια της επόμενης μέρας του δημοψηφίσματος – Ποιες εξελίξεις σηματοδοτεί ένα «Όχι» ή ένα «Ναι»

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή είναι αναμφίβολα κομβικό για τις μετέπειτα εξελίξεις αλλά και την εικόνα του πολιτικού συστήματος την «επόμενη μέρα». Η υπερίσχυση του «Ναι» ή του «Οχι» θα σηματοδοτήσει μεν εξελίξεις στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, ωστόσο θα «πυροδοτήσει» πλείστα σενάρια για το κυβερνητικό σχήμα και τους συσχετισμούς εντός της Βουλής, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η «Εφημερίδα των Συντακτών».

1 Το «Οχι» υπερισχύει με μεγάλη διαφορά

Αν η εισήγηση της κυβέρνησης κερδίσει την Κυριακή με μεγάλο προβάδισμα, τότε ο πρωθυπουργός θα δηλώσει -όπως είναι φυσικό- ότι η πολιτική του έχει τη μεγάλη στήριξη του ελληνικού λαού, δηλώνοντας όμως ότι σέβεται και όσους υποστήριξαν το «Ναι». Σε αυτήν την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με «αέρα» στα πανιά του. Η άρνησή του σε μέτρα που προτείνουν οι θεσμοί θα έχει ισχυροποιηθεί, οπότε θα εναπόκειται στους θεσμούς να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να συμβιβάσουν καταστάσεις. Δεν πρέπει ωστόσο να αποκλείονται διάφορες διαλυτικές κινήσεις από την πλευρά μερίδας θεσμών και εταίρων, ακόμα και τραπεζών, οι οποίες όμως θα είναι απονομιμοποιημένες στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.

2 Το «Οχι» υπερισχύει με μικρή διαφορά

Στην περίπτωση αυτήν ο πρωθυπουργός και πάλι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με το «Οχι» στον φάκελό του, ωστόσο οι «μνημονιακές» φωνές εντός και εκτός Ελλάδας ενδέχεται να υψώσουν τους τόνους και να συνεχίσουν το τρομοκρατικό τους κρεσέντο, επηρεάζοντας μέχρι και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Τότε δεν πρέπει να αποκλείεται η άσκηση πίεσης για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή ακόμη και την αναμόρφωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ηδη κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Ποτάμι, και αρκετά μέσα ενημέρωσης, όπως η ιταλική «Corriere della Sera», θεωρούν ως ενδεδειγμένη την ανάληψη της πρωθυπουργίας από κάποιον πιο «μετριοπαθή» του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συγκεκριμένα κέντρα αναφέρουν ως καλή περίπτωση τον Γ. Δραγασάκη.

3 Το «Ναι» υπερισχύει με ισχνό προβάδισμα

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αντιμετωπίζεται από τον πρωθυπουργό διαφορετικά από τη νίκη του «Ναι» με μεγάλη διαφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτήν την περίπτωση θα κάνει «πίσω» και, όπως έχει δηλώσει, θα δρομολογήσει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δρομολογηθεί το διάδοχο σχήμα που θα υπογράψει τη συμφωνία. Τα ενδεχόμενα είναι πολλά. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον εκφράζεται η σκέψη να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», χωρίς τη συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και με «ορίζοντα» το φθινόπωρο.

Η αντιπολίτευση, πάντως, βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ορισμένοι εισηγούνται την επίσπευση των διαδικασιών για την απομάκρυνση από την πρωθυπουργία του Αλ. Τσίπρα. Αλλοι όμως υποστηρίζουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του ώστε να «χρεωθεί» το «νέο μνημόνιο».

4 Το «Ναι» υπερισχύει με μεγάλη διαφορά

Σε αυτήν την περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας θα αποχωρήσει αμέσως από το Μαξίμου, όπως και οι υπουργοί του, και η διερευνητική εντολή κατά τη συνταγματική επιταγή θα δοθεί στον Αντ. Σαμαρά για να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να φτιάξει κοινοβουλευτικά πλειοψηφική κυβέρνηση. Αυτό το ενδεχόμενο έχει πάντως μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν την άμεση αποπομπή του σημερινού πρωθυπουργού, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Η «εκδικητικότητα» βέβαια του συστήματος δεν αποκλείεται να «εξαντληθεί», και να προκύψει κάποιο πρόσκαιρο τραπεζικό γεγονός, ώστε να «ενταφιαστεί» πολιτικά η Αριστερά.

 

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

Back To Top